Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Emócie rozvlnili Mexiko

Monday, 31. 10. 2016 - 00:12, Ľuboš Kašický   

Emócie rozvlnili Mexiko

F1 zabudla na rovný meter. Keď niečo urobí Vettel, či Hamilton, tak to je ok. Ak to urobí nováčik, tak schytá trest a dostane vynadané.

Mladý dravec Schumacher sa začiatkom 90-tych rokov vrhol do F1 bez najmenšieho rešpektu a nebál sa ísť do konfrontácie ani s hviezdnym trojnásobným šampiónom Sennom. Samozrejme, že Brazílčanovi sa to nepáčilo a mladíkovi bez rešpektu „nalial čistého vína". Mimochodom nájdite si na youtube ich konfrontáciu na Magny Cours 1992.

sennavsschumacher.jpg

Dnes tu máme novú drzú mladú generáciu Verstappenov a Kvyatov, ktorá nerešpektuje starších ani toľko, čo Schumacher. No ak Senna si to vybavil sám, či už slovne (so Schumacherom), alebo ručne (s Irvinom), tak dnešní šampióni sa správajú ako rozmaznané deti. Až mám niekedy pocit, že mladíci sú zrelší, ako súčasní šampióni. A Sebastian Vettel to znova potvrdil na mexickej grand prix.

r19-fer.jpg

V ostrom súboji o tretie miesto sa Max Verstappen nekompromisne bránil a v 68.kole to prebrzdil a preletel mimo trať. Tým si vlastne skrátil dráhu. RedBull mu do vysielačky nariadil nechať predbehnúť Vettela, aby nedostal penalizáciu, no Verstappen to neurobil a zvyšné kolá došiel na treťom mieste.

r22-4.jpg

To sa vo vysielačke tímu Ferrari už niekoľko kôl nevyberane rozkrikoval Vettel, že ho Max blokuje a častoval ho „peknými" slovami až ho musel šéf Arrivabene zastaviť. V predposlednom kole potom na Vettela zaútočil Ricciardo a pre zmenu zasa Vettel blokoval Austrálčana. Teraz to však podľa neho bolo v poriadku. „Zaútočil som po vnútornej strane, no v brzdnej zóne začal meniť smer a presunul sa na moju stranu," hneval sa tiež oprávnene Ricciardo. A mal viacnásobný dôvod.

r14-rb.jpg

Po pretekoch sa tentoraz komisári ponáhľali s rozhodnutím a Maxa Verstapena penalizovali piatimi sekundami, čo ho odsunulo až na piate miesto! Na pódium sa tak dostal ufňukaný Vettel. „Je frustrovaný a tak sa prestáva kontrolovať," ospravedlňoval ho Verstappen.

Ak sa Ricciardo rozčuľoval, tak mal dôvod aj preto, lebo Hamilton za jasné skrátenie si trate penalizovaný nebol a pokojne vyhral, no a mladému Verstappenovi to spočítali. Maxa sa zastal aj „šedoeminentný" Helmut Marko, ktorý vždy obhajoval Vettela. Tentoraz však jasne povedal, že Vettel by sa tak, ako štvornásobný šampión správať nemal.

r3-4.jpg

Emócie teda lomcovali záverom veľkej ceny a asi sa ešte o tom bude chvíľu rozprávať. V tejto mexicko -zvlnenej atmosfére tak pomaly zaniklo, že Lewis Hamilton dnes doviezol 51 víťazstvo vo formule jeden, čím nielen stiahol náskok na rivala Rosberga, ale zároveň je to jeho 51 víťazstvo, čím sa vyrovnal druhému miestu v historických tabuľkách, ktoré fúzaté roky patrilo Alainovi Prostovi.

r18-merc-1.jpg

O zápis do tabuliek sa v inak nudných pretekoch (nebyť tej mexickej vlny emócií v závere) postaral aj ufňukaný Sebastian Vettel, ktorý zostal na softoch najdlhšie a kolami, ktoré odjazdil na čele prepísal históriu. Nemec sa totiž prehupol na štvrté miesto v tabuľkách odjazdených kôl na prvom mieste. Pred ním sú už iba Schumacher (5114 kôl), Senna (2986) a Hamilton (2885). Mimochodom aj tu bol dnes prekonaný tiež Prost (2684), ktorého Vettel odsunul na piate miesto histórie.

r-res71-final.jpg

Sezóna F1 vchádza do finále. Pred nami sú už iba posledné dve veľké ceny a líder Nico Rosberg vedie o devätnásť bodov. Ak Hamilton vyhrá aj v Brazílii aj v Abu Dhabi, tak to nestačí na titul, ak Rosberg príde najhoršie raz druhý a raz tretí. Teoreticky je teda v jasnej výhode, no v F1 sme neraz zažili prekvapenie a tak musíme počkať, čo nám prinesú posledné dve grand prix. Tá prvá sa jazdí 13.novembra na Interlagose v Sao Paulo.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri