Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Central Europe Rally v predvečer štartu

Saturday, 19. 04. 2008 - 21:23, Andrej Haverda   

Central Europe Rally v predvečer štartuV terénoch Maďarska a Rumunska sa v nasledujúcich siedmich dňoch rozpútajú boje o vavríny v prvej súťaži Dakar Series, ktorá bude satisfakciou pre jazdcov a tímy prihlásené na vzápätí zrušenú púštnu Rallye Lisabon – Dakar 2008. Súťaž je prvou z troch podujatí – v septembri bude seriál pokračovať bojmi najmodernejšej techniky s prírodou v Portugalsku a v Španielsku. Ďalší ročník „Dakaru“ sa napokon odohraje premiérovo na juhoamerickom kontinente. Organizačná zložka ASO (Amaury Sport Organisation) zvažovala založenie Série Dakar už dlhšiu dobu. K týmto plánom ich oprávňoval predovšetkým úspech „Dakaru“ ako súťaže i ako veľkej globálnej udalosti v športovom marketingu.
                                                                                                      

V motocyklovej kategórii bude mať Slovensko i Česko najbohatšie zastúpenie: až štrnásť motocyklistov! „Jednotkou“ z našich je pochopiteľne Jaroslav Katriňák, víťaz „Dakaru“ triedy v kubatúre nad 450 ccm (nehovoriac o druhom mieste v triede OPEN) z 29. ročníka. Ďalší dakarský účastník Ivan Jakeš sa však na poslednú chvíľu musí tejto súťaže zriecť: dôvodom je vykĺbené rameno z nedávneho sústredenia v Borskom Mikuláši. S quadmi sa zo Slovákov v Budapešti objavia Martin Antal a Štefan Petergáč; z českých štvorkolkárov je to predovšetkým päťnásobný dakarský víťaz quadov Josef Macháček. Medzi jednopstopovými konkurentmi sú favoritmi všetky známe mená z Dakarskej rallye: Cyril Despres, Marc Coma, David Casteu, Pal Anders Ullevalseter, Helder Rodrigues, Janis Vinters, Davide Frétigné, Ruben Faria, Miran Stanovnik...
                                                                                                

V kategórii automobilov bude zaujímavé sledovať súboj medzi dvoma odvekými rivalmi predovšetkým z Dakarskej rallye – Mitsubishi a Volkswagen. Tri diamanty reprezentujú osvedčené posádky z „Dakaru“ na čele s deväťnásobným víťazom tohto podujatia Stéphanom Peterhanselom. Vo farbách Repsol Mitsubishi Ralliart sa spoločne s ním na štarte objavia Luc Alphand s navigátorom Gillesom Picardom, Joan „Nani“ Roma s Lucasom Cruzom a Hirosi Masuoka s Pascalom Maimonom. Wolfsburgskú stajňu zastupujú dvojice Carlos Sainz – Michel Perin, Giniel De Villiers – Dirk Von Zitzewitz, Mark Miller – Ralf Pitchford a Dieter Depping – Timo Gottschalk. S polotovárenskou podporou ide Portugalec Carlos Sousa.
                                                                                            

Tretím do bitky bude nemecký koncern BMW v čele s Katarčanom Salehom Al Attiyahom a Francúzmi Guerlainom Chicheritom a Brunom Sabym. Do poradia na prvých priečkach sú však odhodlaní v každom prípade prehovoriť aj Američania Robby Gordon s Andym Griderom i Ronn Bailey s Kevinom Heathom. Zo známych mien nebudú chýbať Philippe Gache, Isabelle Patissier (obaja na buginách), Nemka Ellen Lohr s Mitsubishi a mnohí ďalší. Nás pochopiteľne zaujíma aj účasť českých posádok Miroslav Zapletal – Miloslav Janáček s Mitsubishi tímu OFFROADSPORT CZ; Jiří Janeček – Jiří Wolf a Petr Kubík – Lukáš Vacovský na vozidlách Toyota stajne OFF ROAD – CENTRUM.
                                                                                                   

Medzi nákladnými vozidlami nás budú zaujímať výkony kamiónov LIAZ a Tatra. Tedom Truck Team pod vedením Martina Macíka nasadí dve liazky: spolu s ním pôjdu Ing. Josef Kalina a Jaroslav Valtr, v druhom kamióne bude možné zhliadnuť Mareka Spáčila s Jiřím Žákom a Zděnkom Němcom. Tatru bude reprezentovať predovšetkým Aleš Loprais s Ladislavom Lálom a Milanom Holáňom; v popredí určite uvidíme aj brazílsku posádku André De Azevedo – Maykel Justo, asistovať im tradične bude český pretekár Jaromír Martinec. Pri neúčasti ruskej stajne Kamaz patria k favoritom Holanďania: Rob Vink, Anne Kies, Marcel Van Vliet a Wulfert Van Ginkel s kamiónmi Ginaf. S truckami MAN je to potom víťaz posledného ročníka Dakarskej rallye Hans Stacey a Geert Verhoeven. Rýchly bude aj Španiel Vila Roca s Mercedesom, ale aj Nemec Franz Echter s ďalším kamiónom MAN. Na štarte však nebudú chýbať ani značky Scania, Renault, DAF a Iveco.
                                                                                                    

Vážení motoristickí priatelia – Central Europe Rally začína!


Prehľad slovenských a českých účastníkov, uvedených na listine štartu Central Europe Rally:

Motocykle:
č. 8: Jaroslav Katriňák (KTM, Environ Team)
č. 19: Martin Macek (Yamaha, Yamaha Europe Team)
č. 21: Ivo Kaštan (Tojek Racing Team)
č. 23: Roman Michalík (Beta, KM Racing Team)
č. 25: David Pabiška (KTM, KM Racing Team)
č. 29: Dušan Randýsek (Yamaha, KM Racing Team)
č. 41: Ivan Jakeš (KTM, KM Racing Team)
č. 108: Karel Ležatka (Honda, Tojek Racing Team)
č. 109: Jan Froněk (Honda, Orion Racing Team)
č. 110: Josef Švorc (Honda, Trojan KTM Hradec Králové)
č. 120: Josef Macháček (Yamaha, KM Racing Team)
č. 135: Martin Antal (Polaris, Quad Extrem Slovakia Team)
č. 136: Štefan Petergáč (Polaris, Quad Extrem Slovakia Team)
č. 137: David Poliensky (Yamaha)

Automobily:
č. 245: Miroslav Zapletal – Miloslav Janáček (Mitsubishi, OFFROADSPORT CZ)
č. 280: Jiří Janeček – Jiří Wolf (Toyota, OFF ROAD – CENTRUM TEAM)
č. 285: Petr Kubík – Lukáš Vacovský (Toyota, OFF ROAD – CENTRUM TEAM)

Kamióny:
č. 401: Aleš Loprais – Ladislav Lála – Milan Holáň (Tatra, LOPRAIS TATRA TEAM)
č. 407: Martin Macík – Josef Kalina – Jaroslav Valtr (LIAZ, TEDOM TRUCK TEAM)
č. 419: Marek Spáčil – Jiří Žák – Zdeněk Němec (LIAZ, TEDOM TRUCK TEAM)





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri