Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

FIA GT Series: Sobota na Slovakia Ringu

Saturday, 17. 08. 2013 - 21:30, Martin Trenkler   

FIA GT Series: Sobota na Slovakia Ringu

Podujatie MATADOR GT RACING WEEKEND so seriálom FIA GT Series dnes odštartovalo voľnými tréningami a kvalifikáciou na zajtrajšie kvalifikačné preteky. Samotnú kvalifikáciu poznačili až tri penalizácie na popredných priečkach. Prvé miesto na štarte patrí posádke Niki Mayr-Melnhof/René Rast z tímu Belgian Audi Club Team WRT.

Horúce počasie a šikana z pneumatík dnes poznačili akciu na okruhu Slovakia Ring. Na tú si sťažovala väčšina pretekárov, keďže cez ňu prechádzajú v rýchlosti 150 km/h a pretože podľa ich slov predstavuje bezpečnostné riziko. Šikanu však zvolila Medzinárodná automobilová federácia (FIA) za vhodnejšiu formu ako ubrzdiť vozidlá pred náročným druhým stúpaním na okruhu. Na tomto mieste dnes nedošlo k žiadnej dramatickejšej situácii. Tím WRT s vozidlom Audi R8 LMS napokon dokázal v silnej konkurencii získať prvé miesto na štarte, s posádkou Niki Mayr-Melnhof/René Rast. Ich víťazný čas bol 2:01,717 min. Druhé a tretie miesto obsadili oba vozy McLaren MP4-12C tímu Sébastien Loeb Racing - Andreas Zuber a Mike Parisy získali druhú priečku a Sébasien Loeb s Alvarom Parentem tretiu. Oba McLareny, vrátane Audi tímu WRT s lídrom šampionátu - Stéphanom Ortellim/Laurensom Vanthoorom, však dodatočne penalizovali, za nesplnenie časového limitu pri výjazde z boxov v Superpole, záverečnej časti kvalifikácie. Loeb tak odštartuje z ôsmeho miesta, Ortelli z deviateho a Zuber z desiateho. Pôvodne 5. miesto padlo do rúk domácemu Štefanovi Rosinovi s Holanďanom Petrom Koxom na Lamborghini tímu Reiter, tí však vďaka spomenutým penalizáciám napokon odštartujú z 2. miesta. Slovák Filip Sládečka z tímu BMW Sports Trophy Team India by Team India na vozidle BMW E89 Z4 skončil na 14. priečke.

1t1u2897.jpg

Nedeľňajšia akcia pokračuje kvalifikačnými pretekmi FIA GT Series o 10:15 a hlavnými pretekmi o 14:15, každé v trvaní 60 minút. Budú spojené s výmenami jazdcov v presne stanovenom časovom okne. Fanúšikovia sa na poludnie tiež dočkajú aj autogramiády všetkých jazdcov.

Na programe budú, tak ako dnes, aj sprievodné preteky seriálu Lotus Ladies Cup.

1t1u3697.jpg

Vyjadrenia po kvalifikácii

René Rast: „Sme na pole position a podarilo sa nám auto cez deň vylepšiť. Nečakal som takýto výsledok. Jazdíme s autom špecifikácie 2012, ktorá je, zdá sa, lepšia než tohtoročná. Budú to dlhé preteky, uvidíme, čo sa stane. Šikana z pneumatík je veľmi zradná a nebezpečná. Dúfam, že všetci cez ňu prejdú bez problémov. Ak ťuknete o prvú, skončíte rovno v tej ďalšej..."

Sébastien Loeb: „Máte tu naozaj zaujímavý okruh, s niekoľkými rýchlymi a plynulými zákrutami. Predtým som si ho skúsil len na simulátore - spravil som tri kolá a videl som tiež jedno video z kokpitu. S kvalifikáciou by som bol veľmi spokojný, nebyť penalizácie. Takto budem musieť bojovať o pozície aspoň s viacerými autami."

Štefan Rosina: „Mali sme dosť náročné podmienky, značne sa to šmýkalo. Ráno to nevyzeralo tak dobre, takže som príjemne prekvapený. Oproti prvému tréningu som zajazdil o 5 sekúnd lepší čas. Šikana je vskutku nebezpečná, radíme dokonca pred ňou o dva stupne nižšie."

1t1u4028.jpg

Filip Sládečka: „Nešli sme druhý tréning pre problémy s výfukovým potrubím. Mám odjazdených len dvanásť kôl v tom aute, takže nie je to až také zlé, i keď mohlo to byť aj lepšie. Chýbal nám ten druhý tréning. Preteky budú dlhé."

Karun Chandhok: „Okruh je krásny, má skvelý rytmus, škoda len tej šikany. Od rána sme s autom bojovali, no budeme štartovať len štrnásti. V pretekoch sme zvyčajne rýchlejší, takže uvidíme."

1t1u4702.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri