Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  IRC

Ako to bolo s návštevnosťou WRC a IRC cez leto?

Thursday, 01. 09. 2011 - 18:18, Katarína Ďurecová   

Ako to bolo s návštevnosťou WRC a IRC cez leto?

Keďže leto je čas prázdnin a dovoleniek, dalo sa očakávať, že fanúšikovia rally vyrazia k rýchlostným skúškam v hojnejšom počte ako obvykle. Ako sa to prejavilo na návštevnosti letných podujatí WRC i IRC?

Koncom júna sa odohralo piate podujatie tohtoročného kalendáru IRC Geko Ypres Rally. Štartová listina bola nabitá - 31 áut špecifikácie S2000 sľubovalo pekné súboje, očakávalo sa, že v boji o víťazstvo si to rozdajú domáci Freddy Loix a Thierry Neuville. Lístky na toto podujatie stáli 35€, za superšpeciálku si diváci priplatili ďalších 9€ navyše. Podľa odhadov organizátorov všetky tieto fakty nakoniec pritiahli k rýchlostným skúškam zhruba 60 000 divákov.

Vladislav Maschl;img-6065-3.jpg

O pár týždňov sa odohralo jedno z najslávnejších podujatí WRC Neste Oil Rally Finland. Na túto rally sa ako už každoročne zišlo veľké množstvo fanúšikov z Fínska a z okolitých krajín ako je Švédsko, Estónsko a Rusko. Rally sa tento rok išla i južnejšie ako je obvyklé - v okolí mesta Lahti, čo zrejme prilákalo i nerozhodných Fínov, ktorý to majú obvykle na rýchlostné skúšky dosť ďaleko. Lístky na podujatie stáli 69€ a lístok na superšpeciálku sa pohyboval v rozmedzí 17 - 24€. Výsledok? Až 300 000 divákov, ktorých o situácii na parkovacích miestach v okolí rýchlostných skúšok muselo v rôznych jazykoch neustále informovať miestne rádio.

Po Fínsku nasledovalo ďalšie podujatie WRC - ADAC Rallye Deutschland, ktorú vďaka výhodnej polohe obvykle navštevujú diváci zo všetkých kútov Európy. Lístky stáli 89, 69 alebo 59€. Koniec nemeckého kraľovania Sébastiena Loeba nakoniec na tratiach sledovalo „len" 190 000 fanúšikov (ktorí tento rok nezažili ani žiadne zápchy na cestách), čo je oproti minulému roku pokles. Na návštevnosti sa odrazil najmä fakt, že na toto podujatie sa neprišlo pozrieť toľko fanúšikov z východnej Európy, ako bývalo v minulých rokoch zvykom.

Katarína Ďurecová;img-2973-3.jpg

Iba pred pár dňami skončilo siedme tohtoročné podujatie IRC Barum Czech Rally Zlín. Tak ako na Geko Ypres Rally, i v okolí Zlína sa zišla veľmi silná konkurencia a štartová listina obsahovala 29 špeciálov S2000. Tento fakt v kombinácii so slnečným a teplým (niekedy až príliš) počasím a nízkou cenou lístku, ktorý stál v porovnaní s lístkami z predchádzajúcich zmienených podujatí len 200 českých korún (niečo vyše 8€) sa odzrkadlil na rekordnej návštevnosti tejto rally. Víťazstvo domáceho Jana Kopeckého na rýchlostných skúškach nakoniec sledovalo až 300 000 divákov, čo veľmi oceňovali i samotní jazdci.

Veľké návštevnosti sa očakávajú i na deviatom podujatí IRC Rallye Sanremo, ktorá sa bude konať koncom septembra a taktiež i na Rallye de France Alsace, ktorá sa uskutoční na prelome septembra a októbra. Minulý rok sledovalo víťazstvo domáceho miláčika Sébastiena Loeba až 200 000 divákov, čo je zhruba rovnaká návštevnosť, akú dosiahlo vo Francúzsku asi najslávnejšie podujatie - 24-hodinovka v Le Mans.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri