Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2009 sa skončil: Druhým Slovákom v cieli „Dakaru“ je Ivan Jakeš!

Monday, 19. 01. 2009 - 00:00, Andrej Haverda   

Dakar 2009 sa skončil: Druhým Slovákom v cieli „Dakaru“ je Ivan Jakeš!Dámy a páni, dakarské šialenstvo sa skončilo. Pretekári včera absolvovali posledný meraný úsek na trati medzi Cordobou a Buenos Aires, ktorý meral 277 kilometrov z celkových 791. A prekvapujúco sa neskracovalo. Na štart záverečnej etapy sa postavilo 276 tímov, pričom v prvý deň tohtoročného „vydania“ Dakaru ich tam stálo rovných 500. Prví odvážlivci vyrazili v ústrety nástrahám trasy v 10:50 hod. miestneho času.
                                                                                                      

V poslednej rýchlostnej skúške získal medzi motocyklistami svoje prvé víťazstvo na tohtoročnom 31. ročníku Rallye Dakar portugalský jazdec Helder Rodrigues na KTM. Nemal to však vôbec jednoduché. V priebehu špeciálky bojoval o každú sekundu s Nórom Palom Andersom Ullevalseterom (KTM), ktorý sa v posledných etapách na Rodrigueza neustále doťahoval a strata na štarte včerajšieho meraného úseku nečinila ani minútu. Nórsky pretekár sa teda snažil urvať, čo sa dalo, pretože išlo o umiestnenie v „top five“ kategórie motocyklov.

Napokon však Rodriguez dokázal za sebou udržať nórskeho rivala a v cieli bol prvý o približne dve minúty. Tretie miesto obsadil víťaz minulého Dakaru Francúz Cyril Despres (KTM) so stratou 2:41 min.
                                                                                                   

Marc Coma, ktorý mal pred včerajšou etapou jeden a pol hodinový náskok na druhého v poradí Despresa, išiel viac na istotu, ale aj napriek tomu skončil piaty so stratou piatich minút. Pozíciu priebežného lídra kategórie motocyklov si tak bezpečne udržal až do konca preteku a patrí mu celkové prvé miesto. Je to jeho už druhé víťazstvo, po tom, čo vyhral v roku 2006. „Bol to dlhý a hodne ťažký pretek, všetci z tímu sme sa pri ňom skutočne dosť nadreli. Nepoznali sme moc dobre terén, bolo ťažké určiť správnu stratégiu. Musím však pripomenúť, že úplne rovnako ako ja si toto víťazstvo zaslúži aj množstvo ľudí, ktorí stoja za scénou,“ uviedol Coma na webovej stránke súťaže.

Druhé miesto ukoristil obhajca titulu z roku 2007 Cyril Despres z Francúzska; tretí skončil jeho krajan David Frétigné s yamahou, ktorý tak v motocykloch kraľoval v kategórii do 450 ccm. Štvrtá priečka patrí ďalšiemu Francúzovi, ktorým je David Casteu (KTM). V „top five“ sa teda udržal portugalský pretekár Helder Rodrigues.
                                                                                                 

Ivan Jakeš, 35-ročný rodák z Brezovej pod Bradlom, sa v konečnej klasifikácii zásluhou zlepšených výkonov v druhej polovici juhoamerického dobrodružstva posunul na 43. miesto. Po štvornásobnom účastníkovi tejto adrenalínovej súťaže Jaroslavovi Katriňákovi je iba druhým Slovákom, ktorý dokončil Rallye Dakar. Podarilo sa mu to na druhý pokus, keď v roku 2007 odstúpil v 6. etape. Aj Jaro Katriňák dokončil Dakar len raz (až na štvrtý pokus) – v roku 2007 v konečnom poradí obsadil výborné 9. miesto.

Medzi českými jazdcami dopadol najlepšie opäť Martin Macek so svojou továrenskou yamahou: v cieli rýchlostnej skúšky bol na 24. priečke so stratou približne dvadsať minút. O dve priečky za ním došiel David Pabiška (KTM) a posledný z Čechov Jan Froněk (KTM) skončil 55. s mankom viac než pol hodiny.
                                                                                              

Martin Macek sa tak včerajším výsledkom nielen udržal medzi prvou dvadsiatkou motocyklistov, ale dokonca si ešte o jedno miesto polepšil. Celkovo je na skvelej osemnástej pozícii. Jan Froněk skončil celkovo 44. a David Pabiška 65.

Zo všetkých kategórií dosiahli českí účastníci na Rallye Dakar najväčší úspech v kategórii štvorkoliek, kde vydobyli prvé a piate miesto. Josef Macháček, ktorý odjazdil pretek bez asistencie a svoju yamahu si pripravoval sám, už po piatykrát vyhral tento najťažší pretek sveta na quade. Jeho náskok po štrnástich etapách je viac než dva a pol hodiny na druhého Argentínčana Carlosa Patronelliho (Can-Am).
                                                                                               

Bronzová priečka patrí poľskému jazdcovi Rafalovi Sonikovi (Polaris), štvrtý skončil Francúz Hubert Deltrieu a celkovo na piatej priečke figuruje nováčik vo štvorkolkách Oldřich Bražina s yamahou.

Včerajší meraný úsek však vyhral Španiel Jose-Maria Pena, ktorý si tak došiel pre svoje vôbec prvé dakarské víťazstvo. V celkovom hodnotení mu však patrí až 10. miesto.
                                                                                                   

Volkswagen prepisuje históriu, po prvýkrát dokázal vyhrať najprestížnejšiu kategóriu automobilov (ak neberieme do úvahy dvojnásobný triumf modelu Iltis 1600 z roku 1980) a hneď s dieselovým motorom, čo sa ešte nikomu pred ním nepodarilo. Za volantom víťazného volkswagenu sedel Juhoafričan Giniel De Villiers, ktorý v priebehu tohtoročného „vydania“ nazbieral celkovo štyri etapové prvenstvá, triumfoval aj v záverečnej etape. „Ako sa blížil cieľ, bol som čím ďalej nervóznejší. Stále som sa pozeral, koľko kilometrov nám ešte ostáva,“ poznamenal 37-ročný Juhoafričan.

Dvojnásobný triumf značky s dvomi véčkami v znaku potvrdil druhou priečkou ďalší volkswagen Američana Marka Millera. Bronz patrí ďalšiemu americkému pilotovi Robbymu Gordonovi (Hummer), ktorý súčasne zvíťazil v kategórii OPEN (pohon iba jednej poháňanej nápravy). Na trati včerajšej „rýchlostky“ však musel ešte meniť prasknutú pneumatiku, avšak dvadsať minút straty už nehralo žiadnu rolu.
                                                                                                

Na posledných dvoch priečkach „top five“ tejto kategórie sa umiestnili dva nissany v poradí Ivar Erik Tollefsen z Nórska a Krzysztof Holowczyc z Poľska.

Ďalší skvelý výsledok pre české farby získala posádka Miroslav Zapletal – Tomáš Ouředníček, ktorí svoje mitsubishi stajne Offroadsport.cz doviedli na celkové siedme miesto. Dosiahli tak najlepšieho umiestnenia v kategórii automobilov v histórii Rallye Dakar. Vo včerajšej „erzete“ skončili dvanásti s mankom necelých 11 minút. Druhá česká posádka Jiří Janeček – Viktor Chytka došli na 46. priečke a v konečnom hodnotení obsadili 51. pozíciu.
                                                                                                  

Kategória kamiónov bola pred záverečnou etapou medzi Cordobou a Buenos Aires tou najnapínavejšou, pretože prvé dve posádky ruských kamazov Kabirova a Čagina delili na štarte iba tri minúty. Na trať vyrazil prvý celkový líder „ťažkej väzby“ Kabirov, Čagin štartoval ako piaty. Na druhom kontrolnom bode bol Kabirov iba o pár sekúnd vo vedení pred Čaginom, ktorý potreboval stajňového kolegu predstihnúť. To sa mu však nepodarilo a do cieľa došiel o 39 sekúnd za Kabirovom. Tretí skončil Nemec Echter (MAN).

Fidarus Kabirov tak potvrdil piatym etapovým víťazstvom vedúcu priečku triedy nákladných vozidiel a po roku 2005 získal už svoj druhý dakarský triumf. Striebro tak „ostalo“ na jeho krajana Vladimíra Čagina, bronz si vydobyl holandský jazdec kamióna Ginaf Gérard De Rooy.
                                                                                              

Aleš Loprais a jeho posádka bohužiaľ do poslednej etapy napokon nemohli odštartovať – nepodarilo sa im odstrániť problémy so spojkou, ktoré ich sprevádzali aj v priebehu piatkovej etapy. „Nespali sme celú noc a pracovali, avšak nepodarilo sa nám tatrovku uviesť do takého technického stavu, aby sme mohli dnešnú etapu zvládnuť,“ uviedol Rádiu Impuls Milan Loprais, Alešov otec a manažér tímu. Trio Loprais – Štajf – Holáň odstúpilo z priebežného ôsmeho miesta a nasledovali tak Tomáša Tomečka s druhou tatrou, ale i Mareka Spáčila, Martina Macíka a Ladislava Fajtla s liazkami. Aj oni boli nútení odstúpiť kvôli technickým problémom.

Poslednou českou posádkou medzi kamiónmi tak zostala trojica Randýsek, Šiška a Nemajer z tímu Offroadsport.cz, ktorí so svojím truckom MAN skončili na celkovej 34. priečke. Dodajme, že v triede pohonu 6X6 zvíťazil Španiel Juvanteny (celkové 9. miesto) pred krajanom Borrero Gomezom (16. miesto) – obaja MAN; tretí bol ďalší Španiel Campoy Lopez (27. priečka) s truckom zn. Mercedes.
                                                                                                 

31. ročník Rallye Dakar Argentína – Chile 2009 dokončilo 113 motocyklov, 13 quadov, 90 automobilov a 52 kamiónov.

KONEČNÉ VÝSLEDKY RALLYE DAKAR 2009

MOTOCYKLE:
1. COMA (ESP/KTM) 52:14:33
2. DESPRES (FRA/KTM) + 01:25:38
3. FRETIGNE (FRA/YAMAHA) + 01:38:56

4. CASTEU (FRA/KTM) + 02:17:54
5. RODRIGUES (PRT/KTM) + 02:22:11
6. ULLEVALSETER (NOR/KTM) + 02:25:02
7. VILADOMS (ESP/KTM) + 02:28:29
8. VERHOEVEN (NLD/KTM) + 02:50:39
9. KNUIMAN (NLD/KTM) + 03:22:41
10. GONCALVES (PRT/HONDA) + 04:12:42

18. MACEK (CZE/YAMAHA) + 10:20:29
43. JAKEŠ (SVK/KTM) + 16:55:55
44. FRONĚK (CZE/KTM) + 17:18:04
65. PABIŠKA (CZE/KTM) + 24:33:59

QUADY:
1. MACHÁČEK (CZE/YAMAHA) 68:22:06
2. PATRONELLI (ARG/CAN – AM) + 02:34:00
3. SONIK (POL/YAMAHA) + 07:42:34

4. DELTRIEU (FRA/POLARIS) + 11:13:31
5. BRAŽINA (CZE/YAMAHA) + 15:59:51
6. AVENDANO (ESP/SUZUKI) + 16:44:15
7. CARLINI (FRA/POLARIS) + 25:10:45
8. KRAFT (FRA/POLARIS) + 26:12:39
9. POTTIER (FRA/CAN – AM) + 40:20:38
10. PENA (ESP/YAMAHA) + 46:46:05

AUTOMOBILY:
1. DE VILLIERS (ZAF)/VON ZITZEWITZ (DEU/VOLKSWAGEN) 48:10:57
2. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF/VOLKSWAGEN) + 00:08:59
3. GORDON (USA)/GRIDER (USA/HUMMER) + 01:46:15

4. TOLLEFSEN (NOR)/EVANS (GBR/NISSAN) + 06:04:34
5. HOLOWCZYC (POL)/FORTIN (BEL/NISSAN) + 06:37:49
6. DEPPING (DEU)/GOTTSCHALK (DEU/VOLKSWAGEN) + 08:43:29
7. ZAPLETAL (CZE)/OUŘEDNÍČEK (CZE/MITSUBISHI) + 11:03:08
8. NOVITSKIY (RUS)/TYUPENKIN (RUS/BMW) + 13:15:13
9. CHICHERIT (FRA)/BAUMEL (FRA/BMW) + 14:49:49
10. ROMA (ESP)/CRUZ SENRA (ESP/MITSUBISHI) + 17:27:46

51. JANEČEK (CZE)/CHYTKA (CZE/TOYOTA) + 70:46:14

KAMIÓNY:
1. KABIROV (RUS)/BELYAEV (RUS)/MOKEEV (RUS/KAMAZ) 49:34:46
2. CHAGIN (RUS)/SAVOSTIN (RUS)/NIKOLAEV (RUS/KAMAZ) + 00:03:39
3. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/VAN MELIS (NLD/GINAF) + 00:59:56

4. MARDEEV (RUS)/MIZYUKAEV (RUS)/MARDEEV (RUS/KAMAZ) + 06:46:30
5. ECHTER (DEU)/RUF (DEU)/KLEIN (DEU/MAN) + 07:19:41
6. DE AZEVEDO (BRA)/JUSTO (BRA)/MARTINEC (CZE/TATRA) + 09:31:18
7. VILA ROCA (ESP)/TORRELLARDONA (ESP)/BUSOMS (ESP/MERCEDES) +16:06:40
8. VAN GINKEL (NLD)/TIJSTERMAN (NLD)/DE ROOY (NLD/GINAF) + 16:29:47
9. JUVANTENY (ESP)/CRIADO (ESP)/ROMAN (ESP/MAN) + 19:53:45
10. SZALLER (HUN)/POCSIK (HUN)/CSITARI (HUN/MAN) + 20:27:01

34. RANDÝSEK (CZE)/ ŠIŠKA (CZE)/NEMAJER (CZE/MAN) + 156:26:11





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri