Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar Series: Honda, Mitsubishi a Suzuki víťazmi Pax Rally 2008

Monday, 15. 09. 2008 - 12:13, Andrej Haverda   

Dakar Series: Honda, Mitsubishi a Suzuki víťazmi Pax Rally 2008Je rozhodnuté! Včerajšia piata etapa Portimao – Portimao priniesla úspech japonským značkám Honda, Mitsubishi a Suzuki. Prvenstvo medzi motocyklistami ukoristil Portugalec Ruben Faria, jeho krajan Luis Engeitado kraľoval v triede quadov (štvorkoliek) a z jazdcov na automobiloch jasala francúzska dvojica Stéphane Peterhansel – Jean-Paul Cottret.
                                                                                                      

Aj v poslednej etape si v motocykloch pocit etapového víťazstva vychutnal Ruben Faria, ktorý bol o 1:32 min. rýchlejší než Brazílčan Ze Hélio (prototyp BP). Tretí čas zajazdil Španiel Marc Coma na KTM. V konečnej klasifikácii sa za Fariom umiestnili dvaja motocyklisti rakúskeho výrobcu KTM: Francúz Cyril Després strácal na víťaza šesť minút a päť sekúnd, tretí Coma takmer osem minút. S motocyklami KTM sa do TOP 10 prebojovali ešte traja pretekári: šiesty bol Francúz David Casteu, deviaty Gerard Farres; desiatku najlepších uzatváral Holanďan Teus Visser.
                                                                                                  

Do prvej desiatky sa vošli ďalšie tri konkurenčné značky: Honda okrem víťazného vavrínu vydobyla (zásluhou Fariových krajanov Heldera Rodriguesa a Paula Gonçalvesa) štvrtú a piatu pozíciu. Siedmy bol Brazílčan Ze Hélio (BP), ôsmy potom Pedro Oliveira na Yamahe.
                                                                                              

Medzi quadmi sa v poslednej „erzete“ nič výrazného neudialo: medzi prvého Luisa Engeitada a bronzového Ruiho Mendesa (obaja Portugalčania osedlali stroje Suzuki) sa vklinil Francúz Hubert Deltrieu s Polarisom. Rovnaké bolo aj celkové poradie: Deltrieua delilo od víťazstva šesť minút a osemnásť sekúnd, tretieho Mendesa však takmer už trištvrte hodina – presne 44 minút a päť sekúnd!
                                                                                           

V triede automobilov sa rozhodovalo do posledných metrov: Stéphane Peterhansel sa rozhodol zaútočiť na víťazstvo a ofenzíva sa vydarila. Aj napriek tomu, že zajazdil až šiesty etapový čas! Lenže vedúci Španiel Carlos Sainz skončil až ôsmy, 47 sekúnd za Peterhanselom. V neprospech šestnástich sekúnd tak „El Matedore“ skončil druhý. Tretí bol ďalší zástupca troch diamantov: Francúz Luc Alphand s krajanom Gillesom Picardom, ktorí na tímových kolegov stratili minútu a dvadsaťjeden sekúnd.
                                                                                                    

Veľmi dobre bojovali aj automobily značky BMW. Katarčan Saleh Al Attiyah so švédskou navigátorkou Tinou Thörner, víťazi poslednej etapy, skončili (za ďalším volkswagenom juhoafricko-nemeckej posádky De Villiers – Von Zitzewitz) piati; pred ôsmeho Francúza Guerlaina Chicherita s ďalším „bavorákom“ sa prebili aj Portugalčania Campos s Baptistom (siedma najrýchlejšia posádka mala stratu 20:14 min. na víťaza). Desiatku najlepších uzatvárala taliansko-belgická dvojica Maurizio Traglio – Fabien Lurquin na Nissane.
                                                                                                 

Za zmienku stojí 15. priečka vynikajúceho Japonca Kenjira Shinozuku (Nissan), či 33. priečka Rusa Leonida Novitskeho s „ostrým“ BMW X3. Výborný výkon podali automobily českého OFFROAD CENTRUM TEAM-u: posádka Miroslav Zapletal – Tomáš Ouředníček (Mitsubishi) zajazdila desiaty etapový čas, v celkovej klasifikácii sa však posunula o priečku vyššie – skončila na vynikajúcom deviatom mieste! Lukáš Vacovský s Viktorom Chytkom (Toyota) došli v etape na 15. pozícii a celkove sa z 19. posunuli na konečnú sedemnástu. Klasifikačným rebríčkom sa vyššie posunuli aj Jiří Janeček a Jiří Wolf s druhou toyotou. Zajazdili síce až predposledný etapový čas (38. miesto s viac ako sedemnásťminútovou stratou), aj napriek tomu poskočili z 28. priečky na konečnú dvadsiatu šiestu.

Súťaž dokončilo 45 motocyklov, 9 quadov a 39 automobilov.

Foto: paxrally.com, OFFROAD-CENTRUM.CZ


Poradie po 5. etape (i celkové):
Motocykle:
1. Ruben Faria (PT/Honda) 12h 16´39
2. Cyril Despres (F/KTM) 12h 22´44
3. Marc Coma (ES/KTM) 12h 24´31

Quady:
1. Luis Engeitado (PT/Suzuki) 13h 57´18
2. Hubert Deltrieu (F/Polaris) 14h 03´36
3. Rui Mendes (PT/Suzuki) 14h 41´23

Automobily:
1. Peterhansel – Cottret (F/Mitsubishi) 10h 54´14
2. Sainz – Perin (ES/Volkswagen) 10h 54´30
3. Alphand – Picard (F/Mitsubishi) 10h 55´35

9. Zapletal – Ouředníček (CZ/Mitsubishi) 11h 56´05
17. Vacovský – Chytka (CZ/Toyota) 14h 00´14
26. Janeček – Wolf (CZ/Toyota) 16h 31´08





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri