Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Gonda bodoval v F2-ke - pridané video

Wednesday, 12. 09. 2012 - 14:17, T. Szabosi   

Gonda bodoval v F2-ke - pridané video

Počas uplynulého víkendu sa slovenský formulový pretekár Richard Gonda zúčastnil pretekov FIA F2 na Hungaroringu a vo svojich prvých pretekoch v tomto monoposte získal 4 body šampionátu.

Po úspešnom štvrtkovom testovaní monopostu F2 dostal Gonda príležitosť zúčastniť sa pretekov 13. a 14. kola šampionátu. Výsledky štvrtkových testovacích jázd mladého banskobystričana dokazujú, že sa na Slovensku formuje úspešný formulový pretekár. Počas testovania sa celkovo zaradil na šiestu priečku spomedzi všetkých pretekárov a posledný tréning dokonca skončil na druhom mieste. Na základe týchto výsledkov dostal Gonda možnosť sadnúť do monopostu JPH1B F2 aj počas víkednových pretekov.

Tibor Szabosi;67c6064-1.jpg

Gonda: "Som veľmi rád, že budem počas tohto víkendu súťažiť v šampionáte F2. Štvrtkové testy prebehli veľmi dobre a nečakali sme, že budeme rýchlostne na úrovni pravidelných jazdcov F2. Sme veľmi radi, že sme takto konkurencieschopní."
Preteky mali na programe dve piatkové voľné jazdy, v sobotu kvalifikáciu a prvý pretek a v nedeľu kvalifikáciu a druhý pretek.

Tibor Szabosi;67c6048-1.jpg

V piatkových voľných jazdách sa osemnásťročný pretekár bližšie zoznamoval s náročnou technikou a jej možnosťami. Tento monopost navrhnutý tímom Williams F1 má funkciu z kokpitu nastaviteľné predné krídlo, ktorého uhol je možné meniť po 0,5 stupňových úrovniach, motor je vybavený preplňovaným 1,8 litrovým motorom Audi s turbodúchadlom Garrett s výkonom 425 bhp a funkciou overboost, ktorá dodá autu výkon 500 bhp. Správnu kombináciu nastavení si jazdec upravuje počas jazdy, kvalifikácie a pretekov sám.

Tibor Szabosi;co8c7563-6.jpg

"Auto je fakt dobre ovládateľné a dokázal som si na neho pomerne rýchlo zvyknúť, i keď má mnoho pre mňa nových funkcii, ktoré sa musím naučiť ovládať. Súťažiť v F2 je to pre mňa dosť veľký krok a uvidíme ako sa veci vyvinú vo voľnom tréningu a počas víkendu, ale na tejto trati som už súťažil, a to by mi mohlo pomôcť. Dúfajme, že dokážeme zabojovať o top 10," dodal Richard Gonda.

Tibor Szabosi;67c6044.jpg

V prvej kvalifikácii čas 1'35.987 Gondu umiestnil do siedmeho radu na štartovom poli. Počas sobotňajších pretekov si Richard počínal veľmi dobre. Jeho prvý štart v F2 predchádzal jazde 22 náročných kôl a menším ťažkostiam, s ktorými sa počas preteku musel vysporiadať. Po pretekoch povedal: „Boli to asi najťažšie a najdlhšie preteky v mojom živote, ktoré som dojazdil na 8. mieste, a získal tak prvé štyri body v šampionáte F2. Zajtra ma čaká to isté tak dúfam, že sa mi bude dariť minimálne takisto."

Tibor Szabosi;co8c7247-5.jpg

V nedeľňajšom 14. kole šampionátu Richard štartoval opäť zo siedmeho radu, potom čo v kvalifikácii zajazdil čas 1:35,741. Po dobrom štarte sa dostal na 10. miesto. Slovák nakoniec videl šachovnicovú vlajku 12. v poradí. Priebeh oboch pretekov na tejto technickej trati bol veľmi zaujímavý, jazdci neustále bojovali o pozície, aj vďaka funkcie boost, tú môžu piloti použiť, ak sú vo vzdialenosti od súpera pred ním do jednej sekundy. To robí pretek lákavejším aj pre divákov, ktorí mohli počas víkendu vidieť aj niekoľko kolízii a výletov mimo trať.

Tibor Szabosi;67c6024.jpg

Gonda: „Tieto preteky boli pre mňa obrovskou výzvou. S výsledkom v pretekoch som spokojný, dokonca som získal som 4 body šampionátu, čo sa niektorým účastníkom celého seriálu doteraz nepodarilo. Bol to fyzicky aj psychicky náročný víkend, no výsledky sú dostatočným zadosťučinením. Spolupracoval som s inžinierom, ktorý bol s mojou prácou tiež spokojný, takže víkend hodnotím veľmi pozitívne. Budem veľmi rád, ak budem pretekať v seriáli F2 aj v budúcej sezóne, no to záleží už len od sponzorov a partnerov."

Tibor Szabosi;co8c7898-8.jpg

Obe kvalifikácie aj preteky bolo možné sledovať live na Motors TV alebo online na domácej stránke formulatwo.com. Posledné kolo FIA F2 sa koná už o dva týždne v talianskej Monze.

Fotogaléria Formula Two

Fotogaléria autosportfoto



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri