Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2009: Argentína – Chile... a opona sa zdvíha

Thursday, 15. 05. 2008 - 21:57, Andrej Haverda   

Dakar 2009: Argentína – Chile... a opona sa zdvíhaAfrický „Dakar“ je mŕtvy, nech žije ten juhoamerický. V podobnom duchu a s heslom „Same Adventure, New Location“ sa niesla parížska prezentácia nového ročníka legendárnej Dakarskej rallye, ktorej pätnásť etáp sa zo známych dôvodov prenesie do Argentíny a Chile.
                                                                                                   

Južná Amerika, ako sa zdá, je schopná ponúknuť lokality veľmi podobné legendárnemu „Dakaru“. Na púti, ktorá je svojou dĺžkou 9000 km úplne súmerná s africkým dobrodružstvom, súťažiaci urazia cez 6000 km po tratiach rýchlostných skúšok (alebo po dakarsky „špeciálok“), čo je klasická dakarská porcia.

Usporiadateľská ASO (Amaury Sport Organisation) múdro rozdelila administratívne a technické prehliadky na dve časti. Tá prvá sa odohraje v dňoch 26. a 27. novembra 2008 vo francúzskom prístave Le Havre a bude sa týkať výhradne európskych účastníkov. Ihneď po absolvovaní prehliadok budú vozidlá naložené na loď a vydajú sa na mesačnú púť do Buenos Aires. Účastníci z ostatných kútov sveta sa zúčastnia prehliadok v dňoch 31.12.2008 – 2.1.2009 v centre Buenos Aires v paláci la Rural.

3.1.2009 oficiálne odštartuje celý pretek z Námestia Republiky v Buenos Aires a bude pokračovať prvou etapou. Deň voľna si účastníci užijú 10. januára v chilskom meste Valparaiso. V tej chvíli budú mať za sebou sedem dlhých etáp. Ďalších osem ich bude čakať. Tí najlepší sa dočkajú vytúženého cieľa opäť v Buenos Aires 18. januára, po pätnástich etapách. Prepracovaná logistika potom zaistí ľahkú prepravu techniky späť do všetkých kútov sveta.
                                                                                                            

Trať Dakarskej rallye 2009 bude mať charakter okružnej jazdy po Argentíne a Chile, pričom sa pôjde po smere hodinových ručičiek pomysleného okruhu. Z Buenos Aires sa všetci vydajú najskôr južným smerom do Patagónie, kde ich čakajú veľmi rýchle, kamenité a tvrdé „špeciálky“, než všetci spomalia pri prekračovaní andských priesmykov. Po dni voľna budú nasledovať etapy v púšti Atacama, kde si na svoje prídu navigátori a dunoví špecialisti zvyknutí na africké etapy. Záverečná tretina rallye sa pôjde v provincii Cordoba, dobre známa aj účastníkom rallyeových majstrovstiev sveta z Argentínskej rallye.

Prvá vlna prihlášok štartuje už za dva dni. Účastníci prihlásení na Dakar 2008 majú v podávaní prihlášok prednosť.

Kolesá „Dakaru“ sa teda opäť roztáčajú, aj keď je jeho štart ešte ďaleko. Veríme, že všetci spoločne budeme znovu pri tom. „Dakar“ patrí k nám a my patríme k nemu.

Zdroj: Loprais Tatra Team, www.martinmacik.cz





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri