Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar Series: Strhujúci finiš Jara Katriňáka

Saturday, 26. 04. 2008 - 20:07, Andrej Haverda   

Dakar Series: Strhujúci finiš Jara KatriňákaŠiesta etapa Dakarskej série sa tej predchádzajúcej podobá ako vajce vajcu. Ide sa na rovnakej trase, ktorá je však tentoraz preschnutá celodenným slnkom. Neskutočne dramatický vývoj ponúka záver Stredoeurópskej rallye v kategórii automobilov. Rozhodnuté však definitívne nie je ani medzi motocyklistami. Len v kamiónoch by Holanďana Hansa Staceyho musela postihnúť vážna porucha alebo veľká smola, aby prišiel o takmer isté víťazstvo. Slovenskí i českí pretekári sa však nepretržite posúvajú výsledkovými listinami dopredu.
                                                                                                    

Šiesta etapa: 25.4.2008, Veszprem – Veszprem (317 km)
V triede osobných automobilov pokračuje strhujúci súboj o vedenie. Na prvej prejazdovej kontrole (63 km) vedie Stéphane Peterhansel s Mitsubishi o 11 sekúnd pred svojim najvážnejším súperom Carlosom Sainzom s Volkswagenom. Na treťom mieste sa drží Guerlain Chicherit s BMW, ktorý na Peterhansela stráca 46 sekúnd a pred priebežne štvrtým Lucom Alphandom (Mitsubishi) má k dobru pätnásť sekúnd. Úplne iné starosti má Peterhanselov tímový kolega Joan „Nani“ Roma. Španiel musí na 90. kilometri dopoludňajšej špeciálky zastaviť a opravovať riadenie.
                                                                                              

Napínavá bitka na čele však pokračuje. V cieli prvej špeciálky je napokon prvý Carlos Sainz, o 28 sekúnd skôr než Stéphane Peterhansel. V druhej časti „erzety“ je potom „El Matadore“ druhý so stratou jednej sekundy na pekelný Hummer Američana Robbyho Gordona. Peterhansel stratí ďalších dvanásť sekúnd a po skončení druhého meraného úseku ostáva legendárny španielsky pretekár vo vedení o osemnásť sekúnd pred Peterhanselom! Luc Alphand s ďalším japonským automobilom stíha druhý „špeciál“ s dvomi véčkami v znaku: na nemeckú dvojicu Depping – Gottschalk stráca sedem sekúnd!
                                                                                                

Gordon napriek víťazstvu v špeciálke klesne zo šiesteho až na jedenáste miesto. Automobily s jednou poháňanou nápravou sa však oproti síce ťažším, ale obomi hnanými nápravami rýchlejším vozidlám nemienia ešte vzdať: americké duo Gordon – Grider čiastočne zastúpia na siedmej priečke tímoví kolegovia Baldwin a Heath s druhým monštrom Hummer. Ani nie päť minút straty majú na nich Francúzi Gache a Flick s buginou SMG. Automobil so štylizovanou vrtuľou v znaku (BMW) je zásluhou víťaza „Dakaru“ spred pätnástich rokov Bruna Sabyho na šiestej pozícii. Zatiaľ čo českí jazdci Zapletal a Nemajer si udržia výborné deviate miesto, Kubík a Vacovský s toyotou poskočia o desať priečok dopredu a sú štyridsiati siedmi. Správy o vypadnutí posádky Janeček – Wolf s druhou toyotou sa žiaľ potvrdia.
                                                                                            

Taktiež medzi quadmi si súperi navzájom nič nedarujú. Dve sekcie šiestej etapy si medzi sebou podelia Francúzi: zatiaľ čo prvú vyhraje aj naďalej vedúci Hubert Deltrieu (Polaris), v tej druhej je rýchlejšia Yamaha Christophea Declercka. Slováci aj v tejto kategórii zavelia do útoku: Martin Antal (Polaris) sa štvrtým najlepším časom v oboch sekciách posunie z piateho na tretie miesto, Miroslav Abrahám (Suzuki) si polepší tiež – i keď iba o jedno miesto (11. pozícia). Tretí člen Quad Extrem Slovakia stajne Štefan Petergáč figuruje síce na poslednom klasifikovanom mieste, ale stále ostáva v hre o dobytie cieľa.

Pod žiariacim jarným slnkom a modrou oblohou na trať úvodnej špeciálky dlhej 157 km medzi motocyklistami ako prvý vyrazí David Casteu s KTM, nasledovaný tímovým kolegom Franciscom Lopezom z Chile a Španielom Jose-Manuelom Pellicerom (Yamaha). Cyrilovi Desprésovi jeho útok v predposlednej „erzete“ vychádza. Francúz vyhraje obidve piatkové špeciálky pred Jaroslavom Katriňákom. Ten opäť potvrdí, že nebyť zákulisných machinácií a podrazov zo strany niektorých továrenských jazdcov KTM, mohol byť dnes vedúci pretekár Dakarskej série. Vďaka dvom druhým priečkam sa „Katro“ vyšvihne z 36. priečky na jedenástu.
                                                                                             

K tomu, čo sa udialo vo štvrtok, sa veľmi vyjadrovať nechce: „Nemám ani kedy sledovať, čo sa tu deje v zákulisí,“ uvedie po dojazde. „Okolo kontrolného bodu, pre ktorý ma penalizovali, som určite prešiel. V čase, keď som ho míňal, však nebol pri ňom žiadny z traťových maršalov. Bol tam až počas druhého špeciálu.“ Nerovnaký meter majú organizátori aj pri posudzovaní pneumatík. „V tom má prsty francúzsky pretekár Després. Továrenskí jazdci totiž tiež používali motokrosové gumy, ktoré si neskôr prezuli za homologované.“

Dopredu sa posunú aj českí motocyklisti: Dušan Randýsek (Yamaha) zo štyridsiatej na dvadsiatu siedmu, Jan Froněk (tiež Yamaha) zo štyridsiatej deviatej na tridsiatu siedmu a Karel Ležatka (Honda) zo sedemdesiatej na šesťdesiatu ôsmu. David Pabiška ostáva o necelé dve minúty na desiatej priečke pred Jarom Katriňákom. Menej sa darí Josefovi Švorcovi (KTM), ktorý si pohorší o štyri priečky a je šesťdesiaty druhý. Posledný zástupca reprezentujúci českú trikolóru Ivo Kaštan (Honda) sa však musí vzdať.
                                                                                             

Holanďan Hans Stacey so „špeciálom“ MAN aj v tejto „erzete“ potvrdí svoju extratriedu a pripíše si ďalšie etapové víťazstvo. Stacey zvýši svoje celkové vedenie, keď v tejto špeciálke porazí druhého Aleša Lopraisa (Tatra) o 6:48 minúty. Tretí dôjde Wulfert Van Ginkel na ginafe (+ 7:48 min.); štvrtým najrýchlejším kamiónom v cieli je liazka Mareka Spáčila, ktorý poskočí zo siedmeho na piate miesto – i keď iba s jedenásťsekundovým náskokom na šiesteho Taliana Marca Donu na Ivecu. Dopredu sa derie aj Brazílčan André De Azevedo na druhej tatre. Na tomto úseku je siedmy a v priebežnej klasifikácii postúpi o päť miest dopredu (16. pozícia). Porucha prevodovky žiaľ vyradí z ďalších bojov doposiaľ výborne jazdiacu liazku tria Macík – Kalina – Valtr.
                                                                                               

Sobotňajší program je totožný s tým piatkovým, len sa štartuje o pol hodiny skôr, aby sa celý konvoj stihol presunúť k záverečnému vyhláseniu do neďalekého Balatonfüredu. Keď koniec, tak po dakarsky, teda pri jazere...



Poradie po 6. etape:

Motocykle:
1. David Casteu (KTM) 10:31:37
2. Francisco Lopez (KTM) + 4:28
3. Cyril Després (KTM) + 12:11

10. David Pabiška (KTM) + 59:05
11. Jaroslav Katriňák (KTM) + 1:01:09
27. Dušan Randýsek (Yamaha) + 1:53:16
37. Jan Froněk (Yamaha) + 2:13:07
62. Josef Švorc (KTM) + 3:14:48
68. Karel Ležatka (Honda) + 3:33:51


Quady:
1. Hubert Deltrieu (Polaris) 12:12:27
2. Christophe Declerck (Yamaha) + 43:58
3. Martin Antal (Polaris) + 1:10:40

11. Miroslav Abrahám (Suzuki) + 4:25:15
16. Štefan Petergáč (Polaris) + 8:42:45


Automobily:
1. Sainz – Perin (Volkswagen) 9:40:37
2. Peterhansel – Cottret (Mitsubishi) + 18
3. Depping – Gottschalk (Volkswagen) + 6:07

9. Zapletal – Nemajer (Mitsubishi) + 1:00:34
47. Kubík – Vacovský (Toyota) + 7:05:59


Kamióny:
1. Stacey – Chevaillier – Der Kinderen (MAN) 9:31:47
2. Van Ginkel – Bruinsma – De Rooy (Ginaf) + 31:41
3. Loprais – Lála – Holáň (Tatra) + 49:23

5. Spáčil – Žák – Neměc (LIAZ) + 1:22:42
16. De Azevedo – Justo – Martinec (Tatra) + 2:29:34








Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri