Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Csaba Leffler aj tento rok na Slovensku

Wednesday, 11. 04. 2012 - 13:36, Zdenka Frývaldská   

Csaba Leffler aj tento rok na Slovensku

Pred začiatkom kopcovej sezóny sme sa rozhodli vyspovedať jedného známeho, síce nie slovenského, ale na Slovensku jazdiaceho pretekára, Csabu Lefflera. Prečo jazdí práve u nás a čo plánuje do novej sezóny sa dozviete v rozhovore s ním.

Tibor Szabosi;_mg_5189.jpg

Csaba, kedy sa začala písať tvoja história v pretekaní a ako je možné, že si napokon skončil na Slovensku?
Aby som mohol dať adekvátnu odpoveď na túto otázku, musím sa trochu vrátiť v čase. Od roku 1999 som pretekal v maďarských okruhových majstrovstvách na Suzuki Swift GTI v kategórii „H"-1400 a v rokoch 2003 až 2005 s Renaultom Megane v kategórii „A"-2000. V týchto časoch som spoznal svojich súperov v divízii do 2000 a v divízii nad 2000 ccm. U nás neboli otvorené majstrovstvá a táto zaužívaná rutina začala byť trošku nudná, no pretekanie a účasť na pretekoch mi robili radosť. K môjmu rozhodnutiu zmeniť disciplínu prišlo v roku 2005, keď som vyhral triedu na zónových medzinárodných pretekoch na Hungaroringu. V porovnaní so zahraničnými pretekármi som mal patrične slabšie zázemie, a tak už v tom čase som začal hľadať vzhľadom k mojim možnostiam nejaké nové a iné otvorené majstrovstvá. Zaujímal som sa o rakúske, talianske, české a slovenské preteky. Na základe výsledku- dosiahnutiu majstra v triede z roku 2005, som sa rozhodol, že od roku 2006 sa budem zúčastňovať pretekov na Slovensku. V prvom roku som sa zúčastnil troch pretekov seriálu KW Berg Cup, kde mi zo začiatku pomohol Zsolt Sinka a neskôr Norbert Pöthe. Na konci roku 2006 som vyhľadal pána Jozefa Proschingera, vedúceho človeka Junior Auto Klubu, s ktorým som ešte v tom roku rozprával o pôsobení a účasti na Slovensku, čo je už známe.

Tibor Szabosi;co8c0303.jpg

Ako si spokojný so sezónou 2011 a čím by mohla byť nová sezóna iná? Aké sú tvoje ciele?
V roku 2011 som prišiel do takého stavu, s ktorým som mal počítať aj v roku 2006 v Maďarsku. Upadol počet štartujúcich vozidiel v triede a došlo k tomu, že trieda nespĺňala potrebný počet pretekárskych áut na bojovanie a dosiahnutie titulu majstra. Pravdupovediac som nedúfal v pódiové umiestneniach v skupine. Mojím cieľom bolo to, aby som dokončil preteky bez ujmy na vozidle a aby som absolvoval čo najviac pretekárskych kilometrov. Mám pocit, že keď som preteky poňal takto, našiel som sa. Skúšal som iné ideálne stopy, brzdné dráhy a mohol som si dovoliť to kombinovať a skúšať aj iné veci, ktoré by som nerobil v boji o majstrovský titul. Pripravoval som sa na to, že keby som na sezónu 2012 získal iné vozidlo, tak by som využil tieto skúsenosti na tratiach. Rok 2011 sa podaril výrazne lepšie ako sme počítali. Ani jedny preteky som kvôli technickým problémom či nejakej nehode nemusel vzdať a dokonca som sa umiestnil viackrát medzi prvými tromi. Pre môj malý tím to bola teda spokojnosť. Začiatkom roka sa zopár vecí okolo mňa zmenilo. Aj keď prišla do úvahy zmena vozidla, s terajším ekonomickým stavom sa mi nepodarilo vyriešiť zázemie tímu. Osobne si myslím, že nová sezóna skončí pre nás podobne ako tá minuloročná.

Tibor Szabosi;t2c2705-1.jpg

Neplánuješ výmenu vozidla či disciplíny?
Plánujeme výmenu auta, no zatiaľ nemáme tu možnosť, aby sme na dostatočnej úrovni pretekali s novým vozidlom. Preto sme sa rozhodli zatiaľ ostať verní Renaultu Megane. Nebudeme míňať peniaze na jeho vývoj, ale radšej sa ho pokúsime počas sezóny predať. Z týchto peňazí a s naším finančným zázemím by sme už dokázali kúpiť nové auto. Nie som z toho sklamaný, veď Megane je dobré a spoľahlivé vozidlo, dokonale funguje, ale bolo by dobré dostať sa už do vyššej kategórie a pomerať si sily s novými súpermi. Rád by som sa dostal aj do rally. Nemám k tomu až tak ďaleko. Dlhé roky som šoféroval a aj navigoval v maďarskom rally šampionáte a aj tu sa mi raz podarilo vyhrať skupinu, rovnako, ako aj vyhrať majstrovský titul v jednom Lada Cupe. V súčasnosti mi ale chýbajú najviac okruhové preteky. Megane je konštruovaný a nachystaný na okruhy. V Maďarsku som vedel štartovať s mojou licenciou na pretekoch do vrchu aj na pretekoch na okruhu. Na toto však na Slovensku potrebujem dva typy licencií a kvôli tomuto sa nechystám na zmenu. Už teraz sa sústreďujeme a uskromňujeme na kúpu nového vozidla.

Tibor Szabosi;co8c1613-3.jpg

Ako sa chystáš na sezónu 2012? V akom štádiu je príprava auta?
Vozidlo sa ku mne dostane až koncom apríla. Doteraz sme ho s kamarátom pánom Gyurim servisovali a starali sa o neho sami. Na základe sponzorskej zmluvy dostáva nový dizajn a nový lak. Aj naďalej ale budem jazdiť majstrovstvá pod Junior Auto Klubom.

Zdenka Tamášová;img-0241.jpg

Akých pretekov sa zúčastníš na Slovensku? Budeš štartovať aj niekde inde?
Budeme štartovať na všetkých slovenských pretekoch do vrchu. Určite však vynecháme prvý pretek v Česku a aj jeden poľský pretek. Moje plány však môže zmeniť predaj vozidla niekedy počas sezóny. Účasť na iných majstrovstvách neplánujeme.

Tibor Szabosi;co8c4218-3.jpg

Záverečné slová a poďakovanie...
V roku 2007 som sa ako úplne neznámy ocitol v MSR PAV a aj napriek tomu som dostal veľa pomoci. Po všetkých tých rokoch, čo som strávil v motoršporte, bolo práve toto rozhodnutie najodvážnejším krokom, no aj najlepším rozhodnutím. Chcem touto cestou poďakovať všetkým, ktorí mi na Slovensku pomohli. Dúfam, že sa ešte počas niekoľkých ďalších rokov budeme pravidelne stretávať a absolvujeme spolu veľa pekných a vydarených pretekov. K tomuto prajem všetkým pevné zdravie a beznehodové roky!

Ďakujeme za rozhovor
Profil jazdca si môžete pozrieť TU


Text: Zdenka Tamášová
Preklad: Marián Matúš

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri