Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 5. etapa Tupiza – Oruro, 6. január

Sunday, 08. 01. 2017 - 00:50, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 5. etapa Tupiza – Oruro, 6. január

Dakarský konvoj sa v priebehu piatej etapy posúval ďalej do bolívijských výšok. Tamojšia krásna príroda sa však rýchlo zmenila v nočnú moru. Pršalo a cesty sa premenili v zablatené rieky. Pretekári sa museli ťažkému terénu plnému vody a bahna s nesmiernou námahou prispôsobiť. Nakoniec usporiadatelia dlhú rýchlostnú skúšku ukončili po 219 kilometroch.

Eric Vargiolu / DPPI;20170106dak0046.jpg

Jazdcom sa mal v etape medzi bolívijskými mestami Tupiza a Oruro merať čas na úseku dlhom 447 kilometrov, napokon z toho kvôli nepriaznivej predpovedi počasia a rozvodneným tokom bola iba necelá polovica. „Druhá časť rýchlostnej skúšky je zrušená. Všade naokolo sa naháňajú čierne mraky," uviedol na sociálnych sieťach český motocyklista Ondřej Klymčiw. Situácia sa po tejto etape dokonca vyhrotí natoľko, že pretekárske pole v sobotu 7. januára 2017 odmietne pokračovať. „Medzi jazdcami sa hovorí o tom, že pokiaľ nebude nasledujúca etapa zrušená, nenastúpia na štart. Skutočne je to o život," poznamená Klymčiw.

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170105dak1021.jpg

Problémy však boli aj po dojazde v cieli. „Celý bivak je desať centimetrov pod vodou, rovnako ako sú zaplavené časti trate," uviedol na sociálnej sieti ďalší český pretekár Martin Prokop. „Už vo štvrtok som počul, že je to šialené a že je to najhorší bivak všetkých čias. Ľudia z toho boli nervózni. A v piatok to bolo o tisíc percent horšie. Je to jedno veľké jazero," dodal Prokop, ktorý je vo svojej kategórii priebežne šestnásty. „Pretekári sa museli otáčať na miestnu komunikáciu, kde zapadávali snáď úplne všetci. Provizórne sa spí na diaľnici, ktorá vedie pred pôvodným kempom," poukazuje na zlé podmienky, ktoré sa nevyhli aj posádkam kamiónov, ďalší zástupca českej trikolóry Martin Macík mladší, ktorý sa do bivaku ani nedostal.

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170104dak1018.jpg

MOTOCYKLE: Slovák Štefan Svitko (KTM) nenadviazal na tretie miesto zo štvrtkovej etapy, keď v tej nasledujúcej zažil sklamanie. Jazdec Slovnaft Teamu na začiatku prvého meraného úseku zablúdil a nabral veľké manko, kým sa dokázal vrátiť na správnu trasu. Na konci prvej časti špeciálky mal stratu takmer päťdesiatich minút na britského lídra Sama Sunderlanda (tiež KTM), ktorý v tejto „erzete" kraľoval. Druhý v etape - so stratou siedmich minút a siedmich sekúnd - skončil Portugalec Paulo Gonçalves s motocyklom Honda, tretí cieľom prešiel Francúz Adrien Van Beveren na Yamahe, dvadsaťdva sekúnd za Gonçalvesom. Svitkovi patrila v cieli až 39. pozícia s odstupom 49:03 min. Dvadsaťsedemročný Sunderland sa po druhej víťaznej etape na Dakare 2017 stal novým vedúcim jazdcom hodnotenia tejto kategórie, pred Chiľanom Pablom Quintanillom (Husqvarna) vedie o dvanásť minút, tretí Van Beveren zaostáva o 16:07 min.

Tridsaťštyriročný Žaškovčan Svitko klesol z tretej priečky na šiestu a stráca necelých päťdesiat minút (-48:33 min). V piatok malo problémy s navigáciou viacero jazdcov a zablúdili napríklad aj Španiel Joan Barreda Bort, Francúz Michael Metge (obaja Honda), ďalší Francúz Xavier de Soultrait (Yamaha) či Rakúšan Matthias Walkner (KTM).

Eric Vargiolu / DPPI;20170104dak0023.jpg

BLESK JAKEŠA NEZASTAVIL. PÁD UŽ ÁNO: Najväčšiu smolu však zažil druhý slovenský reprezentant Ivan Jakeš (KTM), ktorý medzi druhým a tretím kontrolným bodom meraného úseku utrpel ťažký pád, po ktorom ho museli previesť vrtuľníkom do nemocnice. „Pravdepodobne si zlomil ruku a okrem toho utrpel i ďalšie zranenia. Nemalo by však ísť o nič nebezpečné. Počas prevozu vrtuľníkom komunikoval s blízkymi. Tohtoročný Dakar sa však pre neho končí," priniesla smutné informácie oficiálna Jakešova stránka na facebooku.

Štyridsaťtriročný jazdec pri svojej desiatej účasti na Rallye Dakar si teda nesplní sen o triumfe. Šiestykrát sa mu nepodarilo prísť na motocykli až do cieľa. Jeho maximom je vynikajúce štvrté miesto z roku 2013. Pred dvoma rokmi vyhral dve zo záverečných troch etáp. Pred piatkom mu napriek viacerým problémom patrila sľubná jedenásta pozícia v priebežnom hodnotení.

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1002.jpg

Jakešove patálie sa začali už v tretej etape, keď ho na trati zasiahol blesk. Nielen, že extrémne nebezpečnú situáciu prežil a nestalo sa mu nič vážne, ale etapu dokončil na veľmi dobrom 15. mieste. „Vošli sme do búrky a zrazu som mal zelené pred očami. Veľa si toho nepamätám. Bolí ma ucho, oči, celá ľavá strana tela a som poriadne rozhodený. Azda sa dám do rána dokopy," priblížil jazdec Jakeš Dakar Teamu svoje prvé pocity po dojazde do bivaku pre RTVS.

Následne sa podrobil ošetreniu u oficiálnych lekárov podujatia, po ktorom ho poslali do miestnej nemocnice. Do bivaku sa vrátil neskoro v noci, bolela ho hlava, napínalo ho na zvracanie a mal problémy s prijímaním tekutín. V noci spal pre skorý štart ďalšej etapy len tri hodiny, no ani to mu nezabránilo v pretekoch pokračovať. „Aj ráno sa cítil zle a bol neobvykle nekomunikatívny," informoval jazdcov profil na facebooku.

Vo štvrtok 5. januára 2017 obsadil rodák z Myjavy 14. priečku a v priebežnom poradí sa posunul už na dosah elitnej desiatky. Patrila mu jedenásta pozícia s odstupom 45:43 min na vedúceho Pabla Quintanillu na Husqvarne.

Eric Vargiolu / DPPI;20170104dak0004.jpg

ŠTVORKOLKY: V kategórii štvorkoliek si premiérové víťazstvo na Dakare pripísal Holanďan Kees Koolen (Barren Racer), ktorý vyhral s náskokom viac ako siedmich minút pred Gustavom Gallegom z Argentíny (Yamaha). Gallego neskôr inkasoval päťminútovú penalizáciu, ktorá však nemala vplyv na jeho umiestnenie. Stále ešte mal päťdesiatjedensekundový náskok pred tretím v cieli, ktorým bol Francúz Simon Vitse, tiež na Yamahe. Vitse, doposiaľ celkovo tretí, poskočil do vedenia - momentálne vedie o viac ako osem minút pred Rusom Sergejom Kariakinom (Yamaha), pomyslený bronz patrí ďalšiemu Francúzovi Axelovi Dutriemu (-10:35 min). Koolen, v roku 2014 prvý pretekár, ktorý dokončil Rallye Dakar vo všetkých štyroch kategóriách, je šiesty.

Eric Vargiolu / DPPI;20170104dak0030.jpg

AUTOMOBILY: Medzi jazdcami na automobiloch sa po druhýkrát v tomto ročníku tešil Sébastien Loeb (Peugeot). Francúzsky deväťnásobný víťaz seriálu MS v rallye mal v cieli náskok 44 sekúnd pred Španielom Joanom „Nanim" Romom (Toyota), tretieho registrovali s odstupom minúty a pol ďalšieho Francúza Stéphana Peterhansela (Peugeot). V celkovom poradí jasne dominujú peugeoty - prvý Peterhansel, dvanásťnásobný víťaz tejto slávnej súťaže, vedie o viac ako minútu (-1:09 min) pred Loebom a o bezmála päť minút (-04:54 min) pred ďalším francúzskym pretekárom Cyrilom Despresom, ktorý o vedenie v súťaži prišiel po chybe v orientácii svojho navigátora Davida Casteru.

KAMIÓNY: Holandský obhajca prvenstva v kategórii kamiónov Gerard de Rooy vyhral v piatok druhú etapu po sebe a prepracoval sa na čelo poradia celkovej klasifikácie. Jazdec na vozidle Iveco bol tentoraz o bezmála dvanásť minút (-11:58 min) v cieli skôr než druhý v poradí Eduard Nikolajev, tretí bol ďalší ruský kamión Kamaz riadený Airatom Mardejevom (-14:04 min). V celkovom poradí vedie De Rooy pred trojicou ruských reprezentantov na kamazoch Nikolajevom (víťaz Dakaru 2013), Dmitrijom Sotnikovom a Mardejevom (víťaz Dakaru 2015).

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170105dak1022.jpg

Vynikajúci výkon podala posádka českého kamióna LIAZ Martin Macík, Michal Mrkva a František Tomášek, ktorú v cieli odmávli na výbornej štvrtej priečke. „Dnes to nebolo vôbec zlé! Najskôr je treba dodať, že etapa bola skončená po prvom meranom úseku kvôli povodniam. To však nemení nič na tom, že sme si došli pre svoj najlepší výsledok v etape za dobu, čo pretekám na Dakare. Užíval som si to! Najskôr hory, kde sme dostihli asi sedem kamiónov, potom dosť rozbitý a prašný úsek zakončený navigátorským chytákom, ktorý bol pre väčšinu peklom. My sme to zvládli spolu s dunami na konci a je z toho super výsledok," radoval sa Macík po životnej etape. Aj vďaka tomu sa v celkovom poradí opätovne prebojoval z devätnásteho na šestnáste miesto (-02:51:26), na ktorom figuroval aj po tretej etape.

Problémy naopak mali opäť jazdci tímu Tatra Buggyra Racing. Na tatrovke Martina Kolomého opravovali mechanici až do skorých ranných hodín motor a zdalo sa, že jazdec sa im za to odvďačí na trati. Po prejazde druhým kontrolným bodom Kolomý - o sedem sekúnd pred Gerardom De Rooyom - viedol, v ďalšom priebehu však vinou technických problémov a blúdenia stratil takmer päťdesiattri minút. „Erzetu" tak dokončil až na dvadsiatej pozícii. Aj napriek tomu zostáva najlepším z Čechov, zatiaľ je trinásty (-01:44:10). Opakované problémy mal aj ďalší zástupca Tatra Buggyra Racing Teamu Aleš Loprais, ktorý strácal od začiatku etapy a dokončil ju ako dvadsiaty piaty s takmer jeden a trištvrte hodinovým mankom. Aj on bohužiaľ uvoľnil pozíciu medzi najlepšími a v aktuálnom poradí kategórie „ťažkej väzby" sa zoradil - za stajňového druha Kolomého na 14. priečku - do druhej desiatky (-02:06:23).

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1018.jpg

V sobotu sa jazdci majú vydať z Orura do hlavného mesta Bolívie La Paz, kde ich v nedeľu čaká vytúžený deň voľna. Na účastníkov pôvodne čaká vyše 500 meraných kilometrov, celkovo sa priblížia k hranici 800 km. Ako však neskôr ukáže čas, „erzeta" bude zrušená.

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 5. ETAPE:

MOTOCYKLE:
6. Štefan Svitko (SK/KTM)
15. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
30. Milan Engel (CZ/KTM)
54. David Pabiška (CZ/KTM)
79. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
85. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
Ivan Jakeš (SK/KTM) - vzdal sa v priebehu piatej etapy po páde a následnom zlomení si ruky
Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 2. etapy pre zranenie

ŠTVORKOLKY:
13. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)
Tomáš Kubiena (CZ/Ibos) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefiguroval
Josef Macháček (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 4. etapy pre zranenie ramena po havárii

AUTOMOBILY:
16. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
13. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
14. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
16. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
29. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefigurovali



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri