Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakarské návraty: Ako zomrel Pascal Terry?

Tuesday, 17. 02. 2009 - 00:00, Andrej Haverda   

Dakarské návraty: Ako zomrel Pascal Terry?Historicky prvou obeťou v juhoamerickej verzii Dakaru sa stal Francúz Pascal Terry, ktorý sa na pretekoch zúčastnil vôbec prvýkrát. Argentínsky sudca Alvaro Reyes sa rozhodol prešetriť okolnosti jeho úmrtia. Agentúru AFP o tom informoval zdroj z prostredia justície.




Šéf miestnej polície Julio Acosta v agentúre DyN vyhlásil, že v pľúcach 49-ročného jazdca sa nachádzalo abnormálne množstvo tekutín, čo sa dá vysvetliť zlyhaním srdca. Úmrtie však sprevádzalo niekoľko nejasností. Sudca chce zistiť, či nie je zaň zodpovedný niekto iný.

Za tridsať ročníkov sa nestalo, aby sa záhadnou smrťou účastníka s takým dôrazom zaoberali či už usporiadatelia, alebo štátne orgány krajiny, v ktorej sa rely odohrala.

Terryho smrť nemala klasický dakarský scenár. Nehavaroval vo vysokej rýchlosti a nezlomil si väzy, ani nemal vážne zranenie, ktorému by podľahol. Zmizol v buši (medzi Santa Rosou a Puerto Madryn) po tom, čo mu došiel benzín. Ten napokon dostal od iného pretekára, ktorý si nevšimol nič podozrivé.
                                                                                                  

Ešte v ten večer však Terry poslal núdzové volanie cez satelit, ktorý má každý jazdec k dispozícii pre prípad krajného nebezpečenstva. V tomto momente asi usporiadatelia situáciu osudovo podcenili. Na miesto, odkiaľ signál prišiel, neposlali vrtuľník, ale iba zberný kamión, ktorý tam dorazil až nadránom. Posádka kamióna v zle prístupnej oblasti s hustým porastom nikoho nenašla.

Nasledujúce ráno už organizátori spolu s argentínskou políciou pátraciu akciu – trvajúcu devätnásť hodín – rozbehli. V noci zo 6. na 7. januára o druhej hodine ráno Terryho našli bez prilby desať metrov od motocykla a tridsať metrov od cesty. Mal aj batoh so stravou aj pitím.
                                                                                                 

"Mohol žiť, keby sa k nemu včas dostala pomoc," tvrdí Acosta. Pátranie sa totiž podľa jeho slov nezačalo hneď, pretože „jeho meno zaregistrovali ešte na kontrolnom bode v tábore v Nequene". Išlo však o jeho brata, nie o Pascala. Možno aj tento omyl stál večne vysmiateho jazdca život.

"Až nová destinácia ma donútila vyraziť v ústrety snu," uviedol Terry päť dní pred smrťou. "Verím, že to bude senzačné. Trasa vyzerá skvele."

Je podivné, že po dvoch dňoch údajne intenzívneho pátrania Terryho nik nenašiel. Pritom lekár, vyslaný v organizátorskom vozidle, ho objavil hneď, a to ešte potme... Veľa jazdcov má nemilé spomienky na čakanie zberného vozidla, tzv. Balais. Svoje by o tom mohol rozprávať aj Jaroslav Katriňák, ktorý naň v roku 1998 čakal sám v púšti bez pomoci, akéhokoľvek kontaktu s organizátormi a okolitým svetom, tri dni a dve noci.
                                                                                              

Zmapovať presný počet obetí Dakaru v priebehu tridsiatich ročníkov sa v podstate nedá. Oficiálna štatistika neexistuje, naviac nie je vždy jasné, či tragédia bola priamo spojená s pretekmi. A tak si novinári vedú sami smutné štatistiky a v údajoch sa často rozchádzajú. Terry sa stal podľa všetkého už 52. obeťou Rely Dakar, pätnástou medzi motocyklistami.






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri