Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2009 po 12. etape: Sainz s volkswagenom i Spáčil s liazkou skončili

Saturday, 17. 01. 2009 - 00:00, Andrej Haverda   

Dakar 2009 po 12. etape: Sainz s volkswagenom i Spáčil s liazkou skončiliPo zrušenej jedenástej etape a nemeranom presune dakarského konvoja do bivaku vo Fianbale čakali na pretekárov opäť kilometre v pretekárskom tempe. Dvanásta etapa mala na programe 253 meraných kilometrov z celkovo 518 a v takmer celej diaľke rýchlostnej skúšky čakala na pretekárov ďalšia výzva – duny z bieleho piesku.
                                                                                                           

Tiež včera však bola pôvodná trasa „rýchlostky“ zmenená, ale tentoraz kvôli archeologickým nálezom, ktoré sa vyskytujú priamo na trase preteku. Argentínske úrady preto požiadali o jej zmenu a vedenie Rallye Dakar im vyhovelo – meraný úsek bol skrátený približne o tridsať kilometrov.

Včerajšia „erzeta“ mala byť naviac súčasťou dvojdennej maratónskej etapy, kedy jazdci a posádky nemajú v bivaku k dispozícii svoje asistencie. To je za normálnych okolností veľmi náročné, pretože jazdci musia za prvé svoje stroje šetriť a tiež zvládnuť ich prípadnú opravu. Avšak vzhľadom k pokojnému tempu jazdy pri presune konvoja v nemeranej jedenástej etape bola technika v poriadku a „dakaristi“ si to tak opäť mohli rozdať na ostro...
                                                                                                   

V kategórii motocyklov sa opakoval scenár z niekoľkých predchádzajúcich etáp, kedy Cyril Despres a Marc Coma opäť došli v tesnom odstupe hneď za sebou. Vo včerajšej etape sa však vrátili na prvé priečky a bol to Despres, ktorý dokázal vyhrať, a získať tak už tretie víťazstvo v tohtoročnom „vydaní“ Dakaru. Coma došiel druhý s odstupom necelej minúty a pol; ku všeobecnému prekvapeniu skončil tretí Španiel Gerard Farres Guell na KTM so stratou 9:51 minút.

V priebežnom poradí ostáva aj naďalej prvý Marc Coma na KTM, na druhú priečku sa však posunul Cyril Despres. Na svojho najväčšieho rivala však opätovne najazdil iba niekoľko desiatok sekúnd, takže jeho manko ostáva na jeden a pol hodine. Na tretie miesto klesol David Frétigné na yamahe.
                                                                                                 

Slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš skončil v tejto etape na 23. mieste. Za víťazným Despresom zaostal o viac ako 51 minút. V celkovom poradí figuruje po dvanástich etapách zatiaľ na 47. mieste. V súťaži pokračuje ešte viac ako sto motocyklistov z 230, ktorí 3. januára 2009 nastúpili v argentínskej metropole Buenos Aires na štart 31. ročníka Rallye Dakar.

Z českých jazdcov zajazdil Martin Macek meraný úsek so stratou trištvrte hodiny (aj napriek zraneniu ruky, s ktorým pokračuje v preteku) a posunul sa do prvej dvadsiatky. Včera bol devätnásty a celkovo mu patrí dvadsiata pozícia. Jan Froněk vylepšil svoje etapové maximum, keď došiel na 34. mieste. David Pabiška skončil za ním na 45. pozícii. Priebežne je Froněk na 46. a Pabiška na 69. mieste.
                                                                                               

Včerajší meraný úsek medzi quadmi vyhral s veľkým náskokom Argentínčan Marcos Patronelli pred Josefom Macháčkom a je to jeho už druhé víťazstvo na tohtoročnom Dakare. Ešte v polovici špeciálky, na druhom kontrolnom bode, mali títo dvaja jazdci medzi sebou iba tesný odstup a Macháček bol druhý pred Patronellim, avšak potom Argentínčan šliapol na plyn a „ukázal Macháčkovi chrbát“. Na poslednom prejazdovom bode bol vo vedení a Macháček štvrtý s mankom desiatich minút. V cieli už mal Patronelli náskok pred v tej chvíli druhým Macháčkom tridsaťšesť minút. Tretí došiel Francúz Hubert Deltrieu.

Vo vedení je stále štvornásobný víťaz tejto kategórie na Dakarskej rallye Josef Macháček, druhý je Marcos Patronelli s takmer dvojhodinovou stratou a tretí ostáva Poliak Rafal Sonik so stratou viac než siedmich hodín. Oldřich Bražina figuruje stále na 5. mieste, hoci včera došiel siedmy s mankom dva a štvrť hodiny. Celkovo je tak medzi ním a Josefom Macháčkom rozdiel priam priepastný: pätnásť hodín, štyridsaťjeden minút a päťdesiatsedem sekúnd.
                                                                                                   

Kategóriu automobilov postihla jedna nemilá udalosť. Doterajší líder Carlos Sainz spadol so svojim volkswagenom na 79. kilometri rýchlostného testu do rokliny, pričom si jeho spolujazdec Michel Perin zranil ramennú kosť. Ten musel byť prevezený vrtuľníkom do mobilnej nemocnice v bivaku. A keď sa tam s ním objavil aj Carlos Sainz, bolo jasné, že pre nich pretek skončil.

Carlos Sainz tvrdil, že hoci v rýchlosti na inkriminovanom úseku brzdil, nemohol už zastaviť. „Predné kolesá už boli v jame a potom sme sa prevrátili na strechu,“ opisoval kritický moment Španiel. „Našťastie, nešli sme rýchlo. Inak by to totiž dopadlo oveľa horšie,“ dodal.
                                                                                             

O zlomenej ramennej kosti Michela Perina už bola reč. „Urobili sme malú chybu v úvode etapy a išli sme nesprávnym smerom. Zistili sme to však a nabrali sme správny kurz. Lenže potom sme doplatili na to, že v itinerári bol úsek označený ako nebezpečný, hoci podľa môjho názoru mal byť označený ako mimoriadne nebezpečný,“ vysvetľoval Perin.

Sainz, ktorý v tomto roku vyhral na Dakare šesť etáp, mal pred svojimi kolegami z Volkswagenu – druhým Markom Millerom z USA a tretím Juhoafričanom Ginielom De Villiersom na začiatku etapy náskok 27 minút a 31 sekúnd, resp. 41 minút a 13 sekúnd. Španiel bol na čele poradia automobilov aj celkovo od 7. etapy, keď predstihol De Villiersa. Na štart Dakaru sa postavil tretí raz, najlepšie umiestnenie dosiahol v roku 2007, keď ho klasifikovali na 9. priečke.
                                                                                                    

Vo vedení bol v tej chvíli volkswagen Marka Millera, prenasledovaný druhým Gordonom a tretím De Villiersom. Na poslednom prejazdovom bode bol však De Villiers už na druhej priečke a napokon dokázal Millera predísť a zvíťaziť o šestnásť minút. Tretie miesto si udržal Američan Gordon so svojím Hummerom.

Posledné Mitsubishi Racing Lancer španielskeho pilota Joana „Naniho“ Romu malo na trati problémy, keď na 165. kilometri meraného úseku strávilo asi hodinu času. Do cieľa dorazilo na 40. mieste (pokles zo štvrtej na priebežnú 6. priečku) a pre stajňu Mitsubishi to zrejme znamená koniec všetkým nádejam na zisk prvého titulu s dieselovým motorom v automobilovej kategórii na dakarskom podujatí.
                                                                                                     

Do priebežného vedenia sa po odstúpení Sainza a skvelom výsledku v tejto „erzete“ dostal jeho tímový kolega Giniel De Villiers a preskočil tak aj ďalšieho jazdca vo farbách volkswagenu Marka Millera, ktorý je so stratou 2:35 min. na druhej pozícii. Pomyslený bronz drží zatiaľ Američan Gordon, ktorý vyťažil z technických problémov Španiela Romu.

Miroslav Zapletal so svojim navigátorom Tomášom Ouředníčkom dostali svoje Mitsubishi L200 dokonca do prvej desiatky, keď im v cieli „rýchlostky“ patrila ôsma priečka. Rovnaká pozícia im patrí tiež v priebežnom poradí. Posádka Janeček – Chytka skončila na 51. mieste a celkovo sú päťdesiati tretí.
                                                                                               

Piate etapové víťazstvo získal medzi kamiónmi Rus Čagin na kamaze a posunul sa tak do čela triedy „ťažkej väzby“. Včerajšiu rýchlostnú skúšku mal dobre rozjazdenú Gérard De Rooy s ginafom, keď asi do polovice etapy viedol. Lenže Čagin sa ho držal „ako kliešť“. Na poslednom prejazdovom bode bol už vo vedení s náskokom sedem a pol minúty pred De Rooyom a ďalšiu minútu pred Kabirovom. V cieli bol však Kabirov druhý a De Rooy došiel (až s dvadsaťpäťminútovou stratou) tretí.

Celkovo je teda prvý Čagin s náskokom jeden a pol minúty (!) pred Kabirovom. Na tretej priečke je De Rooy s takmer hodinovou stratou.
                                                                                                 

Aleš Loprais došiel v tejto etape na siedmom mieste s mankom 1:41:24 hod. a rovnaká priečka mu patrí tiež v priebežnom poradí. Tesne pred ním figuruje druhá tatrovka v preteku – s Brazílčanom De Azevedom za volantom. Marek Spáčil bohužiaľ musel zo súťaže, zo 7. priečky, kvôli technickej poruche jeho liazky odstúpiť. Jeho posádke sa bez asistencie v bivaku vo Fiambale nepodarilo opraviť nefunkčnú prednú nápravu, a preto na trasu dvanástej etapy ani nevyrazili.

PORADIE PO 12. ETAPE

MOTOCYKLE:
1. COMA (ESP/KTM) 47:51:30
2. DESPRES (FRA/KTM) + 01:29:48
3. FRETIGNE (FRA/YAMAHA) + 01:33:55

4. CASTEU (FRA/KTM) + 02:16:13
5. RODRIGUES (PRT/KTM) + 02:24:04
6. ULLEVALSETER (NOR/KTM) + 02:24:07
7. VILADOMS (ESP/KTM) + 02:27:57
8. VERHOEVEN (NLD/KTM) + 02:45:14
9. KNUIMAN (NLD/KTM) + 03:14:49
10. GONCALVES (PRT/HONDA) + 03:53:16

20. MACEK (CZE/YAMAHA) + 09:38:33
46. FRONĚK (CZE/KTM) + 16:24:08
47. JAKEŠ (SVK/KTM) + 16:44:47
69. PABIŠKA (CZE/KTM) + 23:59:02

QUADY:
1. MACHÁČEK (CZE/YAMAHA) 63:12:11
2. PATRONELLI (ARG/CAN – AM) + 01:54:38
3. SONIK (POL/YAMAHA) + 07:06:17

4. DELTRIEU (FRA/POLARIS) + 11:11:12
5. BRAŽINA (CZE/YAMAHA) + 15:41:57
6. AVENDANO (ESP/SUZUKI) + 16:44:18
7. CARLINI (FRA/POLARIS) + 24:37:31
8. KRAFT (FRA/POLARIS) + 25:11:29
9. POTTIER (FRA/CAN – AM) + 39:56:00
10. VAN GASTEL (NLD/YAMAHA) + 45:30:31

AUTOMOBILY:
1. DE VILLIERS (ZAF)/VON ZITZEWITZ (DEU/VOLKSWAGEN) 43:46:58
2. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF/VOLKSWAGEN) + 00:02:35
3. GORDON (USA)/GRIDER (USA/HUMMER) + 01:18:52

4. TOLLEFSEN (NOR)/EVANS (GBR/NISSAN) + 05:48:21
5. HOLOWCZYC (POL)/FORTIN (BEL/NISSAN) + 06:44:42
6. ROMA (ESP)/CRUZ SENRA (ESP/MITSUBISHI) + 07:41:36
7. DEPPING (DEU)/GOTTSCHALK (DEU/VOLKSWAGEN) + 08:33:23
8. ZAPLETAL (CZE)/OUŘEDNÍČEK (CZE/MITSUBISHI) + 10:49:36
9. NOVITSKIY (RUS)/TYUPENKIN (RUS/BMW) + 13:19:06
10. KUIPERS (NLD)/PALMEIRO (PRT/BMW) + 14:32:16

53. JANEČEK (CZE)/CHYTKA (CZE/TOYOTA) + 59:48:30

KAMIÓNY:
1. CHAGIN (RUS)/SAVOSTIN (RUS)/NIKOLAEV (RUS/KAMAZ) 44:41:26
2. KABIROV (RUS)/BELYAEV (RUS)/MOKEEV (RUS/KAMAZ) + 00:01:33
3. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/VAN MELIS (NLD/GINAF) + 00:56:58

4. MARDEEV (RUS)/MIZYUKAEV (RUS)/MARDEEV (RUS/KAMAZ) + 06:23:33
5. ECHTER (DEU)/RUF (DEU)/KLEIN (DEU/MAN) + 07:17:11
6. DE AZEVEDO (BRA)/JUSTO (BRA)/MARTINEC (CZE/TATRA) + 08:18:38
7. LOPRAIS (CZE)/ŠTAJF (CZE)/HOLÁŇ (CZE/TATRA) + 13:20:28
8. VAN GINKEL (NLD)/TIJSTERMAN (NLD)/DE ROOY (NLD/GINAF) + 14:44:50
9. VILA ROCA (ESP)/TORRELLARDONA (ESP)/BUSOMS (ESP/MERCEDES) + 15:33:48
10. JUVANTENY (ESP)/CRIADO (ESP)/ROMAN (ESP/MAN) + 19:19:17

33. RANDÝSEK (CZE)/ ŠIŠKA (CZE)/NEMAJER (CZE/MAN) + 154:20:30





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri