Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Colin McRae – hrdina a mentor Krisa Meeka

Monday, 21. 02. 2011 - 12:04, Katarína Ďurecová   

Colin McRae – hrdina a mentor Krisa Meeka

Kris Meeke prisudzuje veľkú časť jeho úspechov v rally - vrátane jeho titulu v IRC, či zisk miesta pilota v Mini - vplyvu jeho mentora, ktorým bol Colin McRae. Prečítajte si, čo o ňom povedal pre server Mud, Snow and Tar a pre britský denník Telegraph.

„Môj otec pripravoval niektoré z rally áut Jimmyho McRaea (otec Colina McRaea). Medzi našimi rodinami tak vzniklo spojenie, takže som o Colinovi vedel už od začiatku jeho kariéry. Každý vedel o mladom lietajúcom Škótovi, ktorý stúpal stále vyššie a vyššie. Mohol som mať tak sedem alebo osem rokov, keď Colin začínal", začína svoje rozprávanie Kris Meeke a pokračuje ďalej: „Odkedy som prvýkrát videl Colina za volantom, stal sa zo mňa jeho fanúšik. Dokázal divákov úplne okúzliť. Pamätám si, ako som si šetril peniaze, keď som mal 16 rokov a v roku 1997 som sa mohol ísť pozrieť na svoje prvé podujatie WRC. S mojou škótskou vlajkou som išiel do Katalánska, aby som mohol vidieť Colina."

Erik Toček;997h4042.jpg

„V tom období som žil a dýchal pre rally. Kým som ja pracoval v M-Sporte ako inžinier (v roku 2001), Colin jazdil za Ford bol na vrchole svojej kariéry. Ja som dokázal zajazdiť rýchle časy v 106 Cupe, ale často som havaroval. Colin ale rozpoznal, že mám talent. Povedať, že som sa cítil ako v extáze, že ma Colin zobral na vedomie ako pilota, by bolo zľahčovanie. Colin chcel začať podporovať nejakého mladého britského jazdca a tak mňa a dvoch ďalších chlapíkov pozval na testovanie. Obaja Jimmy a Colin s nami strávili čas v rally aute. Nikdy nezabudnem na to, ako som si sadol do rally auta, stuhnutý z nervozity, pozrel som sa okolo seba a uvidel Colina s jeho slávnou helmou sedieť vedľa. Bol mojim idolom a teraz tu sedel a povedal: „Okej, ukáž mi, čo vieš."", spomína Kris Meeke.

Tibor Szabosi;film 16 foto 19.jpg

„Bolo to úžasné, ale ihneď ako som zaradil prvý rýchlostný stupeň, na všetko som zabudol a proste som šiel. Po tomto dni Jimmy zavolal môjmu otcovi a povedal mu, že by so mnou chceli niečo podniknúť. Išli sme hneď do britského šampionátu v rally s podporou McRae Motorsportu. Dostal som veľkú finančnú pomoc. Neplatil všetko, ale dal dokopy nejaké veci a pripravil program. Colin mal veľké meno a preto mohol prísť k chlapcom z Fordu a povedať: „chceme spoločne pripraviť program". To veľmi zavážilo. Ford prišiel s rozpočtom, Pirelli tiež trochu prispelo a o zbytok som sa musel postarať sám. Colin bol vždy niekde v pozadí, ak sme potrebovali, aby sa niečo udialo, tak on to zariadil. Nebolo to ale v tom zmysle, že prišiel a zamával šekovou knižkou. Rozhodne to tak nebolo, ale on bol tou hlavnou figúrou, ktorá pospájala jednotlivé bloky a snažila sa mi dohodnúť zmluvy."

Jozef Pisch;1t1u6652-1.jpg

„Stále to ale bolo ťažké. Nikdy nebolo ľahké získať peniaze, ale bolo to o 100 % ľahšie s Colinovým menom stojacim za mojou kariérou. Jeho výrok: „verím, že v tom decku niečo je", bol zvratom v mojej kariére, keď som si uvedomil, že na mojich jazdeckých schopnostiach niečo bude. Od tohto dňa sa akosi vytratil entuziazmus pre moju prácu ako inžiniera!", hovorí Kris Meeke.

Jozef Pisch;1t1u5887-2.jpg

„Jedenásta rally, na ktorej som sa kedy zúčastnil, bola Rally Monte Carlo (v roku 2003). To ukazuje, ako rýchlo som napredoval, ale na tomto mieste som sa iba učil. Veľa ľudí sa ma pýta, či mi niekedy Colin pomáhal s vecami okolo šoférovania, ale odpoveď je nie. On veril v prirodzené schopnosti. Myslím, že zo všetkých rally jazdcov, Colin McRae bol obdarený najväčším množstvom prirodzených schopností - čistý, surový talent. Nikdy nemusel rozmýšľať o tom, ako riadiť auto, takže pre neho bolo učiť ma, ako riadiť, nemožné. Dal mi ale veľa rád a radil mi ohľadne rôznych problémov, ohľadne toho, ako mám zvládnuť samého seba, jednanie s členmi tímu a s médiami. Veľa sme sa rozprávali o autách, nastaveniach a tak ďalej, ale rozhodne to nebolo žiadne učenie ako jazdiť", zakončuje svoje rozprávanie o svojom mentorovi Kris Meeke.

Jozef Pisch;1t1u1312.jpg

Azda najjasnejšie prejavenie Meekových kvalít prišlo v roku 2005 na Wales Rally GB. Bola to prvá rally, na ktorej Kris Meeke štartoval vo WRC špeciále (štartoval so Subaru Impreza WRC) a skončil deviaty. Len pár sekúnd za svojim mentorom Colinom McRaeom so Škodou Fabia WRC.

MINI Motorsports;

Na záver sa ešte Kris Meeke rozhovoril o prítomnosti: „Nikdy v žiadnom prostredí som sa necítil tak pohodlne, ako teraz s Prodrivom a s Mini. Počas mojich juniorských rokov som súperil s Sébastienom Ogierom, Danim Sordom a Jarim-Mattim Latvalom a dokázal som ich poraziť, takže sa nebojím s nimi súperiť znova. Vždy som si myslel, že miesto v továrnom tíme vo WRC je to, po čom túžim, ale v ten deň, keď som podpísal s Mini sa moje hranice opäť posunuli. Teraz sa chcem stať majstrom sveta."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri