Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2010 po 2. etape: Škrtnite si 502, Aleš Loprais skončil

Monday, 04. 01. 2010 - 17:11, Andrej Haverda   

Dakar 2010 po 2. etape: Škrtnite si 502, Aleš Loprais skončil

V druhej etape 32. ročníka Rallye Dakar 2010 robilo jazdcom veľké problémy počasie. Najskôr ranné blato, neskôr hmla, čo sa dala krájať a napokon modrá obloha a prekrásne slnko. Išlo sa z Cordoby do La Riojy na trase dlhej 626 km, z čoho 294 km tvorila špeciálka.

Czech Dakar Team, Missky Aneta Vignerová (vľavo) a Taťána Kuchařová

Medzi motocyklistami triumfovala Yamaha Francúza Davida Fretigneho, ktorý bol o 43 sekúnd v cieli skôr ako jeho krajan a menovec Casteu, avšak tentoraz s motocyklom Sherco. Tretie miesto vybojoval španielsky pretekár Marc Coma (KTM), ktorý však v priebežnej klasifikácii figuruje až na 14. priečke. Fretigne sa etapovým prvenstvom prebojoval za vedúceho Casteua a ďalšieho Francúza Cyrila Despresa (KTM) na tretiu priečku (so zanedbateľným odstupom dvoch minút a štrnásť sekúnd).

Relatívne (zatiaľ) za očakávaniami jazdí talianska motocyklová legenda Franco Picco na Yamahe, ktorému patrí celková 86. pozícia s mankom viac ako hodiny a pol. Medzi ženami zatiaľ kraľuje Švédka Anne Seelová (KTM), na 34. pozícii.

Vynikajúco zajazdil Ivan Jakeš: jeho „káteemka" sa v cieli objavila na sedemnástej priečke a v priebežnej klasifikácii sa posunul z 26. na 17. miesto. „Dnes štartové pole absolvovalo prvú náročnejšiu etapu v nadmorskej výške 2000 metrov nad morom," uviedol pre agentúru SITA Ivan Figura, manažér Štefana Svitka. „Automobily a motocykle mali odlišnú trať. Počas etapy sa vystriedali nielen všetky možné povrchy, ale aj počasie - ľadové krúpy, dážď a aj teploty nad 30 stupňov. Slováci si vedú veľmi dobre, keď výrazne stúpajú vo výsledkovej listine, " dodal. Výborne zajazdil aj Štefan Svitko. Vybojoval - aj napriek pádu a malým technickým problémom - 24. priečku. V priebežnom hodnotení aj on postúpil poradím vpred: zo 43. na 29. miesto.

2-1-2010-colon-cordoba-yascha002.jpg

S nástrahami druhej etapy sa vysporiadali aj všetci českí motocyklisti. Najlepším z nich je stále Martin Macek z Czech Dakar Teamu, ktorý si udržal 25. miesto. Zlepšenie zaznamenali aj David Pabiška (KM Racing Team), Roman Krejčí i Jan Veselý (obaja Czech Dakar Team). Zatiaľ čo Pabiška poskočil z 33. na 27. miesto, Krejčí tak učinil o rovných tridsať miest a momentálne je 108. Veselý si polepšil o dve miesta (91. priečka). Dušan Randýsek z KM Racingu trochu stratil (etapu dokončil až na 70. mieste s viac ako trištvrte hodinovou stratou) a klesol o päť miest ku dnu klasifikačného rebríčka (60. pozícia).

Medzi quadmi mal čierny deň Josef Macháček. Obhajca prvenstva a päťnásobný víťaz dokončil „erzetu" až na 15. mieste (s takmer 45. minútovým mankom), čo samozrejme malo vplyv aj na priebežné výsledky: na 15. priečku totiž klesol aj v celkovej klasifikácii. Navyše ho neminula štvorminútová penalizácia. Podobná smola našťastie nepostihla jeho tímového kolegu (z KM Racingu) Martina Plechatého, ktorý si štvrtým etapovým časom polepšil na 3. priečku. Polaris Oldřicha Bražinu prešiel cieľom ako štrnásty a jazdec Czech Dakar Teamu priebežne tiež klesol: na 10. miesto. V celkovom poradí vedie Španiel Goznales Corominas o 2:37 min. pred Argentínčanom Alejandrom Patronellim (obaja Yamaha).

mcrae-buggy-ss01-a.jpg

Nemenej zaujímavá bola aj kategória automobilov. Prvenstvo si vyjazdil Katarčan Nasser Saleh Al Attiyah (Volkswagen) a usadil sa aj na čele priebežnej klasifikácie. Druhý skončil Francúz Guerlain Chicherit (BMW), tretí Mauricio Jose Neves z Brazílie (Volkswagen). V celkovom hodnotení je na druhom mieste za vedúcim Al Attiyahom Španiel Carlos Sainz (Volkswagen), tretí je Stéphane Peterhansel z Francúzska (BMW).

Za trojicou volkswagenov (4. Miller, 5. Neves, 6. De Villiers) sa drží Portugalec Carlos Souza s ex-továrenským „špeciálom" Mitsubishi Racing Lancer. Ôsme miesto drží Španiel Joan Nani Roma (BMW), ktorý ešte po úvodnej etape viedol. Pokles zaznamenal aj Robby Gordon (Hummer), ktorý je momentálne deviaty.

3-1-2010-cordoba-la-rioja-yascha014.jpg


Nás samozrejme zaujímali aj Česi s automobilmi Toyota, respektíve Mitsubishi. Miroslav Zapletal s Tomášom Ouředníčkom (štartujúci so „špeciálom" Mitsubishi L200 za stajňu Offroadsport CZ) došli do cieľa na 31. pozícii a priebežne klesli (z 22. na 25. miesto). Podobne dopadli Dušan Kunovský s Liborom Latiňákom (Toyota Land Cruiser), keďže zo 63. pozície zostúpili na 66. Ich stajňoví kolegovia (Czech Dakar) Jiří Janeček a Viktor Chytka naopak postúpili o desať miest (momentálne sú štyridsiati). Postúpil aj Peter Mikula s treťou Toyotou, a síce zo 106. na 97. priečku.

Medzi kamiónmi podľa predpokladov dominovala ruská dvojica Vladimír Čagin a Firdaus Kabirov. Čagin zvíťazil a vedie aj v priebežnej klasifikácii, Kabirov je so stratou 6:47 min na druhej priečke (v etape aj celkovo). Za volantom druhej tatry v cieli bol (na 9. mieste) Marek Spáčil, hneď za ním skončila Liazka Martina Macíka. Na 14. priečke sa objavila tatrovka Martina Kolomého.

39248dd27e.jpg

V priebežnom poradí je Macík šiesty, Spáčil siedmy a Kolomý desiaty. V pretekoch pokračuje aj Pavel Faško, ktorého MAN je zatiaľ na 35. mieste.

Česká posádka Aleša Lopraisa aj so Slovákom Jaroslavom Miškolcim v pretekoch žiaľ skončila. Približne na 140 kilometri etapy poškodil o kamene podvozok. "Asi v deväťdesiatkilometrovej rýchlosti praskla na tatrovke pneumatika a museli sme nedobrovoľne opustiť cestu," uviedol Aleš Loprais. Hoci sa im kamión podarilo provizórne opraviť a do cieľa došli, rozhodli sa zo súťaže odstúpiť. „Prišli sme bojovať vyslovene o zlato, bohužiaľ to opäť nevyšlo," pokračoval synovec šesťnásobného víťaza Karla Lopraisa. „Dakarské vavríny teda budú musieť na nás počkať. Nevadí, ide sa ďalej," dodal 29-ročný jazdec, ktorý si pred troma rokmi vybojoval bronzovú medailu.

1280-2010-rallye-dakar-1-dsc-0196a-resize.jpg

V priebehu dvoch etáp opustili súťaž teda už dve tatrovky: hneď v prvej „erzete" havaroval Tomáš Tomeček.

 

 





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri