Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2009: Koho uvidíme na trati? (9. časť)

Saturday, 03. 01. 2009 - 00:00, Michal Kostka

Dakar 2009: Koho uvidíme na trati? (9. časť)Marc Coma (Španielsko, štartové číslo 2, KTM 690 Rallye)
„Bez práce nie sú koláče“

Marc Coma, víťaz z roku 2006, musel čakať na možnosť opätovne získať svoju korunu. Výzve je pre lídra tímu KTM Repsol o to viac motivujúca, že sa očakáva veľmi ťažký Dakar. A v ťažkých podmienkach sa tomuto katalánskemu jazdcovi darí.

Je tohtoročný Dakar väčšou výzvou ako zvyčajne?
Je tu mnoho nových a neznámych aspektov. Pre mňa je to extra motivácia, rovnako však aj pre ostatných jazdcov. Bude to skvelá súťaž. Vieme že špeciálne sekcie budú ohromné a dlhé. Ale presne tak to mám rád, budem šťastný ak bude moje víťazstvo vydrené. Bez práce nie sú koláče.

Budú mať v novom prostredí všetci rovnaké šance?
Sú tu dvaja jazdci, ktorí majú neutíchajúcu túžbu po víťazstve. Z charakter súťaže však môžu profitovať aj ďalší skúsení jazdci. Súboj o miesta na stupňoch víťazov bude zvádzať pomerne dosť jazdcov.

Čo robíte v posledných voľných dňoch pred štartom?
Pricestovali sme 28. decembra, aby sme si prispôsobili tunajšej klíme a časovému posunu. Odvtedy viac-menej oddychujem, občas si zacvičím.



Vladimir Čagin (Rusko, štartové číslo 501, Kamaz 4326)
„Musíme zostať v kľude“

Päťnásobný víťaz v kategórii kamiónov, Vladimir Čagin, prezývaný Cár, ukončil svoje účinkovanie na Dakare 2007 spektakulárnou haváriou. Teraz mieri tento nespochybniteľný líder tímu Kamaz za ďalším veľkým víťazstvom.

Nový kontinent, nová súťaž, staré ambície?
Teraz, krátko pred štartom, mám zo všetkého dobrý pocit. Nová podoba súťaže vzbudzuje značný záujem. Tunajšia klíma bude mimoriadne horúca ale na to sme už zvyknutí. Dúfame, že rovnako ako my, si s ňou poradia aj motory našich kamiónov a my budeme môcť bojovať o prvé miesto.

Ako ste strávili týždne pred štartom a chvíle po Vašom prílete do Buenos Aires?
Kamióny sme odovzdali už v novembri, voľný čas sme trávili oddychom. Naposledy som jazdil na Desert Challenge. Od 29. decembra, kedy sme sem prišli, sme sa venovali kontrole vozidiel. Posledný deň v roku sme venovali štúdiu trasy. Našu stratégiu upravíme podľa dĺžky špeciálok, budeme musieť jazdiť pomalšie.

Možno v kategórii kamiónov očakávať urputné súboje?
Po roku bez Dakaru sa na súťaž tešia všetci a uchádzačov o titul je mnoho. My sa musíme sústrediť na svoju jazdu a musíme zostať v kľude.



Carlos Sainz (Španielsko, štartové číslo, Volkswagen Race Touareg 2)
„Sme vyzývatelia“

Dvojnásobný šampión WRC Carlos Sainz sa už o pár hodín vydá na trať svojho tretieho Dakaru. Má skúsenosti a v pozícii vyzývateľa má konečne jedinečnú príležitosť naplniť túžby tímu, ktorý ešte nevyhral.

Sú časový posun a aklimatizácia momentálne Vašimi hlavnými starosťami?
Pricestovali sme 28. decembra po trinásť hodinovej ceste priamym letom z Madridu. Jedinou starosťou je prispôsobenia sa inému časovému pásmu. 31. decembra som si ešte zabehol desať kilometrov. Pred štartom treba odpočívať a šetriť energiu na neskôr.

Venovali ste sa aj príprave techniky?
Spolu s mechanikmi sme sa zamerali na pár bodov a dostali sme finálne odporúčania. Najmä sme sa však venovali trase; teda jej hrubej podobe, keďže podrobnosti zatiaľ nepoznáme. Boli sme upozornení, že to bude náročná súťaž, hlavne po dni voľna. Ale aj pred ním.

Michal Kostka;img_8878.jpg

Ste kvôli tomu pod väčším tlakom?
My nie sme favoriti, sme vyzývatelia. A to znamená viac tlaku, pretože sme továrenský tím s ambíciou vyhrať. Volkswagen je továrenský tím, ja som profesionálny pilot, to ja naša devíza. Je zrejmé, že máme skutočne veľkú šancu zvíťaziť, musíme však byť trpezliví. Musíme postupovať od etapy k etape, jednu za druhou.

Mali ste čas aj povestné argentínske steaky?
Najprv som otestoval auto, až potom som si doprial steak.

Zdroj: www.dakar.com
Foto: archív autora






Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri