Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2009: Koho uvidíme na trati? (6. časť)

Wednesday, 31. 12. 2008 - 00:01, Michal Kostka   

Dakar 2009: Koho uvidíme na trati? (6. časť)Pal Anders Ullevalseter (Nórsko, štartové číslo 4, KTM 690 Rallye)
„Mojím snom je pódium“

Od čias svojej prvej účasti na Dakare sa nórsky jazdec udomácnil na popredných priečkach. Začalo to deviatym miestom pri jeho debute, pokračovalo siedmym, piatym, šiestym a napokon štvrtým miestom v roku 2007. Dosiahne tento rok na stupne víťazov?

Ako finišuje Vaša tréningová príprava tesne pred štartom?
Jazdil som na enduro motorke, ale iba občas, aby som sa vyhol nejakému hlúpemu zraneniu. Plne sa sústredím na fyzickú prípravu. Posledné tri týždne u nás v Nórsku výdatne snežilo, trénujem teda na bežkách. Vďaka tomu som fyzicky na Dakar pripravený.

A čo psychicky, ako sa dá zvládnuť súťaž ako je Dakar?
Pred štartom bývam trochu nervózny. A tento rok ešte o čosi viac ako zvyčajne, keďže ideme do nového, neznámeho prostredia. Po štarte však ide strach bokom. Dakar je ako dva týždne dlhý tunel v ktorom nemyslíte na nič iné. Vlastne mám pocit, akoby som šiel do vojny. Nie do vojny s ostatnými, ale sám so sebou.

Od svojho prvého štartu sa neustále držíte medzi najlepšími. Po štvrtej priečke na poslednom Dakare máte určite vyššie ambície...
Áno, doteraz som sa vždy dokázal umiestniť v prvej desiatke a bol by som sklamaný, ak by sa to tento rok nepodarilo. Mojím snom je pódium, aj keď viem, že je veľa jazdcov, ktorí môžu byť predo mnou. Motorku mám rovnakú ako som mal pred dvoma rokmi, je však nová a s oveľa lepším pružením. Z toho, čo o súťaži viem vyplýva, že bude dlhá a náročná. Neužijeme si veľa zábavy ani spánku. S mojimi skúsenosťami však môžu byť ťažké podmienky výhodou.



Giniel De Villiers (Juhoafrická republika, štartové číslo 305, Volkswagen Race Touareg 2)
„Som tu aby som vyhral, inak by som len plýtval časom“

Giniel de Villiers je tu a chce aby to všetci vedeli. Pred dvoma rokmi bol chvíľu vedúcim jazdcom súťaže, technický problém ho však zrazil na konečné jedenáste miesto. Teraz je späť, víťazstvo je jeho jediným cieľom, vytrvalosť jeho hlavnou devízou.

Ako sa cítite fyzicky aj psychicky pár dní pred štartom?
Som unavený, tak si beriem pár dní voľna. V poslednom čase som sa fyzickej príprave venoval každý deň. Jazdil som na horskom bycikli, behal som, cvičil v posilňovni. Za volantom som nesedel už pár týždňov. Je dôležité, aby som bol na Dakar „čerstvý“ a zbytočne to s tréningom nepreháňal. Snažím sa tiež veľmi nemyslieť na súťaž. Ale akonáhle to začne, verte, že nemyslím na nič iné ako na súťaž.

Aké sú Vaše ambície po sklamaní spred dvoch rokov?
Som tu aby som vyhral. S touto myšlienku idem na každú súťaž, inak by som plýtval časom. Musím sa veľmi snažiť ak chcem poraziť Peterhansela, Sainza či Alphanda, ale verím si. Na aute sme tvrdo pracovali, vylepšili sme pruženie aj motor. Auto je lepšie, a čo je ešte dôležitejšie, je aj spoľahlivejšie ako pred dvoma rokmi. To je kľúč k úspechu pri diaľkových súťažiach.

Čo máte Vy a súperi nie, vďaka čomu môžete zvíťaziť?
Som pripravený bojovať a nevzdávam sa. Na Dakare to nesmiete vzdať ani keď sa problémy neustále hromadia. Môžete mať hrozný deň a napriek tomu vyhrať etapu. Bude to dlhá a vyčerpávajúca súťaž. Prechod Andami bude náročný pre autá aj jazdcov. Budeme to musieť zvládnuť.



Firdaus Kabirov (Rusko, štartové číslo 506, Kamaz 4326)
„Vyhýbať sa zdržaniam“
Firdaus Kabirov vyhral Dakar v roku 2005 a aj teraz bude vážnym kandidátom na zisk pódiového umiestnenia. Ruský jazdec so štrnástimi Dakarmi na konte sa však drží pri zemi. Vie, že bude mať ťažkých súperov, vrátane tímového kolegu Vladimíra Čagina.

Firdaus, aké sú Vaše ciele pre Dakar 2009?

Prial by som si vyhrať. Uvedomujem si však, že budeme mať silnú konkurenciu, najmä v podobe MANov, DAFov a Tatier.

Pripravili ste si aj stratégiu?
Ani nie. Musíme sa vyhýbať jazdeckým a navigačným chybám a sústrediť sa na sto percent, aby sme nestrácali čas zbytočnými opravami.

Spravili ste na vozidle nejaké významné zmeny?
Hlavná zmena sa týka zníženia výfukových emisií v súlade s predpismi súťaže. Vyžadovalo si to veľké úsilie a mnoho práce. V dôsledku toho sme však stratili časť výkonu motora a súťaž tak bude pre nás ešte ťažšia.

Akú ste mali fyzickú prípravu?
Každý športovec sa musí denne udržiavať vo forme. Je dôležité, aby ste sa vyhýbali prílišnej únave, keď pracujete na kamióne. Tento rok sme vozidlá naložili na loď už koncom novembra a tak máme mesiac času na oddych.



Máte za sebou už štrnásť Dakarov. Na ktorý spomínate najradšej?
Najradšej spomínam na veľkolepý záver v Káhire v roku 2000. Pyramídy, odovzdávanie cien pri Sfinge (skončili sme tretí)... To všetko dokonale odrážalo veľkosť Dakaru.

Zdroj: www.dakar.com
Foto: archív autora






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri