Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Čo priniesol rok 2009 - časť prvá

Wednesday, 21. 10. 2009 - 19:09, Michal Kostka   

Čo priniesol rok 2009 - časť prváFIA World Cup, Terep rally bajnokság, Bajas Championship

Svetový pohár FIA pozná svojho víťaza už od júna. V jeho najkratšej sezóne sa už po troch štartoch zo zisku trofeje tešil mladý Guerlain Chicherit. Investícia Svena Quandta, šéfa tímu X-Raid, konečne prináša svoje ovocie a mladý, rýchly Francúz sa pod vedením skúsenej Tiny Thorner mení na vyzretého, hlavou jazdiaceho jazdca. O zisk titulu sa zaslúžil víťazstvami na Abu Dhabi Desert Challenge /23.3.-27.3./ a Rali Transiberico /17.6.-21.6./. Úspešnú sezónu pre nemecký tím potvrdil druhým miestom ďalší z nastupujúcej generácie mladých dravcov, Argentínčan Orlando Terranova. Jediný štart v seriáli na Tuniskej rally /22.4.-2.5./ premenil na víťazstvo a o dva body porazil tretieho Yahya Alheliho. V triede T2 si najväčší bodový zisk pripísal Artem Varencov, Pascal Thomasse zas ovládol hodnotenie v triede vozidiel s jednou poháňanou nápravou.

Guerlain Chicherit - Tina Thorner, BMW X3 CC

V auguste bol známy aj nový maďarský Majster. Po prvý raz sa ním stal zahraničný jazdec, Miroslav Zapletal z dřevohostického Offroadsport.cz tímu. Súboj o titul uhorského šampióna bol dramatický do poslednej chvíle. V piatich súťažiach sa dva razy z víťazstva tešil Zapletal (Rabakoz Kupa /10.4.-12.4./, Baja Eurocarpatica /12.6.-14.6./), rovnako dve víťazstvá si pripísal Balázs Szalay (Bomba Energy Drink Kupa /10.4.-12.4./, Prohun 500 /10.7.-12.7./), jedno vybojoval minuloročný majster Lászlo Palik (Hungarian Baja /21.8.-22.8./). Cesta najúspešnejšieho českého pilota k titulu nebola vôbec jednoduchá. Ani technické problémy, penalizácie a nevyspytateľnosť maďarských organizátorov mu však nezabránili na tretí pokus dosiahnuť vytúžený cieľ. So ziskom 61 bodov delil Zapletala od druhého Palika mizivý pol bod a aj tretí Szalay nestrácal viac než dva body.

Michal Kostka;img_7388.jpg

Sezóna sa tento mesiac skončila aj pre štvorkolkárov v rámci Majstrovstiev Európy. Z pôvodne zmýšľaných piatich súťaží zostali napokon len tri; Baja Terras d’el Rei /17.4.-19.4./ v Portugalsku, Rallye Puglia e Lucania /22.5.-24.5./ v Taliansku a Hungarian Baja /21.8.-22.8./ v Maďarsku. Baja Montenegro a Baja Sardegna sa nekonali z kalendára tak vypadli. V šiestich klasifikovaných súťažných dňoch pozbieral portugalský jazdec Paulino Cruz päť víťazstiev a jedno druhé miesto a zaslúžene sa stal Majstrom Európy. Piate miesto medzi quadmi bez rozdielu tried si vybojovala Rakúšanka Sabine Pulz. V rovnakom šampionáte bojovali tiež motocyklisti a aj tu sa z celkového prvenstva tešil portugalský zástupca, David Megre.

Paulino Cruz, Suzuki LTR 450






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri