Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

V ARC Bratislava po úspechu v Barcelone vládne spokojnosť

Wednesday, 12. 09. 2012 - 09:33, Daniel Mandzi   

V ARC Bratislava po úspechu v Barcelone vládne spokojnosť

Pretekársky tím ARC Bratislava sa vrátil zo Španielska, kde úspešne reprezentoval slovenský motoršport na 24-hodinovke v Barcelone. Na okruhu z kalendára F1 Catalunya pri mestečku Montmeló neďaleko metropoly Katalánska zanechal ARC Bratislava s našimi jazdcami Mirom a Maťom Konôpkovcami dobrý dojem. Počas celých pretekov totiž dokázali bojovať o prvenstvo aj so silnejšími vozidlami kategórie GT3, hoci na štarte stáli s pohárovým modelom Porsche 997 GT3 Cup.

Gianluca Sciarra;4212-24spa-7-131.jpg

Dobre poskladanú posádku spomínaných Konôpkovcov, ktorí spolu štartovali aj na Veľkej cene SR na Slovakiaringu, dopĺňali skúsení Holanďania: Jaap van Lagen má za sebou štarty v Porsche Supercupe aj Majstrovstvách sveta WTCC, Wolf Nathan jazdieval Carrera Cupy v Európe a Ivo Breukers, ktorý sa v posledných rokoch sústredí práve na vytrvalostné 24-hodinovky.

Petr Frýba;fryb4571.jpg

Po štarte z 5. miesta držali stále kontakt s vedúcou dvojicou vozidiel vyššej špecifikácie GT3, tímami Lapidus Racing s McLarenom MP4-12 GT3 a Russian Bears Motorsport 1 na Ferrari 458 Italia GT3. V polovici pretekov sa po dlhej zastávke najrýchlejšieho McLarenu dostali na 1. priečku.

Gianluca Sciarra;4212-24spa-7-165.jpg

Miro Konôpka už toho na svetových okruhoch preskákal naozaj veľa. Na 24h v Bahrajne 2006 vyhral, na 24h v Dubaji 2006 sa so svojim tímom dostal na 3. miesto celkového poradia, pred tromi rokmi takisto v Dubaji 12 hodín viedol, kým séria smolných momentov 40 minút pred koncom odsunula ARC Bratislava na 4. miesto. Preto aj v Barcelone vedel, že sa netreba tešiť dopredu:

Petr Frýba;fryb8489.jpg

„Skutočne som veľmi rád, že po dlhej a smolnej sérii nedokončených 24-hodinoviek sme opäť v cieli a po šiestich rokoch opäť na pódiu významného medzinárodného podujatia. Preteky sme mali rozbehnuté výborne, dôležité bolo, že všetci jazdci jazdili časy v jednej sekunde . Aj McLaren, aj Ferrari mali továrenskú podporu a profesionálnych jazdcov.  Russian Bears Motorsport priviezli materiál na piatich kamiónoch priamo z továrne Ferrari, proti týmto tímom sme my len taký malý „zázrak" zo Slovenska. V noci sme išli ozaj dobre a mali sme náskok 5 kôl na McLaren aj Ferrari. Bohužiaľ, o výsledku rozhodli dosť neštandardne španielski stewardi, ktorí nám udelili trest straty 5 kôl za šmyk van Lagena v žltej fáze, aj keď sa pri tom absolútne nič nestalo, ani žiadna havária, či nedajbože zranenie. Predpisy pre 24-hodinovku uvádzali maximálny trest stratu 2 kôl, ale komisári vymysleli pre nás tento veľmi špeciálny trest, ktorý samozrejme počas celých pretekov nedostal nikto iný z 51 štartujúcich. V tej chvíli nás dokázali obe GT3 preskočiť a následné naše problémy nás bohužiaľ pribrzdili, takže sme nakoniec boli radi, že sme uhájili 3. miesto pred veľmi rýchlou Corvettou a siluetou BMW z Duncanom Huismanom za volantom. Ale nebyť dosť neférovej penalizácie, tak bojujeme aj napriek problémom o víťazstvo až do konca."

Gianluca Sciarra;4212-24spa-7-102.jpg

Aj teraz tak rozhodli iba detaily. O pozíciu lídra prišiel bratislavský tím po dvoch defektoch Maťa Konôpku v jednom stinte, drobnom požiari Iva Breukersa a spomínanom treste 5 kôl pre Jaapa van Lagena.

Miro Konôpka poďakoval po pretekoch celému tímu:  

„Aj tak je však 3. miesto v celkovom poradí, a takisto suverénne víťazstvo v triede 997 (teda pohárovom hodnotení vozidiel Porsche GT3 Cup) veľkým úspechom. Slovenských jazdcov a tímov, ktoré štartujú v Európe v tvrdej konkurencii je veľmi málo. V ARC Bratislava sú preto všetci hrdí na to, že na stupňoch víťazov na tomto svetoznámom okruhu viala po prvý raz v 15-ročnej histórii barcelonských 24-hodinoviek slovenská vlajka. Vďaka patrí nielen jazdcom, ale aj celému tímu mechanikov a Andymu Studeničovi za výbornú stratégiu a manažovanie tímu počas pretekov."

Petr Frýba;fryb4499.jpg

Výsledky pretekov a fotografie nájdete na stránke http://live.24hseries.com/ a tiež na Facebooku .



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri