Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2013: 12. etapa Fiambala – Copiapo, 17. január

Friday, 18. 01. 2013 - 20:03, Andrej Haverda   

Dakar 2013: 12. etapa Fiambala – Copiapo, 17. január

Dakarský konvoj sa presunul z Argentíny do Chile, do posledného štátu, ktorý hostí tohtoročný 35. ročník rallye. Po ceste prekonal Andy cez priesmyk svätého Františka v nadmorskej výške približne 4750 metrov a potom sa vydal v ústrety púšte Atacama.

Slovenský motocyklista Ivan Jakeš má na dosah historický triumf - od tretej priečky ho delí šesť minút a tridsaťšesť sekúnd;

Dvanásta etapa merala 715 kilometrov. Z pôvodných 449 strojov (183 motocyklov, 38 štvorkoliek, 193 automobilov a 75 kamiónov) na štarte v Lime sa do tejto „erzety" vydalo už iba 312 - 130 motocyklov, 26 štvorkoliek, 94 automobilov a 62 kamiónov.

Na pretekárov najskôr čakal 392-kilometrový spojovací úsek, pri ktorom prekročili argentínsko-chilskú hranicu v horskom priesmyku. Táto časť je veľmi náročná pre jazdcov aj techniku, pretože s nadmorskou výškou redne vzduch a ubúda kyslík. Ľuďom sa potom zle dýcha, bolí ich hlava a motory strácajú výkon.

Ďalší Slovák Štefan Svitko podal výborný výkon, z boja o popredné priečky ho v jedenástej etape vyradili technické problémy a zranenie;

Pre jazdcov na motocykloch a štvorkolkách tu však čakala ďalšia nepríjemnosť. Kvôli veľkej porcii kilometrov a časovej rezerve pre hraničné procedúry sa do etapy štartovalo za tmy už po štvrtej hodine rannej. V horách sa teplota pohybovala nevysoko nad nulou a kto sa poriadne neobliekol, ten - ako sa hovorí - „klepal kosu".

Pred štartom rýchlostnej skúšky už na chilskom území sa však jazdci museli opäť vyzliekať. Pred nimi sa totiž rozprestierala púšť Atacama, najsuchšie miesto na svete - a v nej tropické teploty. To bol extrémny rozdiel teplôt, s ktorými sa museli vyrovnať.

Španielka Laia Sanz je jedinou motocyklistkou, ktorá statočne odoláva nástrahám 35. ročníka Rallye Dakar. Dve etapy pred koncom jej patrí 101. priečka;

MOTOCYKLE: Hodiny odbíjali desať hodín dopoludnia, keď na trať 319 km špeciálky vyrazil prvý motocykel - KTM a na nej víťaz predchádzajúcej „erzety" Američan Kurt Caselli. Vydal sa v ústrety cieľu v meste Copiapo. Približne v polovici cesty sa týčili majestátne piesočné duny a zrejme práve tam stratil nejaký čas, pretože skončil až osemnásty.

V rýchlostnej skúške by možno kraľoval Španiel Barreda Bort na Husqvarne - keďže dlho zaznamenával najrýchlejšie časy -, okolo 200. kilometra meraného úseku však urobil chybu v navigácii a stratil niekoľko minút. V cieli to boli konkrétne tri minúty a výsledné tretie miesto. Druhý došiel Portugalec Faria na KTM, víťazom sa stal Holanďan Verhoeven na Yamahe.

Francúz Eric Vigouroux sa s Chevroletom Trophy Truck drží na celkovej 22. pozícii;

Do piatej priečky sa tentoraz predrali aj ďalšie konkurenčné značky - štvrtú obsadil stroj Sherco s Francúzom Duclosom a piatu Honda Portugalca Rodriguesa. Cyril Despres (KTM) obhájil pozíciu lídra kategórie aj napriek tomu, že skončil až na 14. mieste s mankom takmer deviatich minút. Náskok na druhého Fariu na štarte tejto etapy bol totiž väčší, okolo trinástich minút. Teraz sa teda scvrkol na približne 5,5 minúty. Tretí je Chiľan Lopez (tiež KTM), stráca zhruba 13,5 minúty.

Slovenský motocyklista Ivan Jakeš (KTM/NAD-RESS Adventure Team) sa počas väčšiny štvrtkovej „erzety" držal medzi najrýchlejšími siedmimi jazdcami štartového poľa, v cieli ho napokon odmávli jedenásteho. K dispozícii má ešte dve etapy na to, aby sa v celkovom hodnotení dostal na pódium. Od bronzovej pozície ho zatiaľ delí šesť minút a tridsaťšesť sekúnd, na lídra Despresa stráca 23 minút a 33 sekúnd.

Ďalší francúzsky pretekár Guerlain Chicherit ženie svoju buginu SMG po trati dvanástej etapy;

Ďalší Slovák Štefan Svitko (Slovnaft-Oraving Team) sa po páde v 11. etape rozhodol nenastúpiť na
štvrtkovú časť prestížnych pretekov. Tridsaťročný Žaškovčan v stredu 16. januára vo vysokej rýchlosti preletel cez riadidlá a rozbil chladič na svojom motocykli KTM. Poruchu sa mu na trase podarilo opraviť, olej získal od okoloidúceho jazdca a do cieľa prišiel na 103. pozícii. Keďže má na tele veľa podliatin a odrenín, rozhodol sa zo zdravotných dôvodov svoje pôsobenie na Dakare 2013 ukončiť.

Pripomeňme, že najlepším umiestnením Svitka juniora na 35. ročníku Rallye Dakar bolo 6. miesto v 5. etape, najhorším 103. v stredajšom úseku z argentínskeho strediska La Rioja do Fiambaly. V celkovom poradí sa od 5. do 10. etapy držal v Top 10, po troch etapách (6., 7. a 10.) figuroval na siedmej priečke.

Giniela De Villiersa a Dirka Von Zitzewitza (Toyota Pickup Hilux) delia od zisku strieborných medailí dve etapy;

ŠTVORKOLKY: V okolí 221. a 239. kilometra malo množstvo jazdcov a posádok problémy. Údajne tu bol umiestnený kontrolný bod (pri ktorom musí pretekár zastaviť, aby dostal pečiatku že ním prešiel) tak nešikovne v stúpaní, že tam množstvo automobilov uviazlo v piesku. Medzi nimi bol aj poľský jazdec štvorkolky Lukasz Laskawiec. Na tohtoročný Dakar odchádzal tento talentovaný mladík s veľkými ambíciami - veď už v roku 2011 vydobyl na Dakare 3. priečku -, ale na prvenstvo si bude musieť ešte nejaký čas počkať. Po tejto etape totiž klesol zo 6. na 14. pozíciu a stráca viac ako osem hodín (-08:23:42).

Víťazom dvanástej rýchlostnej skúšky sa stal Husseini zo Spojených arabských emirátov (Honda), ten je však v celkovej klasifikácii až deviaty (-05:43:02). Jeho dobrý výkon čelo priebežnej klasifikácie teda neovplyvnil. To zostáva bezo zmeny. Vedie aj naďalej Argentínčan Patronelli a druhý je, s bezmála dvojhodinovým mankom, Chiľan Casale. Na tretej pozícii pokračuje Poliak Sonik (-03:04:20), ktorý - podobne ako jeho spomínaní súperi - jazdí na stroji značky Yamaha.

Ruské kamióny Kamaz ovládli kategóriu kamiónov. Zatiaľ im patria všetky tri stupienky na stupňoch víťazov;

AUTOMOBILY: Po predchádzajúcej skrátenej etape, kde sa množstvo automobilov topilo v prívaloch vody, si posádky mohli trochu spraviť chuť. Bohužiaľ niektoré pre zmenu zapadli v náročných piesočných dunách v okolí Copiapa. Favoriti sa problémom vyvarovali, pretože v cieli nechýbal ani jeden z nich jazdiaci v popredí.

Prvý automobil, ktorý vyrazil na trať, bolo oranžové monštrum Robbyho Gordona - teda jeho pretekársky „špeciál" Hummer. Úloha prenasledovaného mu svedčila, pretože v priebehu celej rýchlostnej skúšky zaznamenával najrýchlejší čas. Nebol však prvý, kto prešiel cieľom.

Bieloruskú automobilku MAZ reprezentuje v tomto roku dvojica kamiónov. Na snímke úspešnejší z nich, Aleksandr Vasilevski figuruje na 22. mieste;

Cieľovú pásku totiž preťalo Mini Španiela Romu v čase rýchlejšom o viac ako štyri minúty. Druhý Gordon to mal, ako sa hovorí, „o prsia mladého dievčaťa", pretože iba sedem sekúnd za ním skončil tretí Juhoafričan De Villiers (Toyota).

Peterhansel skončil štvrtý s mankom šiestich minút a aj naďalej s prehľadom stráži svoje celkové vedenie. Na De Villiersa má náskok viac ako 50 minút, na tretieho Romu 1,5 hodiny. Nezmenené zostalo aj poradie na 4. a 5. pozícii - Novitskij s ďalším Mini zaostáva za Peterhanselom o viac ako hodinu a pol (-01:34:47) a Terranova s BMW o viac ako dve hodiny (-02:01:50).

Petronas Team De Rooy Iveco tentoraz nezopakuje vlaňajšiu zdrvujúcu prevahu. S týmto Trakkerom Evolution III preteká Holanďan René Kuipers;

KAMIÓNY: Továrenský tím Kamaz ovládol kategóriu kamiónov a po tejto etape, už iba dve pred cieľom, drží všetky pódiové umiestnenia. Prvý je Nikolajev, druhý Mardejev a tretie miesto obsadil Karginov. Ten dvanástu rýchlostnú skúšku zajazdil najrýchlejšie (v čase 04:09:44) a posunul sa tak pred doposiaľ tretieho českého jazdca Martina Kolomého.

Nič však ešte nie je rozhodnuté, pretože Kolomý s Tatrou zaostáva za Karginovom iba o necelé tri minúty. Nesmie však zaváhať, pretože pred piatym Holanďanom De Rooyom (Iveco) má zanedbateľný náskok troch minút. Šiesty je stále ďalší český pretekár Aleš Loprais s Tatrou, ktorému k dostihnutiu Holanďana chýba zhruba pol hodina.

Čech Martin Kolomý s Tatrou stíha ruské kamióny Kamaz. K tretiemu miestu mu chýbajú necelé tri minúty;

Loprais jazdil spočiatku skvele a preťahoval sa o popredné priečky s de Rooyom, Versluisom na MAN-e a tiež s Kolomým. Aj ten zaznamenával výborné časy, avšak v cieli mal napokon Loprais - za druhým Mardejevom, tretím De Rooyom, štvrtým Biasionom (Iveco) a piatym Versluisom - stratu štyroch minút. Medzi Lopraisa a v etape ôsmeho Kolomého (-10:34 min) sa vklinil Rus Nikolajev.

Marek Spáčil s Liazkou v „erzete" obsadil 14. priečku a v celkovom poradí postúpil na 15. miesto (-06:29:13). Druhý kamión značky LIAZ zaznamenali v cieli na 31. mieste (s viac ako dva a polhodinovým mankom), čím sa Vlastimil Vildman so spolupútnikmi Martinom Macíkom mladším a Janom Bervicom prepadli z doterajšej štrnástej na devätnástu priečku celkového poradia (-07:13:21).

Aleš Loprais s ďalšou tatrovkou svoju šiestu pozíciu asi už nevylepší;

Slovák Jaroslav Miškolci, ktorý štartuje s českými kolegami Tomášom Vrátnym a Milanom Holáňom v tatrovke vo farbách Czech Dakar Teamu, figuroval v cieli na 25. pozícii. V celkovom poradí je však aj naďalej dvadsiaty (-08:31:58).

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2013 PO 12. ETAPE:

MOTOCYKLE:
4. Ivan Jakeš (SK/KTM)
41. David Pabiška (CZ/Yamaha)
Dušan Čipka (SK/Husqvarna) - odstúpil v priebehu druhej etapy
Ján Zaťko (SK/BMW) - odstúpil v priebehu tretej etapy
Jan Veselý (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu piatej etapy
Štefan Svitko (SK/KTM) - odstúpil po skončení jedenástej etapy

AUTOMOBILY:
Štefan Svitko st./Jozef Kutlák (SK/Arctic Cat Wildcat Buggy) - odstúpili v druhej etape

KAMIÓNY:
4. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZE/Tatra)
6. Aleš Loprais/Radim Pustějovský/Serge Bruynkens (CZE/BEL/Tatra)
15. Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/Viktor Chytka (CZE/LIAZ)
19. Vlastimil Vildman/Martin Macík ml./Jan Bervic (CZE/LIAZ)
20. Tomáš Vrátný/Jaroslav Miškolci/Milan Holáň (CZE/SVK/Tatra)
Jaroslav Valtr/Jakub First/Josef Kalina (CZE/LIAZ) - odstúpili v priebehu piatej etapy



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri