Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Čo zaznelo na tlačovej konferencii v Austrálii? (prvá časť)

Thursday, 18. 09. 2014 - 20:32, Katarína Ďurecová   

Čo zaznelo na tlačovej konferencii v Austrálii? (prvá časť)

Tlačová konferencia po Rally Australia sa niesla jasne v duchu tímu Volkswagen Motorsport, keďže jazdci tohto tímu obsadili prvé tri miesta a Volkswagen zároveň i obhájiť majstrovský titul v šampionáte konštruktérov. Prečítajte si namiesto obvyklej tlačovej správy bezprostredné dojmy jazdcov a spolujazdcov Sébastiena Ogiera, Juliena Ingrassiu, Jariho-Mattiho Latvalu, Miikku Antilu, Andreasa Mikkelsena, Olu Floeneho a šéfa tímu Volkswagen Motorsport Josta Capita z tlačovej konferencie. V dnešnej prvej časti sa pozrieme primárne na vyjadrenia posádok Ogier - Ingrassia a Latvala - Antila.

Dvadsiate druhé víťazstvo tvojej kariéry a šieste víťazstvo v sezóne, gratulujem! Volkswagen navyše získal majstrovský titul - toto je určite dobrý víkend, Seb!
Sébastien Ogier:
„Samozrejme, je to úžasný pocit. Na pódiu som povedal, že ako rally jazdci zvykneme byť trochu egoistickí, ale v prvom rade sme súčasťou tímu a tímu konštruktérov a Volkswagen je v tomto smere vynikajúci. Som veľmi rád, že som na pódiu. Toto bolo prvý krát, čo sme obsadili prvé tri miesta. Vedeli sme, že je tu šanca a tak sme o ňu bojovali. V tomto tíme sme tri výborné posádky a preto si myslím, že toto víťazstvo bolo skutočne veľké, lebo sme oň museli tvrdo bojovať. Gratulujem mojim tímovým kolegom, Jarimu-Mattimu a Miikkovi, ktorí nás celý čas držali pod tlakom. Taktiež je vynikajúce oslavovať víťazstvo s Andreasom a Olom, bez nich by sme neobsadili prvé tri miesta. Počas rally boli skutočne veľmi silní. Je to obrovský úspech pre celý tím."

Volkswagen Motorsport;vw-20140914-1137.jpg

Veľký boj počas celého víkendu, veľké tesné rozdiely medzi mnohými jazdcami - ako by si ohodnotil svoje víťazstvo?
Sébastien Ogier:
„Ako naozaj veľké. V piatok ráno sme na to začali tlačiť. Našťastie tento deň nebol veľmi dlhý - len niečo menej ako 100 kilometrov vrátane shakedownu. Nakoniec som i napriek bahnu skončil deň ako líder, čo ma prekvapilo. Druhý deň bol skutočne dobrý. Zvolil som lepšie pneumatiky ako Jari, síce nie tie úplne perfektné, ale aspoň lepšie ako on. Mali sme trochu problém s predpoveďou počasia. Dokázal som si udržať náskok, ale nebolo to jednoduché, keďže Jari bol veľmi silný. Na toto víťazstvo som teda skutočne pyšný, najmä kvôli pár zložitým týždňom, ktoré som si prežil. Zapracoval som na mojej motivácii, ktorá nebola taká silná, ako by mala byť. Teraz som bol viac motivovaný a ambiciózny ako v predchádzajúcich týždňoch. Chcem poďakovať ľuďom, ktorí mi pomohli; najmä tím z tímu. Rád by som toto víťazstvo venoval Jostovi, ktorý bol osobou, ktorá mi pomohla zrejme najviac. Takže ďakujem, Jost, je pekné byť opäť na pódiu."

Výsledok je taktiež dobrý i z hľadiska šampionátu...
Sébastien Ogier:
„Samozrejme. Spomenul som titul konštruktérov, ktorý už môžeme oslavovať, ale toto je i veľký krok k titulu jazdcov. Máme 50 bodov náskok a stačí nám už iba jedno víťazstvo. To je i plán pre Francúzsko, ale najprv si chcem užiť toto víťazstvo. Z minulého roka mám na Francúzsko úžasné spomienky. Nemusím dať všetko do toho, aby som zvíťazil, i pódiové umiestnenie bude dobré."

Volkswagen Motorsport;vw-20140914-0959.jpg

Toto je výborný výsledok pre teba a Seba, bol to ale ťažký víkend po havárii v Nemecku?
Julien Ingrassia:
„Áno. Seb to už naznačil, po tej havárii sme neboli úplne v pohode, potrebovali sme trochu času a pred Austráliou sme mali 10 dní. Ja som tu prišiel v perfektom stave - keď si sadáte do pretekárskeho auta, nesmiete mať v sebe strach, všetko musí byť perfektné. Na shakedowne som sa cítil trochu zvláštne, ale potom už všetko išlo počas celého víkendu perfektne. Som veľmi šťastný."

Jari-Matti, povedal by si, že sobotňajšia voľba pneumatík bola pre toto podujatie kľúčová?
Jari-Matti Latvala:
„Boli tu dva kľúčové momenty, prvým boli moje problémy s brzdami, kvôli ktorým som na Sébastiana stratil vyše 7 sekúnd v prvej rýchlostnej skúške. A na druhý deň zlá voľba pneumatík. V tíme sme všetci dostali rovnakú predpoveď počasia a všetci traja sme sa rozhodli pre rozdielne pneumatiky. Sébastienova jazdca bola následne perfektná, skutočne išiel perfektne a ja som mu zo svojimi pneumatikami nemohol konkurovať. Možno som nad tou voľbou mal viac pouvažovať, ale už to nezmením. Oproti minulému roku je to pre nás ale veľký vzostup - vtedy sme skončili štvrtí a stratili sme vyše 2 a pol minúty."

Volkswagen Motorsport;vw-20140914-1246.jpg

Ako to vidíš so šampionátom?
Jari-Matti Latvala:
„Šance sú čoraz menšie, ale ešte existujú. Pokiaľ je tu šanca, tak budeme bojovať. Veľmi sa teším na Francúzsko. Mám rád jazdu na asfalte a taktiež i Rallye de France. S Miikkom nám to tam minule skutočne išlo; Miikka mal vynikajúci rytmus pri čítaní rozpisu a pokiaľ sa nám ho podarí chytiť i teraz, tak máme veľké šance."

V aute si v posledný deň nemal splity. Prečo?
Jari-Matti Latvala:
„Nechcel som ich, povedal som tímu, že sa musím plno koncentrovať na svoju vlastnú jazdu. Pokiaľ budúci rok budú splity zakázané, tak to bol i dobrý test! Bolo pre mňa dobré psychicky dať do toho všetko koncentrovať sa iba na vlastnú jazdu. Nemyslel som na to, ako je na tom Sébastien a ani nikto iný, sústredil som sa iba na svoj výkon."

Volkswagen Motorsport;vw-20140911-0167.jpg

Druhé miesto je dobrý výsledok, Miikka, nie si ale trošku sklamaný?
Miikka Antila:
„Ako povedal Jari-Matti, minulý rok by pre nás druhé miesto bolo ako víťazstvo, ale áno - som trochu sklamaný. Ale pokiaľ do toho dávate všetko, ale nevyužijete všetky šance, ktoré máte, tak proste musíte byť sklamaný. Na druhej strane som ale šťastný za celý tím. Jost a my všetci sme odviedli kvalitný kus práce."

V servisnej zóne vládla úžasná atmosféra...
Miikka Antila:
„Je to niečo, čo mi ostane v pamäti skutočne dlhý čas - je to úžasný pocit byť členom tak skvelého tímu."

Druhú časť tlačovej konferencie, ktorá bude obsahovať primárne austrálske dojmy Andreasa Mikkelsena, jeho spolujazdca Olu Floeneho a šéfa Volkswagenu Motorsport Josta Capita vám prinesieme zajtra.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri