Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Volkswagenu ide karta

Monday, 10. 01. 2011 - 19:13, Michal Kostka   

Dakar 2011: Volkswagenu ide karta

7. etapa, Arica - Antofagasta
spojovací úsek: 566 km, meraný úsek: 273 km

Po dni voľna sa karavána dakarskej rally vydala na ďalšiu púť nehostinnou Atacamou. Pôvodne najdlhšia rýchlostná skúška celej súťaže sa rozhodnutím organizátora scvrkla na ani nie polovicu. Domácich fanúšikov konečne víťazstvom potešil Chaleco Lopez, posunul sa bližšie k vedúcej dvojici Coma, Despres. Za posledné štyri dni sa na prvej etapovej priečke vystriedali štyria jazdci a štyri značky.

Medzi autami sa darilo Volkswagenom, Al-Attiyah znížil stratu na vedúceho Sainza na 82 sekúnd. Čierny deň mal ich najväčší konkurent, tím X-Raid. Zo siedmych vozidiel zostali v súťaži len štyri, navyše Peterhansel pomaly stráca nádej na zisk celkového víťazstva. Zdanlivo nedobytná pevnosť Kamazu sa otriasa pod náporom Aleša Lopraisa, český pilot získal druhú etapu v rade.

DPPI/ASO;

Francisco Lopez čakal na výhru v etape dlhšie ako po minulé roky. Jeho priaznivci sa napokon predsa len dočkali, Chaleco ich potešil najrýchlejším časom v siedmej etape. Deň voľna mu evidentne prospel, v skrátenej etape si bez problémov poradil s navigáciou aj terénom, v Antofagaste slávil zisk etapy po piaty raz. Najbližšie mu bol Cyril Despres, tretí bol Marc Coma. V celkovom poradí sa odstupy prvej trojky zmenšili, Despres na prvú priečku stráca sedem a pol minúty, Lopez osemnásť a pol.

DPPI/ASO;

David Casteu sa po piatej etape z predných priečok vytratil až do šiestej desiatky, o niečo lepšie na tom bol po víkende Jonah Street. Technické problémy ho odsunuli na priebežné 14. miesto, hneď za Ivana Jakeša. Náš jazdec nabral miernu stratu kvôli poruche navigačných prístrojov, na úkor Streeta si ale polepšil o jednu pozíciu. Slovenskou jednotkou zostáva Štefan Svitko, v etape zaznamenal šiesty najlepší čas. V absolútnom hodnotení sa dostal už na siedmu priečku, na šestku stráca necelé tri minúty.

DPPI/ASO;

Výsledky posledných dní vytvárajú obraz možností debutujúceho Radka Matošku. Tridsiate tretie miesto v etape a päťdesiate štvrté celkovo sú jeho polčasovou vizitkou. David Pabiška je polovicou českej motocyklovej účasti, po siedmej etape tou úspešnejšou. Hoci pri vstupe do druhej polovice nenadviazal na čiastkové úspech z predošlých etáp, skončil päťdesiaty piaty, v celkovom poradí poskočil na tridsiatku. Jan Veselý uprednostňuje istotu pred rýchlosťou, opatrný prístup mu stačí na 71. miesto.

DPPI/ASO;

Presila argentínskych jazdcov na quadoch sa prejavuje ich častými víťazstvami. Tentoraz to bol Sebastian Halpern, kto pridal ďalšie modro-biele prvenstvo v etape. Bez predchádzajúcich skúseností s maratónskou súťažou sa na Dakar vydal Lukasz Laskawiec. A učí sa rýchlo... V siedmej etape skončil druhý a porazil aj svojho mentor Josefa Macháčka. Českému veteránovi organizátori ubrali polovicu zo štvorhodinovej penalizácie, momentálne je štvrtý. Po problémoch Alejandra Patronelliho sa na čelo dostal Tomas Maffei.

DPPI/ASO;

Zranenie Leonida Novického v piatej etape viedlo k odstúpenie prvého zo siedmych vozidiel tímu X-Raid. Počas voľného dňa prešli autá prísnou kontrolu, posádky si oddýchli pred ďalšími bojmi. A vtedy sa začali veci komplikovať. Najprv to bol Guerlain Chicherit, ktorý neopatrnou jazdou pri krátkom teste úplne zbytočne zničil svoje Mini All4 Racing. Netreba ani spomínať, že tímový boss Sven Quandt bol z takéhoto vývoja situácie poriadne rozladený. Tímového kolegu napodobnil, tentoraz priamo v súťaži, Orlando Terranova. Zrážka s kameňom ho poslala do kotrmelcov, namiesto útoku na top 5 rozšíril Argentínčan rady odpadlíkov. Stéphane Peterhansel musel niečím uraziť Šťastenu, lebo tá sa od neho stále odvracia. Defekt krátko po štarte mu vzal rytmus, do cieľa etapy sa najúspešnejší dakarista histórie pretrápil na štvrtom mieste. Jeho strata na Sainza narástla na 21 minút, Peterhansel stráca nádej, že sa mu nepriazeň osudu podarí zvrátiť.

DPPI/ASO;

To Volkswageny majú za sebou ďalšie bezproblémové vystúpenie, uchmatli prvé tri miesta a to bez jediného defektu! Nasser Al-Attiyah nehodlá čakať do poslednej chvíle a na Sainza útočí pri každej možnej príležitosti. V siedmej etape získal späť minútu a dvadsať sekúnd, toľko stráca aj celkovo. Tretí bol víťaz z roku 2009 Giniel de Villiers. Do desiatky najlepších nahliadol šiesty Christian Lavieille, zo zovretia desiatych a deviatych miesta sa vymanil ôsmy Guilherme Spinelli.

DPPI/ASO;

Udivovať svojimi výkonmi neprestávajú čínski jazdci. Yong Zhou si v etape vyjazdil pätnáste miesto, celkovo je devätnásty a má nakročené k najlepšiemu čínskemu výsledku na Dakare. V ani nie stovke áut, ktoré ešte zostali v súťaži, nájdeme dve v rukách ženy. Ide o dva úplne odlišné koncepty vozidiel. Kým Isabelle Patissier (34. miesto) pilotuje malú a ľahkú buggy Sadev 2WD, Sue Mead (55. miesto) sedí vo veľkom americkom pickupe Ford F-150 SVT Raptor. Peter Mikula je posledným českým zástupcom v súťaži, skrátenú etapu zvládol za 9 hod. 43 min.

DPPI/ASO;

Medzi kamiónmi svitá na nové časy. Presila Kamazov prišla už v úvode rally o radu silných súperov, stále tu však je Aleš Loprais. S jediným kamiónom preháňa modrú armádu a pomaly sa blíži k prvému miesto. Ambiciózny, občas až príliš motivovaný Loprais sa nikdy netajil túžbou porážať Kamazy. Aby svoje šance posilnil, prizval si do posádky človeka v Čechách najpovolanejšieho - Josefa Kalinu. Zdá sa, že legendárny navigátor dokáže mladého divocha krotiť, výsledkom sú dve etapové prvenstvá v prebiehajúcom ročníku Dakaru. Prvý zostáva Firdaus Kabirov, Vladimír Čagin je tretí.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri