Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2011: Jediný Slovák pred bránami Buenos Aires

Saturday, 15. 01. 2011 - 22:58, Michal Kostka   

Dakar 2011: Jediný Slovák pred bránami Buenos Aires

12. etapa, San Juan - Cordoba
spojovací úsek: 123 km, meraný úsek: 555 km pre motocykle a automobily
spojovací úsek: 349 km, meraný úsek: 266 km pre kamióny

Dvanásta etapa vniesla do súťaže zaujímavú novinku. Ako prví sa na trať vydali tí, čo zvyčajne štartové pole uzatvárajú - kamióny. Ich špeciálka bola kratšia, začínala na 237. kilometri. Ako prvý prišiel do cieľa líder priebežného poradia Vladimir Čagin, ktorý zaznamenal svoj siedmy úspech na tohtoročnej rally Dakar. Ak sa v sobotu neudeje nič neočakávané, stane sa 40-ročný Rus najúspešnejším kamionistom v histórii podujatia. Siedmym víťazstvom by prekonal legendárnu postavu prelomu tisícročí, Čecha Karla Lopraisa.

DPPI/ASO;

V záverečných etapách súťaže sa začali do popredia pretláčať aj vozy MAN či Iveco holandských tímov, k zmene na čele klasifikácie však nedošlo. Aj druhú a tretiu priečku celkového hodnotenia s najväčšou pravdepodobnosťou obsadia ruskí reprezentanti - Firdaus Kabirov a Eduard Nikolajev. Obsadiť kompletné pódium sa v tridsať tri ročnej histórii Dakaru doteraz podarilo len japonskej značke Hino v roku 1997. Ruský výrobca má navyše zásluhou Ilgizara Mardejeva v držbe aj štvrté miesto.

DPPI/ASO;

Víťazom dvanástej etapy sa v kategórii motocyklov stal Španiel Marc Coma. Dvojnásobný šampión podujatia (2006 a 2009) zvládol predposledný meraný úsek za 6 hod. 42 min. Druhý finišoval s odstupom 37 sekúnd obhajca celkového prvenstva Cyril Despres, tretí prišiel do cieľa Portugalčan Helder Rodrigues. O poznanie nižšie vo výsledkoch figuruje český jazdec Jan Veselý, momentálne päťdesiaty ôsmy. Vyrovnané výkony mu pomáhajú naplniť svoj cieľ a to dostať sa späť do Buenos Aires. Na 31. mieste sa nachádza David Pabiška, druhý z českých zástupcov v jednej stope.

DPPI/ASO;

Radek Matoška, jediný zostávajúci slovenský reprezentant v štartovom poli, bol s mankom takmer 68 minút dvadsiaty prvý, v absolútnom poradí potom mu patrí 34. priečka. Matoška má veľkú šancu stať sa štvrtým Slovákom v cieli rally Dakar, pred ním sa to podarilo Jaroslavovi Katriňákovi (2007), Ivanovi Jakešovi (2009) a Štefanovi Svitkovi (2010). "Pokračujeme ďalej aspoň s jedným jazdcom. Na programe je už iba záverečná ľahšia etapa. Dúfam, že sa aspoň Radkovi Matoškovi ako poslednému slovenskému účastníkovi podarí prísť do cieľa tohtoročnej Rely Dakar," povedal pre agentúru SITA manažér Matoškovej stajne Hant Logomotion Ivan Figura.

DPPI/ASO;

V kategórii automobilov boli karty rozdané, rozdiely medzi prvými troma nikoho nenútili vyvíjať tlak na zlepšenie si pozície. Po prvenstvo, v tomto ročníku šieste, si prišiel Carlos Sainz. Druhý bol Giniel de Villiers, priebežný líder a takmer istý víťaz Nasser Al-Attiyah sa uspokojil s trojkou. Športovým nešťastím prenasledovaný Stéphane Peterhansel svojmu nežičlivému osudu neušiel ani tentoraz. K dvom defektom sa pridali ďalšie navigačné chybičky a problémy s chladičom. Medzi desiatkou najlepších si svoje pozície pred záverečnou etapou udržali Lavieille, Spinelli aj Kahle.

Zdroj: SITA



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri