Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Čierna séria pokračuje – Por Las Pampas rally zrušená!

Sunday, 09. 03. 2008 - 22:34, Michal Kostka   

Čierna séria pokračuje – Por Las Pampas rally zrušená! OTTA, usporiadateľská organizácia Por Las Pampas rally v Argentíne, ohlásila zrušenie jej tohtoročnej edície. Dôvodom sú finančné problémy spôsobené náhlym odstúpením hlavného partnera rally. Toto lakonické konštatovanie v sebe skrýva problémy, za ktorými treba hľadať nešťastné rozhodnutia FIA.



Predpis FIA o konaní Svetového pohára CCR (WC CCR) obsahoval v minulom roku, rovnako ako aj v tomto, pravidlo o účasti na minimálne jednom preteku na každom kontinente. Len posádky, ktoré dodržia toto pravidlo, môžu bojovať o celkové víťazstvo v pohári. Toto riešenie malo za cieľ prilákať posádky aj na súťaže, ktoré by za iných okolností vynechali. V roku 2007 bolo v kalendári 5 súťaží, dve na území Afriky, po jednej si rozdelili Európa, Južná Amerika a Ázia. V snahe vyhovieť podmienke FIA, v apríli oznámili svoju účasť na Por Las Pampas 2007 Volkswagen aj Mitsubishi, počítalo sa tiež s BMW a Nissanom. V máji však FIA podmienku účasti na 4 kontinetoch náhle zrušila a spolu s ňou aj pravidlo o nasadení minimálne dvoch vozidiel. A tak sa v Argentíne objavilo jediné továrenské Mitsubishi, proti ktorému sa postavil Brazílčan Paolo Nobre na BMW X3. Najväčšie zastúpenie v súťaži mal s dvoma buggy tím Bat Racing, ktorý pôsobí v juhoafrickom offroad šampionáte.



Nečakaná zmena zo strany FIA nepotešila juhoamerického organizátora, ani jeho partnerov. Medzi nimi mal najväčší podiel na konaní Por Las Pampas Čiľan Andres Decarcer. Rozhodnutím FIA prišla rally o účastníkov zo zámoria, vďaka ktorým by sa zvýšila jej atraktivita, aj mediálny záujem o ňu. Andres Decarcer naviac prišiel aj o možnosť osobne sa zúčastniť rally, po tom čo so svojím Mitsubishi neprešiel technickou kontrolou. S tým istým Mitsubishi, z ktorým súťažil rok predtým. To bola posledná kvapka a Decarcer dal FIA svoje zbohom. OTTA sa tak ocitla v nezávideniahodnej situácii, keď pol roka pred štartom zostala bez peňazí. Jej zástupcovia už požiadali FIA aj FIM o vyradenie z tohtoročného kalendára.

Tým sa dostáva do ohrozenia samotný Svetový pohár, keďže sa počet jeho súťaží týmto scvrkol na tri. A to je počet, ktorý musí posádka absolvovať, pokiaľ chce v pohári bodovať. Situáciu sa snaží zachrániť Argentínska automobilová asociácia (ACA), ktorá uvažuje o vlastnej súťaži konanej v rovnakom termíne ako zrušená Por Las Pampas (10.-20. september). Tá by mala Por Las Pampas nahradiť aj v kalendári WC CCR. Komisia FIA však opäť prichádza z riešením, ktoré vyvoláva pochybnosti o dobrých úmysloch jej členov. Podľa posledných informácií došlo po februárovom zasadaní aj v tomto roku k vypusteniu podmienky účasti na 4 kontinentoch, čím sa Argentína znova stane nepovinnou jazdou a snaha ACA môže vyjsť nazmar.



Zároveň OTTA vyhlasuje, že sa nevzdáva tradície organizovania cross country rally v Argentíne a po tohtoročnej vynútenej prestávke sa určite vrátia v roku 2009 s novým, silným partnerom. Týmto vyhlásením sa opäť otvárajú dvere špekuláciám o vstupe ASO do Por Las Pampas. Čo je na nich pravdy ukáže až čas.




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri