Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar Series: Jaro Katriňák po prvom dni na 9. mieste, zvolil jazdu na istotu

Thursday, 11. 09. 2008 - 07:28, Andrej Haverda   

Dakar Series: Jaro Katriňák po prvom dni na 9. mieste, zvolil jazdu na istotuNa deviatom mieste sa umiestnil slovenský jazdec Jaroslav Katriňák vo včerajšej etape druhej časti Dakar Series Pax Rally. V prvej etape vedúcej z Lisabonu do Castelo Branco, dlhej 384 kilometrov (223 km činil meraný úsek) dosiahol na motocykli KTM 530 EXC čas 3:54:07.
                                                                                                      

Zvíťazil domáci jazdec Ruben Faria (Honda) o minútu a dvanásť sekúnd pred Cyrilom Despresom z Francúzska, tretí Španiel Marc Coma (obaja KTM) zaostal za francúzskym pretekárom o ďalšie tri sekundy. Piaty skončil víťaz úvodnej časti Dakar Series Francúz David Casteu (rovnako KTM).

„Na úvod to bolo veľmi ťažké. Bolo veľa prudkých výjazdov aj zjazdov. Jazdilo sa po skalnatom povrchu, ktorý sa striedal so šotolinou a veľmi sa prášilo. Prvé dva dni vedú po terénoch, ktoré nepoznám a preto som išiel radšej na istotu, aby som sa vyhol zbytočným pádom. Až ďalšie etapy povedú už po tratiach, ktoré poznám, čo bude určite výhoda,“ zhodnotil úvodný súťažný deň Jaroslav Katriňák.
                                                                                              

V triede quadov (štvorkoliek) sa s výrazným náskokom presadil Francúz Hubert Deltrieu, ktorý má na druhého Portugalčana Rui Mendesa takmer dvadsaťdvaminútový náskok. Tretí je ďalší portugalský jazdec Miguel Monteiro.

Kategória automobilov sa odohrávala podľa očakávania: v rozmedzí troch minút sa za sebou umiestnilo päť automobilov! Ako inak – Mitsubishi a Volkswagen. Do čela priebežnej klasifikácie sa prebojoval Francúz Luc Alphand (Mitsubishi) pred trojicu vozidiel Volkswagen: Španiel Carlos Sainz stráca dve a Juhoafričan Giniel De Villiers 53 sekúnd. Nemca Dietera Deppinga delí od piateho Španiela Joana „Naniho“ Romu tridsaťtri sekúnd. Šiesty je ďalší „špeciál“ s tromi diamantmi – s deväťnásobným víťazom Dakarskej rallye, Francúzom Stéphanom Peterhanselom za volantom.
                                                                                                

Zato BMW sa rozhodlo šetriť sily na neskoršie útrapy – Portugalec Filipe Campos, Katarčan Saleh Al Attiyah i Rus Leonid Novitskiy držia siedmu, ôsmu, respektíve desiatu priečku. Na deviatu pozíciu sa prebojovala portugalská dvojica Pedro Grancha – Paulo Primaz s automobilom Nissan Navarra. Veľmi dobre zatiaľ bojujú aj české posádky OFFROAD CENTRUM stajne: dvojica Miroslav Zapletal – Tomáš Ouředníček je (so stratou 27:24 min.) dvanásta, Lukáš Vacovský (s ktorým sa napokon v zostave objavil Viktor Chytka) je priebežne na 24. pozícii s takmer hodinovou stratou (presne 57:32 min.). Tretí český dvojlístok (Jiří Janeček a jeho menovec Wolf) sú o ďalších desať priečok za tímovými kolegami s takmer jeden a pol hodinovou stratou.

Foto: OFFROADSPORT.CZ a archív


Poradie po 1. etape:

Motocykle:
1. Ruben Faria (PT/Honda) 03h 42´15
2. Cyril Despres (F/KTM) 03h 43´27
3. Marc Coma (ES/KTM) 03h 43´30

9. Jaroslav Katriňák (SK/KTM) 03h 54´07

Quady:
1. Hubert Deltrieu (F/Polaris) 04h 08´52
2. Rui Mendes (PT/Suzuki) 04h 30´32
3. Miguel Monteiro (PT/Yamaha) 04h 40´21

Automobily:
1. Alphand – Picard (F/Mitsubishi) 03h 22´47
2. Sainz – Perin (ES/Volkswagen) 03h 22´49
3. De Villiers – Von Zitzewitz (D/Volkswagen) 03h 23´40

12. Zapletal – Ouředníček (CZ/Mitsubishi) 03h 50´11
24. Vacovský – Chytka (CZ/Toyota) 04h 20´19
34. Janeček – Wolf (CZ/Toyota) 04h 52´23





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri