Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Domáca Dobšiná, strieborná

Sunday, 15. 09. 2024 - 13:08, Public relations   

Domáca Dobšiná, strieborná

Napriek tomu, že súťaž 3. Rallye Dobšiná nebola zaradená do seriálu Central European Zone (CEZ) stala sa pre náš tím povinnosťou. Dobšiná je rodným mestom našej tímovej posádky Ing. Vlastimila Majerčáka a Ing. Jakuba Slováka a sú teda rýdzo Dobšinská posádka. Bolo by neodpustiteľné neštartovať na trati vedúcej popod okná svojho rodného domu.

jm1a1004.jpg

Usporiadateľ pripravil Dobšinú ako jednoetapovú súťaž o celkovej dĺžke trate 263 km s toho 69,40 km rýchlostných skúšok (RS) v počte osem rozdelených po dve do štyroch sekcií. Legendárne RS ako sú Súľová či Mlynky prilákali početné štartové pole a skvelú konkurenciu. Obe tieto RS sa šli dvakrát jedným smerom a dvakrát smerom opačným. Napriek tomu, že takéto riešenie súťaže nie je veľmi šťastným riešením je potrebné rešpektovať, že takto postavená trať je menej náročná na zabezpečenie a hlavne na financie, čo je dnes tá najmenej dostupná zložka pre usporiadateľa.

jm1a1519.jpg

Predpovede sa potvrdili a tak počasie “nesrandovalo“ už od piatkového slávnostného štartu. Od začiatku bolo jasné, že tento pretek sa pôjde na vode. Podmienky všetci rovnaké a pravdepodobne tým každému odpadla špekulácia s obutím. Bolo to jasné, pôjde sa na mokrých.

jm1a3138.jpg

Po nedokončenom Kumrovci v Chorvátsku Vlasto s Kubom opäť osedlali techniku s dielní Jarka Orsáka v podobe Škody Fabia RS Rally 2. a už nič nebránilo tomu, aby sa začal boj o tu métu najcennejšiu, domáce víťazstvo. Je jasné, že na každom novom aute je potrebné nabehať trošku kilometrov na zoznámenie a pri súťažnom autíčku obzvlášť. Aj keď chlapci sedeli v novej technike len pár km hneď od začiatku im auto sadlo. Opäť sa raz potvrdilo, že na modernejšie a lepšie sa rýchlo zvyká.

jm1a2347.jpg

Úvodná RS ukázala, že bratia Melichárkovci sa bez boja nevzdajú obhajoby minuloročného víťazstva. Odpoveď prišla hneď na druhej RS, Vlasto s Kubom zatiahli a prvú sekciu zvíťazili. Po servisnej zóne, kde prešla technika kontrolou a doladením čakala posádky opäť tá istá dvojica RS. Samozrejme na vode a aby toho nebolo málo, pridala sa hmla. Druhú sekciu vyhráva konkurencia s náskokom 4,1 sekundy pred našou posádkou.

jm1a1540.jpg

Zoskupenie a ďalšia servisná zóna priniesla chvíľkové slniečko a s tým polemiku, či to nevyskúšať predsa len na suchých pneumatikách. Informácie z trate hneď tento nápad zamietli a pokračovalo sa na mokrom. Ďalšiu sekciu naši chlapci strácajú pár sekúnd a strata na víťaza po šiestich RS je 8,5 sekundy. Stále nebolo nič stratené. Toto nás baví, toto sú preteky, nádherné súboje o sekundy.

jm1a3592.jpg

Do poslednej sekcie záverečných dvoch RS Vlasto s Kubom nastupuje s odhodlaním skúsiť poriadne zatiahnuť. Na RS s dĺžkou 4,8 km sa veľa toho vymyslieť nedá a ako sa povie keď najviac chceš tak to nejde a tak do poslednej RS chlapci nastupujú so stratou 10,6 sekundy na víťaza. Rozumný úsudok napovedal, že dobehnúť tento rozdiel na poslednej 11,3 km RS je nereálny. Prioritou sa okamžite stalo dotiahnuť to na cieľovú rampu a udržať druhé miesto. Viac ako 45 sekundový náskok pred tretím v poradí dovolil našej posádke v poslednej RS trošku pozabávať divákov jazdou “dverami napred“, ktorí si to v tom upršanom počasí určite zaslúžili.

jm1a3688-2.jpg

Cieľovou rampou posádka Petroltrans Rally Teamu Majerčák – Slovák prechádza na druhom mieste absolútneho poradia a na druhom mieste vo svojej triede 2. Doma ostávame opäť strieborný, no raz sa to určite otočí na zlato. Veľké poďakovanie patrí posádke a celému tímu za perfektne odvedenú prácu. Ďakujeme všetkým našim partnerom PETROLTRANS, a.s. a DOUVE AGRO s.r.o., PROGRESS TRADING, a.s., APARTMÁNY TATRY, TATRACINKY, KOŠICKÁ ODŤAHOVKA 24, PIRELLI, H2 SECURITY ako aj všetkým tým, ktorí nás akokoľvek podporujú. V neposlednom rade aj Jarkovi Orsákovi  za skvele pripravené auto a profesionálne odvedenú prácu tímu mechanikov v servisných zónach počas preteku. Klobúk dole pred Vami, ktorí ste nás prišli podporiť napriek zlému počasiu na trať. Patrí Vám poďakovanie ako aj  všetkým fanúšikom tohto športu. Bez Vás by to nemalo zmysel.

Ján Slovák PTRT

jm1a3716.jpg

jm1a2343.jpg

jm1a3319.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri