Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1: Úvodný deň predsezónnych testov patril Räikkönenovi

Tuesday, 28. 01. 2014 - 22:26, Peter Žila   

F1: Úvodný deň predsezónnych testov patril Räikkönenovi

Kimi Räikkönen na Ferrari dnes na okruhu v španielskom Jereze odjazdil 31kôl a stal sa tak nielen najaktívnejším, ale časom 1:27.104 aj najrýchlejším pilotom úvodného dňa. Iceman je po návrate do stajne z Maranella jedným z najväčších ašpirantov na majstrovský titul v novej sezóne a hneď dnes dal o sebe vedieť.

Skôr však než začala akákoľvek aktivita na trati, najprv tímy Mercedes, Red Bull Racing a Force India prezentovali svoje nové monoposty. Doplnili tak už predstavené stroje tímov Toro Rosso, Sauber, Ferrari, McLaren a Williams. Marussia dnes nedokázala svoj monopost do Jerezu dopraviť a Lotus sa naživo ukáže až na testoch v Bahrajne.

Copyright manufacturer;100016tst.jpg

Dianie na trati počas dňa bolo pomerne slabé, pretože každý z tímov mal nejakú poruchu a preto aj celkový odjazdený čas bol krátky a teda aj počet kôl, ktoré piloti odjazdili bol nízky. Napríklad aj Räikkönen počas svojho prvého kola musel odstaviť svoj monopost mimo trate, podobne tak neskôr dopadli aj Peréz, Gutieréz či Vergne. Štvornásobný šampión Vettel, alebo nováčik Ericsson takisto toho veľa na trati už nestihli, technika sa im podarila „rozbehať" až v závere dňa. Ale aj to málo bolo viac, než to, ako dopadol McLaren - ten totižto kvôli problémom ani neopustil garáž tímu.

Copyright manufacturer;100017tst.jpg

O šťastí v nešťastí môže hovoriť Hamilton, ktorému sa podarilo odjazdiť 18 kôl a priebežne mal aj najrýchlejší čas, no to len do tej chvíle, keď mu pri prejazde cieľovou rovinkou zlyhalo upevnenie predného krídla, to sa dostalo pod kolesá monopostu a ten neovládateľne zakončil svoju jazdu v bariére. Lewisovi sa nič nestalo, no jeho stroj sa do konca dňa už nepodarilo opraviť.

Copyright manufacturer;100002tst.jpg

Dnešok teda potrápil hlavne technikov, zatiaľ čo fanúšikov „trápil" vzhľad jednotlivých monopostov. Tie sa totižto od seba výrazne odlišujú a to hlavne v prednej časti. Príčinou je zmena technických pravidiel a tak dizajnéri a konštruktéri museli hľadať nové možnosti ako tomu vyhovieť. Výsledkom je, že „nosy" monopostov vyzerajú netradične, v niektorých prípadoch možno nepekne alebo inde až úsmevne, má to však svoj význam. Záujem dnes však vzbudzovali aj zvuky motorov jednotlivých strojov, pretože pohonnými jednotkami sú nové 1,6 litrové vidlicové šesťvalce preplňované turbodúchadlami.

Predsezónne testy v Jereze pokračujú v stredu 29.1. až do 31.1., nasledovať budú testy v Bahraine od 19. do 22. februára.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri