Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2009 po 10. etape: V kráľovskej etape ďalšia vážna nehoda, Španiel Guerrero bojuje o život

Wednesday, 14. 01. 2009 - 20:00, Andrej Haverda   

Dakar 2009 po 10. etape: V kráľovskej etape ďalšia vážna nehoda, Španiel Guerrero bojuje o životDesiata etapa, vedúca opäť púšťou Atacama, mala štart aj cieľ v mestečku Copiapo a mala byť vôbec najdlhšia v tohtoročnom Dakare. Rýchlostná skúška však bola rovnako ako niekoľko predošlých skrátená, a to o rozľahlé dunové polia, ktoré sú vďaka mäkkému piesku nestabilné a nebezpečné. Namiesto pôvodne plánovaných 670 meraných kilometrov tak na pretekárov čakalo iba 476 km. Kvôli hustej hmle, ktorá pokrývala trasu rýchlostnej skúšky, nemohli vzlietnuť záchranné vrtuľníky a štart „erzety“ bol posunutý. Prví motocyklisti sa tak dostali na trať až v 9:45 hod. miestneho času.



Včerajšiu etapu mal medzi motocyklistami skvele rozjazdenú obhajca titulu z roku 2007 Francúz Cyril Despres, ktorý bol na prvom kontrolnom bode po 87 kilometroch vo vedení pred Marcom Comom. Ešte na prejazdovom bode na 463 km (podľa pôvodnej trasy – pozn. autora) mu patrila vedúca priečka, prišla však chyba v navigácii a Despres sa vydal na dvadsaťtri kilometrový okruh, kým sa vrátil na správnu trasu. Pochopiteľne kvôli tomu stratil veľa času a nakoniec došiel s mankom necelých deviatich minút šiesty. Našťastie pre Despresa učinil rovnakú chybu aj doterajší líder a víťaz z roku 2006 Marc Coma, ktorý došiel o ďalšie dve a pol minúty za ním na siedmej pozícii.

Etapový triumf tak slávil Comov tímový kolega Španiel Jordi Viladoms – tohto roku triumfoval po prvýkrát, celkovo je to jeho druhé víťazstvo na Dakare. Druhý skončil s minútovou stratou Francúz Alain Duclos a o minútu za ním došiel nórsky jazdec Pal Anders Ullevalseter (všetci na KTM).
                                                                                               

Čo to znamená pre priebežné výsledky? Opäť žiadnu zmenu na prvých priečkach. Vo vedení ostáva Coma, druhý je Frétigné, ktorý však včera došiel až pätnásty a navýšil svoju stratu na 1:24:50 hodiny, a tretie miesto patrí Despresovi. Ten na Comu najazdil iba dva a pol minúty, takže u jeho mena je stále strata 1:31:11 hodiny.

Slovenský jazdec Ivan Jakeš dosiahol druhý najlepší výsledok v súťaži a do cieľa dorazil na 19. priečke s odstupom 48:25 min. V celkovej klasifikácii sa opäť výrazne posunul dopredu, o trinásť priečok. Momentálne je teda na 61. mieste.
                                                                                              

Medzi českými jazdcami sa najlepšie umiestnil opäť Martin Macek, hoci bola to až 44. priečka so stratou takmer hodiny a pol; pritom na poslednom prejazdovom bode strácal iba 45. minút. Celkovo je stále dvadsiaty piaty. David Pabiška došiel päťdesiaty druhý, Jana Froněka odmávli ako 66. a celkovo im patrí 82., respektíve 53. pozícia.

Výsledky etapy zatienilo vážne zranenie španielskeho motocyklistu Cristobala Guerrera, ktorý na 160. km po páde zo svojho stroja upadol do kómy. Záchranná helikoptéra 48-ročného pretekára s vážnym zranením hlavy a opuchom mozgu previezla do nemocnice v Copiape.
                                                                                               

Vo včerajšej desiatej etape si to medzi quadmi o víťazstvo opätovne rozdali Josef Macháček s Marcosom Patronellim, tentoraz to však bol Argentínčan, ktorý dosiahol už na druhé víťazstvo v tohtoročnom „vydaní“. Macháček však došiel iba o necelú pol minútu za ním, takže pretekárske tempo bolo skutočne vysoké. To potvrdzuje tiež rozdiel medzi týmito dvomi jazdcami a zostatkom štartového poľa štvorkoliek, keď tretí muž v cieli – Francúz Deltrieu – mal stratu už päťdesiatdva minút. Štvrtý došiel ďalší Čech Oldřich Bražina.

Celkovo je stále prvý Macháček, druhý Patronelli a tretí Poliak Sonik. Bražina sa posunul na štvrtú priečku, jeho strata však činí približne desať hodín.
                                                                                                 

Prvé osobné automobily vyrazili na trať tejto etapy až po pol dvanástej miestneho času a zhruba po päť a pol hodinách sa prvé z nich objavili v cieli. Prvý bol už po štvrtýkrát za sebou španielsky pilot stajne Volkswagen Carlos Sainz, ktorý si tak pripísal celkovo pätnáste dakarské víťazstvo. Nemal to však vôbec jednoduché, pretože na 87. kilometri na prvom prejazdovom bode po štarte bol už na čele preteku Argentínčan Terranova s BMW. Druhé miesto si strážil Američan Robby Gordon s hummerom a až tretie Sainz. Na 180. kilometri však Terranova svoj „bavorák“ prevrátil cez strechu a tým sa pre neho Dakar skončil.

Do čela išiel teda Sainz, na dohľad sa ho však držal hummer Robbyho Gordona, ktorý sa na ďalšom kontrolnom bode dostal do vedenia. Títo dvaja piloti si prvé miesto ešte niekoľkokrát vymenili a na kontrolných bodoch boli medzi nimi iba minimálne odstupy. Víťazné ťaženie však úspešne dotiahol do konca Carlos Sainz, ktorý za sebou nechal Gordona iba o 21 sekúnd. Tretí došiel ďalší volkswagen pilotovaný Gordonovým krajanom Markom Millerom.
                                                                                              

Prvé priečky priebežnej klasifikácie aj naďalej okupujú volkswageny v poradí Sainz, Miller, De Villiers a vyzerá to, že v tomto ročníku sa nemeckej značke konečne podarí vyhrať s dieselovým motorom. Posledný z vozidiel stajne Mitsubishi, ktorý zostal v boji o prvenstvo v kategórii automobilov, sa drží na štvrtom mieste. Jeho posádka Roma – Cruz Senra sa však neustále trápi s častým prehrievaním motora. Celkovo piaty je Robby Gordon s hummerom, ktorý súčasne bezkonkurenčne vedie kategóriu OPEN.

Česi Zapletal a Ouředníček došli vo včerajšej etape na 16. priečke a celkovo si polepšili o dve miesta. Teraz sú jedenásti so stratou 9:53:26 hodín. Druhá česká dvojica – Jiří Janeček a Viktor Chytka – zatiaľ vo výsledkovej listine nefiguruje.

Pre kamióny bola včerajšia desiata etapa ešte dodatočne skrátená o ďalší úsek piesočných dún. Dôvodom bol oneskorený štart do etapy a tiež obavy organizátorov, že by v dunách mohlo veľa posádok uviaznuť do neskorých nočných hodín. Koniec desiatej rýchlostnej skúšky a vlastne aj celej etapy bol preto posunutý na 423. kilometer.
                                                                                                   

Prvý kamión vyrazil na trať až takmer o druhej hodine popoludní (presne 13:51 hodín miestneho času) a bol ním kamaz ruského pilota Vladimíra Čagina. Ten tiež prvý preťal cieľovú pásku v Copiapo v čase päť a štvrť hodiny. Druhý došiel Holanďan Gérard De Rooy na ginafe s mankom necelých dvoch minút, o dve minúty za ním skončil Rus Kabirov.

Štvrtý došiel opäť ruský kamaz pilotovaný Mardejevom so stratou 32 minút a 10 sekúnd; o pär desiatok sekúnd za ním bola tatra Aleša Lopraisa, ktorý sa dúfajme pustil do záverečného trháku. Druhá tatra v štartovom poli pilotovaná Brazílčanom André De Azevedom bola siedma. Liazka Mareka Spáčila do cieľa síce dorazila, v oficiálnych výsledkových listinách sa však stále neuvádza.
                                                                                            

Liazku najskôr trápila vzduchová hadica ktorá praskla (a kamión sa nedal zabrzdiť), potom – po provizórnej oprave a pokračovaní – posádke v plnej rýchlosti praskla pneumatika. V závere „erzety“ trio Spáčil, Kubeša a Lamač zvládlo aj ťažký prejazd medzi neprehľadnými dunami a skalnatými pahorkami; kilometer pred cieľom však doposiaľ šiesty najrýchlejší kamión postihol ďalší defekt pneumatiky.

V priebežnej klasifikácii sa o štrnásť sekúnd predral do vedenia Fidarus Kabirov pred Čagina, tretí ostáva Gérard De Rooy (Ginaf) s viac ako polhodinovou stratou. André De Azevedo poskočil na šieste miesto, Aleš Loprais je už ôsmy.
                                                                                                       

Dnešnú 11. etapu organizátori zrušili. Mala viesť z chilského Copiapa do mesta Fiambala v Argentíne. Dôvodom zrušenia je hustá hmla, ktorá účastníkom súťaže komplikovala život už v utorok. Etapa mala mať dĺžku 680 kilometrov, z toho 215 km meraných. Vzhľadom k náročnému prekonávaniu Ánd a hmle, ktorá je hlásená pre všetky úseky etapy, sa pretekári presunuli do Fiambaly bez merania času.

PORADIE PO 10. ETAPE

MOTOCYKLE:
1. COMA (ESP/KTM) 43:52:30
2. FRETIGNE (FRA/YAMAHA) + 01:24:50
3. DESPRES (FRA/KTM) + 01:31:11

4. VILADOMS (ESP/KTM) + 01:56:40
5. RODRIGUES (PRT/KTM) + 02:05:38
6. CASTEU (FRA/KTM) + 02:07:45
7. ULLEVALSETER (NOR/KTM) + 02:11:42
8. LOPEZ (CHL/KTM) + 02:22:23
9. VERHOEVEN (NLD/KTM) + 02:25:34
10. KNUIMAN (NLD/KTM) + 03:04:25

25. MACEK (CZE/YAMAHA) + 08:54:33
53. FRONĚK (CZE/KTM) + 15:02:39
61. JAKEŠ (SVK/KTM) + 15:54:42
82. PABIŠKA (CZE/KTM) + 22:07:21

QUADY:
1. MACHÁČEK (CZE/YAMAHA) 57:53:17
2. PATRONELLI (ARG/CAN – AM) + 02:30:34
3. SONIK (POL/YAMAHA) + 05:14:46

4. BRAŽINA (CZE/YAMAHA) + 10:03:14
5. DELTRIEU (FRA/POLARIS) + 11:11:06
6. KRAFT (FRA/POLARIS) + 19:38:50

AUTOMOBILY:
1. SAINZ (ESP)/PERIN (FRA/VOLKSWAGEN) 38:59:02
2. MILLER (USA)/PITCHFORD (ZAF/VOLKSWAGEN) + 00:27:31
3. DE VILLIERS (ZAF)/VON ZITZEWITZ (DEU/VOLKSWAGEN) + 00:41:13

4. ROMA (ESP)/CRUZ SENRA (ESP/MITSUBISHI) + 01:13:13
5. GORDON (USA)/GRIDER (USA/HUMMER) + 01:34:38
6. TOLLEFSEN (NOR)/EVANS (GBR/NISSAN) + 05:14:18
7. HOLOWCZYC (POL)/FORTIN (BEL/NISSAN) + 05:51:56
8. KUIPERS (NLD)/PALMEIRO (PRT/BMW) + 08:01:51
9. DEPPING (DEU)/GOTTSCHALK (DEU/VOLKSWAGEN) + 08:32:34
10. PALIK (HUN)/DARAZSI (HUN/NISSAN) + 09:50:29

11. ZAPLETAL (CZE)/OUŘEDNÍČEK (CZE/MITSUBISHI) + 09:53:26

KAMIÓNY:
1. KABIROV (RUS)/BELYAEV (RUS)/MOKEEV (RUS/KAMAZ) 40:01:23
2. CHAGIN (RUS)/SAVOSTIN (RUS)/NIKOLAEV (RUS/KAMAZ) + 00:00:14
3. DE ROOY (NLD)/COLSOUL (BEL)/VAN MELIS (NLD/GINAF) + 00:32:32

4. MARDEEV (RUS)/MIZYUKAEV (RUS)/MARDEEV (RUS/KAMAZ) + 04:31:34
5. ECHTER (DEU)/RUF (DEU)/KLEIN (DEU/MAN) + 05:36:39
6. DE AZEVEDO (BRA)/JUSTO (BRA)/MARTINEC (CZE/TATRA) + 06:47:43
7. SZALLER (HUN)/POCSIK (HUN)/CSITARI (HUN/MAN) + 11:20:01
8. LOPRAIS (CZE)/ŠTAJF (CZE)/HOLÁŇ (CZE/TATRA) + 11:39:18
9. VILA ROCA (ESP)/TORRELLARDONA (ESP)/BUSOMS (ESP/MERCEDES) + 12:58:45
10. JUVANTENY (ESP)/CRIADO (ESP)/ROMAN (ESP/MAN) + 15:00:58





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri