Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

FIA International Baja Cup: Exotika na úvod sezóny

Wednesday, 13. 02. 2008 - 11:08, Michal Kostka   

FIA International Baja Cup: Exotika na úvod sezónyPre posádky z Blízkeho Východu to bude už tretí ročník súťaže konajúci sa v púšti Nufud, v blízkosti mesta Hail. V roku 2008 sa však Saudi Arabian Hail Baja premiérovo predstaví aj ako súčasť medzinárodného pohára baja pretekov FIA. Pre európske posádky, ktoré sa vydajú bojovať o prvé tohtoročné body, to bude nepochybne exotický zážitok. Zároveň však majú veľkú šancu získať cenný náskok pred svojimi súpermi, ktorí mimoeurópsku súťaž vynechajú. Prevahu v štartovom poli majú, pochopiteľne, jazdci z Blízkeho Východu, ktorí sa budú snažiť využiť výhodu domáceho prostredia. Proti nim sa však postaví trojica najlepších z minulého roka, menovite Boris Gadašin, Hamad Bin Eid Al Thani a Miroslav Zapletal. Rus Gadašin bude obhajovať pohárové prvenstvo, medzi kandidátmi na víťazstvo to však nebude mať ľahké, najmä kvôli terénu, s ktorým nemá mnoho skúseností. O prípravu a servis jeho Nissanu Navara sa postará belgický Overdrive Racing Team, ktorý vedie bývalý jazdec tímov X-Raid aj továrenského Nissanu, Gregoire de Mevius.



Katarský šejk Hamad Bin Eid Al Thani, majster Blízkeho východu v rally za rok 1993 a druhý v FIA Baja Cupe za rok 2007, odštartuje s Nissanom Patrol. „Rád sa zúčastňujem diaľkových súťaží,“ uviedol Al Thani. „Rád by som absolvoval celý Svetový pohár a Hail Baja by mala byť tou pravou súťažou na úvod. Môj Nissan je odolný a výkonný, ideálne auto pre tunajšie podmienky.“
V dôverne známom teréne bude Al Thani nepochybne pomýšľať na priebežné vedenie v seriáli. S rovnakou myšlienkou sa však pohrávajú aj ďalší z favoritov, medzi ktorými najviac vyniká Al Thaniho krajan, šiesty z poslednej dakarskej rally a účastník olympiády v Aténach, Nasser Saleh Al-Attiyah. Nielenže je pekelne rýchly, ale naviac má aj v rukách špičkovú techniku. BMW X3cc nemeckého tímu X-Raid už, zdá sa, prekonalo detské choroby a dôrazne atakuje doteraz dominantné postavenie Mitsubishi a Volkswagenu, čo dokazujú výkony tímových jazdcov v roku 2007. Al-Attyiahovi ušlo v minuloročnej Desert Challenge pódiové umiestnenie o povestný vlások, chuť si chcel teda spraviť na Dakare. „Celý tím bol veľmi sklamaný zo zrušenia Dakaru,“ hovorí Al-Attiyah. „Podarilo sa mi však vyhrať Katarskú rally (na novom Subaru Impreza N14), čo mi dodalo sebadôveru pred blížiacou sa saudskou súťažou. Hoci teplota bude podstatne nižšia ako pri Desert Challenge, som si istý že môžeme vyhrať.“ Na sedadlo navigátora si zasadne Matthieu Baumel, ktorý pri Katarskej rally navigoval Nasserovho brata Khalifa. Nasserov tradičný rally spolujazdec Chris Patterson bude zas pre zmenu navigovať Nassera Khalifa Al-Attiyaha, prezidenta Katarskej federácie motoristického a motocyklového športu, ktorý je zároveň Nasserov a Khalifov bratranec.



Triumf z druhého ročníka Hail Baja bude obhajovať domáci jazdec Rajeh Al-Shammari na Mitsubishi Pajero. Tím, ktorého je súčasťou, založila Jeho kráľovská výsosť, princ Mohammed bin Bander bin Abdul Aziz, člen kráľovskej rodiny. Al-Shammari bude prvým saudskoarabským jazdcom, ktorý absolvuje celú sezónu off-road súťaží pod značkou FIA. Meranie síl s európskymi jazdcami počas Hail Baja bude môcť naznačiť jeho šance v začínajúcej sezóne.



Holanďan Tonnie Van Deijne sa predstaví za volantom Mitsubishi L200. Prvé body s týmto vozidlom získal na Baja GB, spolu s jedným bodom zo Španielska (ešte s Pajerom) to však stačilo len na 22. miesto v hodnotení Baja Cupu. Tento rok mu ambícia na lepšie umiestnenie velí útočiť už od začiatku sezóny, preto nebude chýbať ani na Hail Baja. Rovnaký model ako Holanďan má v rukách aj české duo Miroslav Zapletal a Miloslav Janáček. Ich ex-továrenský Strakar v uplynulej sezóne absolútne dominoval v dvoch zo svojich troch štartov. Baja GB a Hungarian Baja sa stali ľahkou korisťou skúsenej posádky, ktorá si až do konca sezóny 2007 uchovávala šancu na zisk pohára za celkové prvenstvo v Baja Cupe. Technické problémy im však neumožnili pretek v Portugalsku dokončiť a so stratou jedného bodu na Al Thaniho skončili tretí. Aby bol výpočet európskych posádok kompletný, spomenúť treba aj skúseného Maďara László Palika na Nissane Navara, z Nemecka zas na Mitsubishi Pajero v triede T2 príde Wolfgang Wels.



Početnú prevahu medzi zastúpenými značkami má Nissan, na štarte sa objaví 16 modelov Patrol a dve Navary. Tesne nasleduje Toyota s trinástimi Land Cruisermi, zhodne po šesť vozidiel reprezentuje značky Land Rover a Mitsubishi. Medzi takmer päťdesiatkou prihlásených je len jedno vozidlo s pohonom jednej nápravy, buggy s motorom Honda tímu Saluki. V Dubaji žijúci a jazdiaci Angličan Mark Powell si toto ľahké a agilné autíčko zaobstaral v roku 2007 namiesto dovtedajšieho, síce výkonného a spoľahlivého, ale predsa len zastaraného Defendera. Po Desert Challenge si na dobrý výsledok trúfa aj na Hail Baja, jedinú starosť mu robí na toto obdobie nezvyčajne chladné počasie a fakt, že v Dubaji nezohnal teplé spodné prádlo.



Tretí ročník Saudi Arabian Hail Baja organizuje Saudská asociácia motoristického športu pod patronátom Jeho kráľovskej výsosti, princa Saud Bin Abdul Mohsen Bin Abdul Aziza, guvernéra oblasti Hail, predsedu Najvyššieho výboru pre miestny rozvoj a predsedu rally výboru. Členom organizačného výboru je aj Mishaal Al-Sudairy, ktorý vyjadril veľkú spokojnosť so zaradením Hail Baja do kalendára FIA pre rok 2008. „Je to významný impulz pre rozvoj motoristického športu nielen v Saudskej Arábii, ale v celom blízkovýchodnom regióne. V minulom roku sme zaznamenali priaznivé ohlasy na charakter tunajšieho terénu a v roku 2008 radi privítame ďalšie zámorské posádky.“



Hail Baja sa v roku 2007 konala ako súťaž kandidujúca na zaradenie do seriálu FIA. Značný záujem pretekárov z krajín v oblasti Perzského zálivu a veľkorysé zabezpečenie výrazne dopomohli organizátorom k získaniu štatútu medzinárodnej súťaže. Bývalý blízkovýchodný majster v rally a pravidelný účastník súťaží WRC, Abdullah Bakhashab, zastáva tento rok rolu športového riaditeľa rally. Jeho dlhoročná snaha dostať Saudskoarabské kráľovstvo na mapu motoristického športu sa vyplatila a Hail Baja má tú česť byť úvodnou súťažou Baja cupu.



Bakhashab spolu so svoim organizačným výborom neponecháva nič na náhodu a snaží sa vytvoriť pre súťažiacich tie najlepšie podmienky. Súčasťou starostlivosti o účastníkov Hail Baja 2008 je zabezpečenie námornej prepravy techniky z piatich európskych prístavov a tiež jej pozemný transport na miesto konania súťaže. Samozrejmosťou je aj vybavenie všetkých potrebných formalít, vrátane poistenia. Navyše každý tím obdrží dve letenky do turistickej triedy (economy class) pre posádku súťažného vozidla a pomoc pri ubytovaní.



Administratívne a technické preberanie vozidiel a posádok prebehlo 11. februára, nasledujúci deň sa po slávnostnom štarte posádky predstavili na krátkej super špeciálke. Prvá etapa odštartovala o siedmej ráno v stredu 13. februára, druhá potom vo štvrtok. Podujatie bude ukončené slávnostným vyhlásením výsledkov vo štvrtok 14. februára.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri