Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2012: 1. etapa

Monday, 02. 01. 2012 - 00:55, Michal Kostka   

Dakar 2012: 1. etapa

Úvodná etapa 34. ročníka dakarskej rally priniesla viac vzruchu ako by sme si mohli priať. Oneskorená technika, ukradnutá výbava, dokonca ja zhorené auto sú ničím proti obeti najväčšej. Dakarská rally si, žiaľ, opäť vyžiadala svoju obeť.

V závere rýchlostnej skúšky prvej etapy havaroval argentínsky jazdec Jorge Boero a hoci sa zdravotnícky vrtuľník pri ňom objavil už o päť minút, lekári zranenému jazdcovi už nedokázali pomôcť. Pre 38-ročného Boera to bola druhá účasť na Dakare, vlani odstúpil v šiestej etape.

Team Dessoude;

V kategórii motocyklov si etapové víťazstvo, šieste v kariére, pripísal Francisco „Chaleco" Lopez. Jeho účasť pritom nebola istá, po havárii na Tuniskej rally absolvoval šesť operácií. Jeho čas bol o 14 sekúnd lepší, než dosiahol obhajca prvenstva Marc Coma. Kým Lopez aj Coma sú známe mená, tretí Javier Pizzolito je pre väčšinu neznámym prekvapením. Pred dvoma rokmi ho svet spoznal ako smoliara, ktorému zhorela motorka ešte pred štartom do prvej etapy. Minulý rok už dokončil Dakar na 19. mieste.

Na štvorke je najlepší nováčik Dakaru 2011, Američan Quinn Cody, jeho krajan Jonah Street je desiaty. Na piatom mieste je 26-ročný Jakub Przygonski, jedna z budúcich hviezd scénu. To isté platí aj o 22-ročnom Britovi Samovi Sunderlandovi, so stratou 65 sekúnd mu patrí siedma priečka.

Speed Energy;

Zo štvorice slovenských jazdcov do súťaže najlepšie vstúpil Štefan Svitko, so stratou 3 min. 12 sek. je na 23. mieste. Náš najskúsenejší jazdec Ivan Jakeš sa s novou motorkou dostal na priečku číslo 32, jeho manko na víťaza je 4 min. 49 sek. Z dvojice slovenských debutantov sa Dušan Čipka (št. č. 149) umiestnil na 122. mieste, Jánovi Zaťkovi (št. č. 182) patrí 171. priečka.

Raz Heymann;

Štartu na Dakare predchádzajú prípravy, ktoré pre väčšinu účastníkov predstavujú poriadny stres. Ak sa k tomu pridajú problémy s transportom techniky, na pohode to rozhodne nepridá. Svoje o tom vie aj Quinn Cody. Jeho motorka si to namiesto do Argentíny namierila priamo do Peru. Problém bol včas odhalený a vyriešený. O poznanie napínavejšie to mali juhoafrickí jazdci. Loď s ich motorkami do prístavu dorazila v deň technického preberania, samotní jazdci sa k nim dostali dokonca až po slávnostnom štarte. Po dramatickej noci sa napokon mohli postaviť na štart.

Husqvarna Rally Team;

Štartu quadov predchádzala nepríjemná situácia pre sedmičku jazdcov, medzi ktorými bol aj päťnásobný víťaz Josef Macháček. Organizátor posudzoval nakoľko ich stroje zodpovedajú sériovej predlohe z ktorej by mali vychádzať. Napokon padlo rozhodnutie, že dotknuté quady sú príliš odlišné a hoci štartovať môžu, nebudú hodnotené v celkovej klasifikácii.

Sergio la Fuente získal pre Uruguaj historicky prvé etapové víťazstvo, bol o necelú minútu rýchlejší než mladší z dvojice Patronelliovcov, Marcos. Tretí bol Tomás Maffei. Podľa dosiahnutých časov sa v prvej desiatke objavila aj trojica hriešnikov, Lukasz Laskawiec bol druhý.

Monster Energy X-Raid Team;

Medzi autami sa situácia vyvíjala v prospech favorizovaného tímu X-Raid. Všetkých päť špeciálov Mini All4 Racing sa dostalo medzi trinásť najrýchlejších a obsadili prvú trojku. Možno trochu prekvapujúco dosiahol najlepší čas víťaz Svetového pohára Leonid Novickij. Druhý bol víťaz Silk Way Rally 2011 Krzysztof Holowczyc, tretí legendárny Stéphane Peterhansel.

Štvrtým miestom potvrdil Giniel de Villiers potenciál novej Toyoty Hilux a aj zvyšné tri identické autá sa umiestnili v Top 20. Piaty bol Robby Gordon a etapu mohol aj vyhrať, keby posledné dva kilometre naťahal za sebou tímového kolegu Nassera Al-Attiyu. Obhajcu prvenstva zastavili problémy s tlakom oleja, so stratou takmer 10 minút je tridsiaty ôsmy. Na šestke je Portugalčan Carlos Sousa s čínskym špeciálom Great Wall Haval.

Bonver Dakar Team;

V skupine produkčných vozidiel T2 bol najrýchlejší Xavier Foj, druhý bol Masahiro Terada, tretí jeho krajan a tímový kolega Jun Mitsuhashi. Zo sedemnástich áut tejto skupiny má až v štrnástich prípadoch zastúpenie Toyota, zvyšné tri sú Mitsubishi.

Vozidlá s jednou poháňanou nápravou (2WD) majú svojho favorita v osobe Matthiasa Kahleho, patrí mu 14. priečka. Darilo sa tiež obom buginám tímu Dessoude, tesne za nimi sa drží novinka Century Racing juhoafrického pilota Marka Corbetta.

Spomedzi siedmych sólistov sa najvyššie umiestnil Willy Alcaraz s Polarisom (74. miesto) pred Keesom Koolenom (79. miesto).

Riwald Dakar Team;

Ambície tímu Pewano s novinkou Volvo XC60 RR a skúseným Alfie Coxom za volantom zostanú pre tento raz nenaplnené. Bez varovania došlo k prehriatiu motora a modrý špeciál v krátkom okamihu pohltili plamene. Rovnako skončil aj José Antonio Blangino, ktorému zhorel jeho Polaris.

Už roky nepoznaná situácia nastala v kategórii kamiónov. Dominantné Kamazy nielen že nevyhrali etapu, dokonca neboli ani medzi troma najlepšími. Až na piatom mieste sa objavil prvý z nich, aj to v rukách súkromníka Artura Ardavičusa. Otváraciu etapu si podmanili holandské tímy, vyhral Marcel van Vliet s MANom, druhý bol Gerard de Rooy s novým kapotovaným špeciálom Iveco Powerstar. Tretí Franz Echter je síce Nemec a jazdí s nemeckým MANom, ale vo farbách holandského tímu Veka.

Petronas Team de Rooy Iveco;

Desiatka patrí Alešovi Lopraisovi s Jamalom, o štyri priečky nižšie je tiež s Tatrou Martin Kolomý, a hneď za ním je André de Azevedo... s Tatrou. Teruhito Sugawara je s novým Hinom na 26. mieste, Józef Cabala s Liazom je dvadsiaty siedmy, Tomáš Vrátný s Tatrou tridsiaty piaty.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri