Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Čo priniesol rok 2009 - časť druhá

Saturday, 24. 10. 2009 - 01:56, Michal Kostka   

Čo priniesol rok 2009 - časť druháSiedmy rok českého „majstráku“ odštartovala nová súťaž v Příbrami /29.5.-30.5./ a hoci jej počasie neprialo, jednalo sa o zaujímavý počin s veľkým potenciálom do budúcna. O ďalšie dva prídely bodov sa postarala nová dvojdňová rally v Poľsku. Baja Polonia /17.7.-19.7./ bola naozaj mimoriadnou udalosťou na tunajšej scéne. Veľkolepá a špičkovo zabezpečená organizácia, krásne trate, vydarené počasie - sťažovať sa nebolo na čo. Baja Polonia mala v rámci českých majstrovstiev hodnotené oba dni zvlášť a z víťazstva sa, rovnako ako v Příbrami, tešil Zapletal.

Michal Kostka;img_8185.jpg

Po štyroch rokoch sa z českého kalendára vytratila Hungarian Baja, po druhý raz sa doň dostala poľská Rajd Halda. Tá sa však nakoniec neuskutočnila a nasledujúca Baja Slovakia /11.9.-13.9./ bola, podobne ako po uplynulé roky, rozdelená na dve samostatné klasifikácie. Po oba dni nenašiel premožiteľa Balázs Szalay. Zo Silk Way Rally na poslednú chvíľu dorazil Zapletal, aby vybojoval dosť bodov na obhajobu českého titulu. Na poslednej súťaži vo Vsetíne /2.10.-3.10./ už štartovať nemusel, domáce podujatie však využil na predstavenie nového špeciálu Hummer H3 Evo. A aby sa predstavil v čo najlepšom svetle, tak hneď aj vyhral a potvrdil svoje suverénne postavenie na českej scéne. Najúspešnejšími zo zahraničných účastníkov MMČR boli tretí Balázs Szalay a štvrtý Patryk Łoszewski. V triede T2 sa tretí rok v rade tešil z triumfu Viktor Chytka, v celkovom hodnotení piaty. Trieda Challenge nemala tento rok žiadneho domáceho zástupcu, víťazom sa stal Robert Łyżwa. Pod dohľadom Federace automobilového sportu sa jazdia aj majstrovstvá v kategórii quad, Majstrom sa stal Tomáš Kubiena.

Michal Kostka;img_8652.jpg

Vsetín bol tiež záverečným podujatím v tomto roku vzniknutej Zóny. Jej prvé dve súťaže sa odohrali v Taliansku, s len minimálnou účasťou zahraničných posádok. Víťazstvom v prvej z nich, Rallye Puglia e Lucania /22.5.-24.5./ sa priebežného vedenia ujal Miroslav Zapletal. Aby bola posádka štartujúca v Zóne zahrnutá do záverečnej klasifikácie Zóny, musela absolvovať aspoň jeden štart v zahraničí. Z talianskych jazdcov štartujúcich v úvode Zóny sa do cudziny po zber bodov vydali len dvaja zástupcovia triedy T2. Body z druhej apeninskej súťaže, Raid Il Ciocco /13.6.-14.6./, tak v konečnom účtovaní zužitkoval jedine Jiří Janeček.

Michal Kostka;img_0173.jpg

Ďalšiu dvojicu súťaží hostilo Maďarsko a, žiaľ, typicky maďarským spôsobom. Na Prohun 500 /10.7.-12.7./ aj Hungarian Baja /21.8.-22.8./ si organizátori vyložili pravidlá po svojom a klasifikácia nezohľadňujúca reálny stav, zapríčinila zmätok v priebežnom hodnotení Zóny. Každopádne najviac bodov v Maďarsku pozbieral Balázs Szalay, bez štartu v zahraničí mu však boli nanič. Porazený Zapletalom v boji o domáci titul, našiel novú motiváciu a na slovenskú časť Zóny si prišiel po víťazstvo. Počas dvoch dní si dominantným spôsobom podmanil Baja Slovakia /11.9.-13.9./ a spolu s bodmi z domácich súťaží sa pohodlne usadil na čele klasifikácie.

Michal Kostka;img_2012.jpg

Poľská Baja Poland /25.9.-27.9./ bola ďalším príspevkom našich severných susedov do Zóny. Mediálne a sponzorsky bohato podporovaná súťaž prilákala na štart jazdecké špičky z Poľska, Českej republiky aj Maďarska. Opäť to bol Szalay, kto zhrabol dvadsiatku bodov a zabezpečil si historicky prvý titul v Zóne. Dianie v triede T2 vynieslo rovnakú poctu Jiřímu Janečkovi, hoci v Poľsku vôbec neštartoval. Po poľskej rally bol taktiež známy víťaz triedy TH a stal sa ním domáci Robert Łyżwa. Na 7. Internext rally Vsetín /2.10.-3.10./ sa z už známych šampiónov nedostavil len Balázs Szalay. V triede T1 šancu polepšiť si nevyužil Zdeněk Pořízek, v T2 si druhé miesto s náskokom pol bodu vybojoval Grzegorz Szwagrzyk.

Michal Kostka;img_5080.jpg

O dva týždne neskôr sa uzavrel ďalší ročník Poľských národných majstrovstiev. Na jún naplánovaná otváracia súťaž sa vôbec nekonala, o zahájenie sa teda o mesiac neskôr postarala Baja Polonia /17.7.-19.7./. V Poľsku do celkového hodnotenia bodujú aj vozy triedy TH a najmä Robert Łyżwa útočil na najvyššie priečky. Po prvom kole mu patrilo druhé miesto za Patrykom Łoszewskim. Treťou súťažou mala byť zrušená Rajd Halda, poľský cirkus sa teda sťahoval na Slovensko. Po Baja Slovakia /11.9.-13.9./ sa Łyżwa ujal vedenia a držal ho aj po Baja Poland /25.9.-27.9./. Po šiestom dejstve vo Vsetíne /2.10.-3.10./ sa na neho bodovo dotiahol Łoszewski a bolo jasné, že o novom poľskom Majstrovi rozhodne až posledná runda na Litve. Na Amber Baja /16.10.-18.10./ zvíťazil Dariusz Szczodrowski, avšak Łoszewski si druhým miestom vybojoval svoj prvý domáci titul. Na poslednú priečku prvej päťky sa vydriapal Mirosław Tokarczyk, zástupca T2. V samostatnej klasifikácii pre túto triedu bol však porazený Grzegorzom Szwagrzykom. Víťazom triedy TH a vicemajstrom Poľska za rok 2009 sa stal Robert Łyżwa.

Michal Kostka;img_8571.jpg






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri