Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar Series: Duel tri diamanty verzus dve véčka graduje

Sunday, 14. 09. 2008 - 10:45, Andrej Haverda   

Dakar Series: Duel tri diamanty verzus dve véčka gradujeTrinásty september sa niesol v znamení 159 kilometrovej špeciálky v rámci 468 km štvrtej „erzety“ Dakar Series – Pax Rally, ktorá pretínala portugalské mestá Alcochete a Portimao.





Medzi motocyklistami sa stal opäť neporaziteľným Portugalec Ruben Faria, ktorý so svojím strojom Honda stále odoláva mohutnému náporu jazdcov rakúskej stajne KTM: od druhého Francúza Cyrila Desprésa ho v etape delilo 45 sekúnd, tretí Marc Coma zo Španielska stratil takmer ešte o minútu viac (presne 1:42 min.). Rovnaké poradie je aj v celkovej klasifikácii – Després stráca tri a pol minúty, Coma takmer šesť. Na štvrtej a piatej pozícii však pokračujú portugalskí jazdci Helder Rodrigues a Paulo Gonçalves – opäť na ľahších a kompaktnejších motocykloch Honda.
                                                                                                 

V kategórii quadov (štvorkoliek) si prvenstvo drží ďalší portugalský pretekár: Luis Engeitado. So svojou Suzuki mal v cieli takmer trojminútový náskok na francúzskeho borca Huberta Deltrieua (Polaris). Časom 5:17 min. si pred Francúzom udržuje aj celkové vedenie. Tretí v etape aj celkovo bol znovu Portugalec: Rui Mendes (Suzuki), ten však stráca takmer už štyridsať minút.
                                                                                             

Graduje to aj v medzi automobilmi. Vlastne len v nej došlo znovu ku zmene na medailových priečkach. Najrýchlejším časom sa prezentoval Francúz Stéphane Peterhansel na Mitsubishi, o minútu a štyri sekundy bol pomalší jeho krajan a tímový druh Luc Alphand. V celkovom poradí tak „Lucho“ opätovne postúpil na tretie miesto a odsunul za seba Giniela De Villiersa (Volkswagen), ktorý „erzetu“ dokončoval v piatom najlepšom čase. Vedúci pretekár priebežného poradia – Španiel Carlos Sainz s volkswagenom stratil minútu a päťdesiat sekúnd: vedenie si síce ešte udržal, ale druhý Peterhansel sa k nemu priblížil na rozdiel 31 sekúnd! Bude to bitka do posledných metrov!!!
                                                                                                 

České posádky sú stále v hre: Zapletal a Ouředníček (Mitsubishi) sa desiatym časom udržali na rovnakej priečke aj celkovo. Janeček s Wolfom došli na 35. priečke a v celkovej klasifikácii si o priečku polepšili: sú dvadsiati ôsmi. Ich stajňoví kolegovia s druhým automobilom Toyota – Vacovský a Chytka – boli v etape iba o dve priečky lepší; v celkovom poradí si však mierne pohoršili – zo 17. na 19. miesto.

Foto: paxrally.com


Poradie po 4. etape:

Motocykle:
1. Ruben Faria (PT/Honda) 11h 15´49
2. Cyril Despres (F/KTM) 11h 19´17
3. Marc Coma (ES/KTM) 11h 21´36

Quady:
1. Luis Engeitado (PT/Suzuki) 12h 52´11
2. Hubert Deltrieu (F/Polaris) 12h 57´28
3. Rui Mendes (PT/Suzuki) 13h 31´55

Automobily:
1. Sainz – Perin (ES/Volkswagen) 10h 19´59
2. Peterhansel – Cottret (F/Mitsubishi) 10h 20´30
3. Alphand – Picard (F/Mitsubishi) 10h 22´32

10. Zapletal – Ouředníček (CZ/Mitsubishi) 11h 20´54
19. Vacovský – Chytka (CZ/Toyota) 13h 23´17
28. Janeček – Wolf (CZ/Toyota) 15h 41´34





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri