Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar Series: Jaroslav Katriňák kráľom etapy, celkovo je už druhý!

Wednesday, 23. 04. 2008 - 10:58, Andrej Haverda   

Dakar Series: Jaroslav Katriňák kráľom etapy, celkovo je už druhý!Rovnako ako v pondelok, musia aj v tretej etape usporiadatelia Stredoeurópskej rally 2008 pristúpiť ku skráteniu druhého prejazdu trati špeciálky. Podobne ako v druhej etape čaká na účastníkov súťaže len 36 kilometrov meraného úseku, ktorý sa však ide popoludní v opačnom smere než dopoludnia. Organizátori musia k tomuto kroku pristúpiť kvôli silným dažďom, ktoré postihnú oblasť konania súťaže a majú značný vplyv na kvalitu trate.
                                                                                                        

Tretia etapa: 22.4.2008, Baia Mare – Debrecín (437 km)
Dlhší úvod dňa patrí medzi automobilmi De Villiersovi s Volkswagenom Race Touareg 2. Na úseku dlhom 76 kilometrov zajazdí najrýchlejší čas pred duom pilotov na Mitsubishi, Peterhanselom a Romom. Popoludňajší, kratší test pre zmenu vyhraje Carlos Sainz, keď vozidlám nemeckej značky sa tu darí veľmi dobre: Medzi trio Sainz, Depping a De Villiers sa dokáže vkliniť druhým časom Al Attiyah s BMW. Kvôli skráteniu odpoludňajšieho testu tak majú vplyv na celkové výsledky etapy hlavne výkony v dopoludňajšom programe. Poradie preteku sa neustále mieša. Nakoniec celkovo vyhraje De Villiers, ktorý tak zníži stratu na vedúceho Peterhansela na 4:13 min. a z deviatej priečky sa posunie na piate miesto. Naopak Carlos Sainz sa prepadne z druhej pozície na ôsmu. Veľmi dobre si vedie česká posádka Miroslav Zapletal – Vladimír Nemajer, ktorá so svojim Mitsubishi dosiahne trinásty najrýchlejší čas a poskočí na priečku jedenástu. Posádky stajne OFF ROAD – CENTRUM Jiří Janeček – Jiří Wolf a Petr Kubík – Lukáš Vacovský s toyotami sa držia na priebežnom 47., respektíve 67. mieste (Kubík s Vacovským už s hodinovou penalizáciou na konte).
                                                                                                   

Veľkú smolu má posádka továrenskej stajne Mitsubishi. Japonec Hirosi Masuoka s francúzskym spolujazdcom Pascalom Maimonom musia na trase zastaviť a meniť pre defekt pneumatiku. Okolo prechádzajúci Carlos Sainz s Volkswagenom zachytí Francúza svojim vozidlom, pričom dôjde k poraneniu Japoncovho spolujazdca. Masuoka s Maimonom síce dokážu ešte dokončiť špeciálku, po nej je však navigátor už prevezený na röntgen do nemocnice. Vyšetrenie bohužiaľ preukáže zlomeninu Maimonovho členku, ktorý je treba zasadrovať. Dvojica Masuoka – Maimon, ktorá na súťaži testuje novú dieselovú verziu Pajera, preto musí odstúpiť.
                                                                                            

V kategórii kamiónov sa dopoludnia darí tatrovákom, ktorých v predchádzajúcej „erzete“ postihli problémy. Špeciálku vyhraje Holanďan Marcel Van Vliet s Ginafom o 1:15 min. pred Španielom Vila Rocom s Mercedesom. Tretí čas si pripíše Brazílčan André De Azevedo s Tatrou (+ 2:05 min.), štvrtý dôjde Aleš Loprais s ďalším kopřivnickým „špeciálom“ (+ 2:56 min.). Marek Spáčil s liazkou je klasifikovaný na 7. mieste (+ 6:52 min.), Martin Macík s druhým kamiónom LIAZ stratí jedenásť minút a je jedenásty. Meraný úsek nevyjde doposiaľ vedúcemu Hansovi Staceymu s vozidlom MAN. Holanďan stratí takmer 13. minút.
                                                                                              

Odpoludňajší prejazd sa stane korisťou Aleša Lopraisa s tatrou, avšak iba o jedenásť sekúnd neskôr do cieľa dorazí Holanďan Hans Stacey (MAN). Tretí je Van Ginkel na robustnom Ginafe s mankom 27 sekúnd pred dvojicou kamiónov LIAZ Martina Macíka a Mareka Spáčila. V celkovom poradí vedie Stacey pred Van Ginkelom, tretí je Nemec Echter s ďalším truckom MAN. V tesnom závese za nimi sa držia české kamióny: 4. Macík – Kalina – Valtr, 6. Spáčil – Žák – Neměc, 7. Loprais – Lála – Holáň. Mimochodom, odpoludňajšia sekcia sa vraj odjazdí na žiadosť televízneho štábu, ktorý chce mať kamióny vo večernom zostrihu...
                                                                                               

Výsledkové listiny sa na oficiálnych stránkach značne rozchádzajú, dnes na vedúcej priečke môžeme zazrieť Belgickú dvojicu Hoebeke – Miklos s trojnápravovým kamiónom Renault Kerax s hodinovou penalizáciou na konte (ešte po pondelňajšej etape figurovali na poslednej klasifikovanej priečke s takmer dvojhodinovým odstupom za Staceym)... Podľa oficiálnej listiny je teda Aleš Loprais priebežne deviaty (strata + 2:07:52) a André De Azevedo s druhou tatrovkou figuruje na priebežnej 21. priečke.
                                                                                        

„Všetko išlo ideálne, aj keď trať stále kĺzala,“ komentuje priebeh etapy v tlačovej správe Aleš Loprais. „Boli sme hodne rozjazdení a koho sme potrebovali predísť, ten nám príliš nevzdoroval. Strata síce zostáva, ale v ďalšej fáze preteku nás už nebude nikto zdržovať a my musíme útočiť ďalej; zatiaľ čo posádkam pred nami organizačné komplikácie situáciu skôr uľahčujú, ale to sa poddá. Škoda ranného zrušeného testu aj straty zo včerajška. Na Dakare by išlo o banalitu.“
                                                                                                  

Medzi motocyklistami nám urobí radosť Jaroslav Katriňák. „Katro“ pred touto etapou figuruje na 4. mieste celkového hodnotenia s odstupom 5:33 min. za vedúcim Francúzom Davidom Casteuom. V tejto špeciálke triumfuje už dopoludnia, odpoludnia svoj úspech zopakuje. V cieli druhej utorňajšej „erzety“ je slovenský reprezentant o dve sekundy skôr než Cyril Despres (KTM); tretí skončí Casteu, ktorý však naďalej s prehľadom vedie. „Katroš“ si vďaka vynikajúcim výkonom polepší na druhú priečku absolútne, od vedúceho Casteua ho teraz delí 3:52 min. „Som rád, že sa mi podaril takýto výsledok,“ povie po dojazde Jaro Katriňák. „Jazdili sme po totožnej trati, po akej sa jazdila 2. etapa. Bola však ešte ťažšia, pretože v noci pršalo. Do poslednej chvíle som netušil, že som vyhral.“
                                                                                                       

Medzi quadmi aj naďalej pokračuje súboj o vedúcu priečku medzi Rumunom Irimescuom a Francúzom Deltrieuom. Karta a tentoraz obráti v prospech Rumuna, ktorý vedie s náskokom 41 sekúnd pred spomínaným Francúzom. Skvele si v tejto kategórii počína ďalší slovenský účastník Martin Antal z Quad Extrem Slovakia Teamu, ktorý sa posunie na vynikajúce tretie miesto, i keď s viac ako polhodinovou stratou na vedúceho jazdca. Ďalší slovenskí quadisti Miroslav Abrahám na Suzuki a Štefan Petergáč s ďalším strojom Polaris sa držia na 15. a 16. priečke. Čech Josef Macháček popoludňajší test vyhraje a posunie sa zo šestnástej na trinástu priečku. Ďalší český jazdec David Polišenský na Yamahe však vo výsledkovej listine už nefiguruje.
                                                                                                  


Poradie po 3. etape:

Motocykle:
1. David Casteu (KTM) 3:46:40
2. Jaroslav Katriňák (KTM) + 3:52
3. Francisco Lopez (KTM) + 5:02

15. Jan Froněk (Yamaha) + 23:02
17. David Pabiška (KTM) + 24:08
21. Dušan Randýsek (Yamaha) + 31:59
25. Josef Švorc (KTM) + 38:46
72. Ivo Kaštan (Honda) + 1:19:37
73. Karel Ležatka (Honda) + 1:19:57


Quady:
1. Razvan Paul Irimescu (Polaris) 1:38:10
2. Hubert Deltrieu (Polaris) + 41
3. Martin Antal (Polaris) + 31:27

13. Josef Macháček (Yamaha) + 2:24:13
15. Miroslav Abrahám (Suzuki) + 3:00:12
16. Štefan Petergáč (Polaris) + 3:37:34


Automobily:

1. Peterhansel – Cottret (Mitsubishi) 3:29:47
2. Depping – Gottschalk (Volkswagen) + 2:08
3. Alphand – Picard (Mitsubishi) + 3:06

11. Zapletal – Nemajer (Mitsubishi) + 21:50
47. Janeček – Wolf (Toyota) + 2:12:18
67. Kubík – Vacovský (Toyota) + 4:03:12


Kamióny:

1. Stacey – Chevaillier – Der Kinderen (MAN) 3:14:53
2. Van Ginkel – Bruinsma – De Rooy (Ginaf) + 13:35
3. Echter – Klein – Ruf (MAN) + 14:52

4. Macík – Kalina – Valtr (LIAZ) + 15:17
6. Spáčil – Žák – Neměc (LIAZ) + 23:37
7. Loprais – Lála – Holáň (Tatra) + 31:24
21. De Azevedo – Justo – Martinec (Tatra) + 3:17:58





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri