Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 6. etape: Ivan Jakeš už v TOP 10!

Friday, 08. 01. 2010 - 11:03, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 6. etape: Ivan Jakeš už v TOP 10!

Konvoj Rallye Dakar dnes dosiahol najsevernejšieho bodu svojej trasy, mesta Iquique ležiaceho na pobreží Tichého oceána. Po štarte z Antofagasty mal pred sebou necelých 600 kilometrov, z čoho 483 tvorila špeciálka. A kto sa dostal až k cieľu, toho čakala zaslúžená odmena v podobe nezabudnuteľnej scenérie.

                                                                                                     6-1-2010-jaroslavjindra-2959-preview-box.jpg

Do úvodnej etapy štartovalo 362 posádok, do šiestej už len 250 - 106 motocyklov, 17 štvorkoliek, 82 automobilov a 45 kamiónov. V dnešnej rýchlostnej skúške sa pretekári mohli tešiť na off-roadové sekcie, rýchle široké úseky a pochopiteľne tiež na hory piesku - nachádzame sa predsa v Atacame. To najťažšie čakalo na pretekárov pred cieľom „rýchlostky", ktorá končila dojazdom do bivaku - päťdesiat kilometrov piesočných dún.

Životný úspech zajazdil slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš, jazdiaci v českom tíme KM Racing. Rodák z Brezovej pod Bradlom došiel do cieľa v Iquique na výbornom 6. mieste s odstupom 17:26 min. za víťazným Marcom Comom na motocykli KTM. V celkovom hodnotení sa Jakeš posunul zo 16. na výborné 9. miesto, keď na lídra pretekov Francúza Cyrila Despresa stráca viac ako dve hodiny (presne 2:07:39).

                                                                                                     28v-1.jpg

Doteraz bola Jakešovým najlepším etapovým umiestnením 11. priečka vo vlaňajšej záverečnej etape. Slovenský jazdec si vo štvrtok počínal výborne, keď sa postupne prepracoval dokonca (na medzičase, 252. kilometer) na tretiu priečku a udržiaval si ju až do 359. kilometra. V záverečných 59 kilometroch však Jakeš, ktorý štartuje na Dakare (po rokoch 2007 a 2009) tretí raz v kariére, začal strácať a klesol na šiestu pozíciu v cieli.

„Som veľmi spokojný, dnes som trafil navigáciu úplne presne. Na rozdiel od mnohých súperov som ja dnes vôbec neblúdil. Niektorí z popredných jazdcov na jednom úseku, kde som aj ja dlhšie rozmýšľal, kadiaľ sa vybrať, odbočili zle. Nespadol som ani raz, išiel som v pohode, neriskoval som príliš veľa a neurobil som nijakú vážnejšiu chybu. Postup do prvej desiatky celkového poradia ma teší, ale to nemožno brať ako úspech, dôležité je byť v nej aj v cieli v Buenos Aires. Rozhodujúca bude až 14. etapa," zdôraznil Ivan Jakeš.

                                                                                                    100107-ktma-1.jpg

Úradujúci majster Európy v enduro v triede E3 Štefan Svitko zo slovenského tímu Hant Logomotion Slovakia sa v 6. etape postupne prepracovával dopredu. Na medzičase (292. kilometer) bol už pätnásty, potom však začal klesať až na konečnú 20. priečku so stratou viac ako jednej hodiny na Comu. Aj dvadsaťsedemročný Svitko, ktorý má na Rallye Dakar premiéru, sa posunul v celkovej klasifikácii vyššie - z 22. na 20. miesto.

„Dnešná etapa vynikajúco sadla Ivanovi Jakešovi, ktorý sa dlho držal na tretej pozícii. V závere však v piesočnatých úsekoch mierne stratil, ale aj tak si vyjazdil svoje najlepšie umiestnenie na Rallye Dakar v kariére. Svitko hneď na začiatku nabral po problémoch tridsaťminútové manko a prepadol sa do siedmej desiatky. Potom však zabojoval a dostal sa do prvej dvadsiatky. To ma veľmi potešilo," uviedol manažér slovenských motocyklových jazdcov Ivan Figura.

                                                                                              10v-2.jpg

Chilský motocyklista Francisco Lopez Contardo je v tejto časti rallye domácim jazdcom, čo v piatej etape jasne dokázal svojim víťazstvom. Do dnešnej etapy teda štartoval ako prvý a vyzeralo to, že mu domáce prostredie svedčí. Na 23. kilometri však urobil chybu v navigácii, zajazdil si asi päť kilometrov a stratil cenné minúty. Za ním išlo niekoľko ďalších jazdcov vrátane Marca Comu. Na prvom kontrolnom bode po 68 meraných kilometroch bol vo vedení Despres, druhý Bol Francúz Olivier Pain a na treťom mieste náš Ivan Jakeš.

Coma sa však rýchlo doťahoval na Despresa a na 153. kilometri už viedol. Až do cieľa už pred seba nikoho nepustil a na druhého Despresa naopak najazdil desať minút. Bude to mať ale ešte veľmi ťažké, ak chce pomýšľať na obhajobu minuloročného prvenstva, pretože v dvoch predošlých dňoch stratil dokopy zhruba deväťdesiat minút. Tretí došiel Portugalec Rodrigues a štvrtý domáci Contardo.

                                                                                                    100106-dessoude-1.jpg

Priebežné poradie sa naďalej nemení - prvý je Despres (KTM), druhý Contardo (Aprilia) a tretí Rodrigues (Yamaha). Štvrtý je Coma (KTM) so stratou takmer 1,5 hodiny.

Český jazdec David Pabiška z tímu KM Racing bol po štarte dokonca osemnásty a do 250. kilometra sa držal okolo 25. miesta. V zostávajúcich 170 kilometroch však ešte nejakú stratu nabral a nakoniec došiel 38. Jeho tímový kolega Dušan Randýsek skončil 72. a Jan Veselý z Czech Dakar Teamu 78. Roman Krejčí došiel ako posledný z českých motocyklistov na 86. priečke.

David Pabiška sa v priebežnom poradí posunul o štyri priečky hore a po šiestich etapách mu patrí 32. miesto. Dušan Randýsek rovnako ako v piatej etape nezajazdil najlepšie umiestnenie a to v priebežnom hodnotení znamená ďalší prepad - tentoraz o osem miest na 51. Roman Krejčí (Czech Dakar Team) po dnešnom nelichotivom výsledku tiež stratil (v jeho prípade trinásť miest) a je 53. Krejčího stajňový kolega Jan Veselý je priebežne 72.    

                                                                                                100107-vwaa-3.jpg

Dnešnú rýchlostnú skúšku v triede quadov (alebo ak chcete štvorkoliek) opanovali argentínski jazdci. Spôsobom štart - cieľ vyhral šiestu rýchlostnú skúšku Argentínčan Marcos Patronelli s bezpečným náskokom osemnástich minút na svojho staršieho brata Alejandra. Ich krajan Santamarina došiel tretí s mankom 25,5 minúty. Do hry o prvé priečky sa po problémoch v úvode rallye zapojil aj Poliak Sonik. Hneď po štarte bol druhý a pozíciu dlho držal, avšak napokon ho „domáci" jazdci odsunuli na štvrté miesto.

Aj v tejto kategórii sa prvé tri miesta nemenia. Vo vedení zostáva Marcos Patronelli (Yamaha) pred druhým Santamarinom (CAN-AM) a tretím Gonzalesom Corominasom zo Španielska (Yamaha).

                                                                                                           p1020157.jpg

Oldřich Bražina (Polaris) zatiaľ zdatne vezie českú vlajku chilskou púšťou a zostáva v štartovom poli. Ôsmym miestom v dnešnej etape si v priebežnom poradí bohužiaľ o jednu priečku pohoršil (priebežne je teda šiesty s odstupom + 4:44:00 na Patronelliho). Pred neho sa dostal ďalší Argentínčan Halpern (Yamaha).

V kategórii automobilov zostávajú prvé priečky priebežného poradia v rukách Volkswagenu. Stále „si na nich lebedí" trojica Race Touaregov pilotovaných Španielom Sainzom, Katarčanom Al Attiyahom (+15:24) a Američanom Millerom (+17:47). Nič na tom nezmenilo ani dnešné víťazstvo Francúza Peterhansela, jeho 53. na Dakare celkovo. Vo včerajšej etape totiž nabral viac ako dvojhodinovú stratu kvôli technickým problémom so svojím BMW a prepadol sa z prvého miesta na tridsiate tretie.

                                                                                                    6-1-2010-copiapo-antofagasta-yascha012.jpg

Posádka oranžovo-čierneho mitsubishi Zapletal/Ouředníček z OffROAD Sport tímu bohužiaľ na 309. kilometri rýchlostnej skúšky havarovala a tohtoročný Dakar pre ňu skončil. Je to veľká škoda, pretože na 292. kilometri rýchlostného testu boli na 25. mieste. V priebežnom poradí boli iba o dve priečky horší. Obidve toyoty Czech Dakar Teamu do cieľa šiestej „erzety" dorazili v poradí 46. Janeček s Chytkom a 48. Kunovský s Latiňákom. Priebežne je toyota pilotovaná Kunovským na 37. a Janečkom na 56. mieste.    

Vladimír Čagin vyhral medzi kamiónmi piatu etapu zo šiestich, ktoré sa doposiaľ v 32. ročníku Dakaru išli a získal tak svoje 52. víťazstvo. Na Peterhansela, ktorý drží absolútny rekord v počte etapových víťazstiev mu tak chýba iba jedno. Druhý bol Kabirov a tretí Mardeev, takže „letka ruských kamazov" ďalej spanilo kráča najnáročnejšími pretekmi sveta. Kde by však bola bez tak dokonalého zázemia, ktoré tím Kamaz má...

                                                                                                   b6f8672c7fd76de3e6a45b69163472c3.jpg

V priebežnom poradí je prvý Čagin s náskokom 38 minút na Kabirova. Tretie miesto patrí Holanďanovi Van Vlietovi, štartujúcim s truckom Ginaf. Martin Macík (Liaz) je stále piaty a rovnaké miesto mu patrilo aj v dnešnej rýchlostnej skúške. Na 418 meraných kilometroch nabral stratu jednej hodiny a deviatich minút.

Mareka Spáčila s tatrou (Czech Dakar Team) postihli na 182. kilometri problémy s motorom - prehrieval sa a nechcel naskočiť. Snažil sa mu pomôcť aj Martin Kolomý, ktorý ide tiež s tatrou ako rýchla asistencia stajne. Podľa posledných správ trio Kolomý/Kilián/Kotal pokračuje v súťaži, nad trojicou Spáčil/Janáček/Smolka však v zmysle ďalšieho pokračovania v pretekoch visí otáznik. Podobne je na tom aj tatrovka brazílsko-českej posádky De Azevedo/Vilarta/Martinec, ktorým na trati „odišlo" turbodúchadlo.

                                                                                                   29v-1.jpg

Zajtra sa ide najdlhší meraný úsek v tomto ročníku, z Iquique do Antofagasty o dĺžke špeciálky 600 kilometrov. 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri