Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Bentley šokoval prvých návštevníkov salónu v Ženeve

Wednesday, 07. 03. 2012 - 21:35, Ivan Václavík   

Bentley šokoval prvých návštevníkov salónu v Ženeve

Fascinujúcou dizajnovou štúdiou športovo úžitkového vozidla (SUV) pod názvom EXP 9 F ukazuje Bentley na ženevskom autosalóne svoju víziu pre budúcnosť. Istotne len málokoho prekvapilo, že práve tu sa zhromaždil veľký hlúčik novinárov, expertov i návštevníkov (tí platili v prvých dvoch dňoch za vstupné 100 švajčiarskych frankov - od 8. do 18. 3. je vstupné 16 frankov).

bentley-exp9f-14348g.jpg

Dizajnéri a inžinieri spoločnosti vyvinuli nový koncept s myšlienkou, že takýmto autom sa dostanete na predstavenie do opery, na piesočné duny, no nestratí sa ani v rýchlom pruhu na diaľnici. EXP 9 F je Bentley, aké tu doteraz nikdy nebolo. Malo by otvoriť cestu pre tretí modelový rad popri exkluzívnej limuzíne Bentley Mulsanne a výkonných modeloch Continental GT, GTC a Flying.

bentley-exp9f-14332g.jpg

Bentley je teraz globálnou luxusnou značkou s celosvetovou distribučnou sieťou 160 predajcov, ktorá sa tiahne sa od Šanghaja po Los Angeles. Vzníka čoraz rôznorodejšia klientela na každom kontinente. Výrazné SUV značky Bentley s pohonom všetkých kolies má priestranný a variabilný interiér, využíva najnovšiu technológiu, disponuje veľkou dávkou luxusu a pre zákazníkov môže byť ideálnou alternatívou aj v teréne.

bentley-exp9f-14228g.jpg

"Ponúkame potenciálne vysoko luxusné, výkonné SUV. Vieme, že mnohí zákazníci Bentley sú pripravení jazdiť so SUV pričom vedia oceniť štýl, luxus, výkon, všestrannosť a hodnotu týchto vozidiel. Práve Bentley EXP 9 F je jasným znamením, že môžeme naplniť očakávania našich zákazníkov a nielen to, ale ich aj prekonať. Máme skúsenosti i vôľu," vyjadril sa predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Bentley Motors Wolfgang Dürheimer.

bentley-exp9f-14208g.jpg

Bentley EXP 9 F upúta plynulo tvarovaným povrchom, zdôrazňuje, výkon, športový vzhľad a trvanlivosť. Dizajnéri dokonale využili šancu vytvoriť úplne nové Bentley v podobe SUV. Dirk van Braeckel, šéf dizajnu v Bentley Motors, pripomenul jasnú predstavu tímu konštrutérov: „EXP 9 F bude na absolútnej špičke segmentu športovo úžitkových vozidiel a nastaví nový štandard v tejto kategórii. Cez úplne iný tvar a orientáciu by mal odrážať štýl Bentley a udržiavať tradície Bentley. "

bentley-exp9f-14204g.jpg

Typická maska chladiča, okrúhle svetlomety a výrazná línia sú interpretované po novom. Návrhári sa nechali inšpirovať aj technológiou slávneho Bentley Blower. Nechýba denné svietenie, otvory na prívod vzduchu k medzichladiču motora W12 twin turbo, motív turbíny na 23-palcových kolesách z ľahkých zliatin. Stredová matica pripomína vizuálny odkaz pretekárskych áut značky Bentley, ktoré štartovali v roku 1920 na legendárnych pretekoch v Le Mans.

bentley-exp9f-14212g.jpg

Zvažujúca sa línia zadnej časti karosérie podčiarkuje výrazný športový profil. Veľmi široké, dvojdielne dvere batožinového priestoru poskytujú maximálnu flexibilitu verzie Touring Grand. Dizajnový jazyk EXP 9 F je doplnený dvojitým výfukovým potrubím s eliptickým tvarom koncoviek výfuku. Forma zadných svetiel bola inšpirovaná prúdovým motorom stíhacích lietadiel a koncové svetlá sú navrhnuté tak, aby žiara zvnútra šírila svetlo navonok.

bentley-exp9f-14224g.jpg

Bentley EXP-9 F má usporiadanie sedadiel 4 +1, zadní pasažieri majú k dispozícii sklopnú lakťovú opierku s chladiacim priestorom na šampanské a poháre. Operadlá sú zdobené prešívaním v tvare diamantu. Spodná časť výklopných zadných dverí sa dá využiť ako piknikový stôl.

bentley-exp9f-14220g.jpg

Pod kapotou Bentley EXP-9 F je 6-litrový motor W12 Twin Turbo s 8-rýchlostnou prevodovkou, alebo nedávno zavedený 4,0 l twin-turbo V8 s hybridným pohonom. Šesťlitrový agregát dosahuje výkon 450 kW (610 koní) a točivý moment 800 Nm. V kľúčových výkonnostných ukazovateľoch, ako je rýchlosť a zrýchlenie z 0 na 100 km/h, stanovuje nové štandardy v segmente SUV.

bentley-exp9f-14216g.jpg

V sektore automobilového priemyslu je Bentley Motors v Spojenom kráľovstve tretím najväčším investorom do výskumu a vývoja a  značke patrí 18. miesto v tabuľke predaja. Spoločnosť v Crewe zamestnáva približne 4000 ľudí.

bentley-exp9f-14340g.jpg

Celkovo sa predalo 894 vozidiel, v Číne 324, čo predstavuje nárast o 66 percent, zatiaľ čo v Spojených štátoch 251 (+29 %). Európa vykazuje nárast o 39 %. Po ťažkom roku 2011 zaznamenal britský trh pozoruhodný nárast objednávok (16 %) na autá, dodané v roku 2012. Aj Blízky východ výrazne zvýšil odber s počtom 93 vozidiel, čo je nárast o 55 %.

Fotogaléria Bentley EXP 9 F 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri