Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar Series: „Katroš“ v Portugalsku predčasne skončil, zradila ho elektronika!

Friday, 12. 09. 2008 - 00:40, Andrej Haverda   

Dakar Series: „Katroš“ v Portugalsku predčasne skončil, zradila ho elektronika!Nečakane rýchly koniec malo účinkovanie slovenského jazdca Jaroslava Katriňáka na druhej časti Dakar Series Pax Rally v Portugalsku. Po nádejnom deviatom mieste v prvej etape skončil už v druhej na 64. kilometri meraného úseku, keď mu kompletne „odišla“ elektronika.
                                                                                                 

„Tým pádom mu prestala fungovať navigácia a keďže tá mu nehlásila kade a akou rýchlosťou má ísť, tak sa musel držať za niekoľkými jazdcami. Zhruba štyridsať kilometrov pred cieľom mu však ale celkom ‚odišiel‘ aj motocykel, keď sa v dôsledku poruchy prevodu zablokovalo zadné koleso a to znamenalo definitívny koniec. Stalo sa mu to niekde v horách. Pomôcť sa mu snažili ešte tamojší domorodci, ale koniec bol neodvratný,“ informoval verejnosť Katriňákov manažér Andrej Žipaj.
                                                                             
Podľa jeho slov je už Jaro Katriňák spolu s ostatnými členmi tímu a momentálne sa pripravujú na návrat domov. „Takto sme sa rozhodli. Nemá význam pokračovať v pretekoch, pretože to by musel predbiehať množstvo jazdcov. Navyše, stalo sa to v rýchlostnej skúške za čo je vysoká penalizácia. Iné by to bolo, keby sa mu to stalo na nejakej spojovačke.“
                                                                                                    

V 397 kilometrovom úseku (199 km tvorila rýchlostná skúška) sa presadil Španiel Marc Coma (KTM LC4 690 Rally) s dvadsaťšesťsekundovým náskokom na Francúza Cyrila Despresa (KTM LC4 690 Rally), tretí Ruben Faria z Portugalska (Honda CRF 450 X) stratil rovnú minútu. V celkovej klasifikácii si vedenie naďalej udržal Ruben Faria so štrnásťsekundovým náskokom na Marca Comu. Španiel si tak s Cyrilom Despresom vymenili pozície s 23 sekundovým mankom v neprospech Francúza.

Triedu štvorkolkiek (quadov) ovládol domáci jazdec Luis Engeitado (Suzuki), druhý skončil Francúz Hubert Deltrieu (naviac inkasoval 41 sekundovú penalizáciu), tretie miesto včera ukoristil ďalší Portugalec Miguel Monteiro (Yamaha) s takmer tridsaťdeväťminútovým mankom. V celkovom poradí si pozíciu lídra tejto kategórie aj naďalej udržal Deltrieu, Engeitado sa vyhupol zo štvrtej na druhú pozíciu (hoci už s viac než dvadsaťštyriminútovou stratou). Mendes klesol, je zatiaľ tretí (+ 55:35 min.).
                                                                                                     

Kategóriu automobilov si podmanil Francúz Stéphane Peterhansel (Mitsubishi Pajero EVO). O minútu a päťdesiatštyri sekúnd bol pomalší jeho tímový kolega Španiel Joan Roma s ďalším Mitsubishi Pajero EVO, tretí cieľom prešiel prvý Volkswagen: Dieter Depping za volantom Touarega 2 stratil dve minúty a šestnásť sekúnd; aj napriek tomu ostal na priebežnej štvrtej pozícii. Zato na priečkach pred ním došlo ku zmenám – na čele celkovej klasifikácie totiž figurujú hneď dve posádky! Carlos Sainz (Volkswagen) v prvom meranom úseku včerajšej „erzety“ získal na Francúza Luca Alphanda (Mitsubishi Pajero EVO) dve sekundy a ich čas vykazuje zhodný údaj – 6:28:25 h. Peterhansel sa víťazstvom etapy posunul zo šiestej na priebežnú tretiu (stráca, podobne ako predvčera Sainz, zanedbateľné dve sekundy).

Zatiaľ čo preteky sa pre nášho reprezentanta bohužiaľ skončili, české posádky naďalej ostávajú v hre. Miroslav Zapletal a Tomáš Ouředníček (Mitsubishi L 200) zajazdili trinásty, respektíve dvanásty etapový čas a 12. priečka im patrí aj naďalej (hoci ich strata sa zvýšila na 41 minút a 25 sekúnd). Lukáš Vacovský a Viktor Chytka (Toyota Land Cruiser 80) si polepšili o tri priečky (zajazdili 27., resp. 23 najrýchlejší čas) a 21. sú celkovo. Tretia česká dvojica (Jiří Janeček – Jiří Wolf) zaznamenala posun vpred o tri miesta a sú teda tridsiati prví (hoci už s takmer trojhodinovým mankom na Sainza).
                                                                                                        

Foto: www.paxrally.com


Poradie po 2. etape:

Motocykle:
1. Ruben Faria (PT/Honda) 07h 06´37
2. Marc Coma (ES/KTM) 07h 06´51
3. Cyril Despres (F/KTM) 07h 07´14

Quady:
1. Hubert Deltrieu (F/Polaris) 07h 52´37
2. Luis Engeitado (PT/Suzuki) 08h 16´56
3. Rui Mendes (PT/Suzuki) 08h 48´12

Automobily:
1. Sainz – Perin (ES/Volkswagen) 06h 28´25
2. Alphand – Picard (F/Mitsubishi) 06h 28´25
3. Peterhansel – Cottret (F/Mitsubishi) 06h 28´27

12. Zapletal – Ouředníček (CZ/Mitsubishi) 07h 09´50
21. Vacovský – Chytka (CZ/Toyota) 08h 09´40
31. Janeček – Wolf (CZ/Toyota) 09h 26´24




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri