Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Race: Senegalské finále

Friday, 23. 01. 2009 - 20:43, Michal Kostka   

Africa Race: Senegalské finále11. etapa: Bou-Moudjeria - Saint Louis

Predohru k jedenástej etape zaobstaralo vedenie súťaže rozhodnutím o predĺžení časového limitu stanoveného pre predchádzajúcu etapu. Dvojhodinové penalizácie, ktoré zinkasovala väčšina posádok, tak boli anulované. Meraný úsek etapy, ktorou sa Africa Race preklopila do svojho posledného dejstva na území Senegalu, bol naviac skrátený. Aj tak na účastníkov čakali piesočné duny aj rýchle úseky.



V kategórii motocyklov sa všetko odohralo bez prekvapení, z desiatich etáp sa po deviaty raz z prvenstva radoval José Manuel Pellicer. Ani radosť tretieho Jean Hugues Moneyrona nebola o nič menšia, veď sa vrátil do svojej domovskej krajiny. Mierne stratil Jacques Arnaud, v celkovom poradí to však nemohlo nič zmeniť. Penalizácii sa ani teraz nevyhol smoliar Olivier Le Cocq.



Rovnako dominantný ako Pellicer bol medzi autami Jean-Louis Schlesser. Hoci v desiatich etapách získal „len“ sedem triumfov, od najbližšieho prenasledovateľa ho delilo priepastných desať hodín. Egyptský pilot Abdelhamid Abouyoussef mohol ráno vzývať svojho navigátora a konštruktéra svojej buggy v jednej osobe, Hervé Cotela. Ten celú noc pracoval na oprave spojky a že bol úspešný dokazuje ich druhé miesto v etape. Z tretieho miesta ich však pozorne sledoval Artem Varencov a nedopustil, aby sa jazdec z krajiny pyramíd dostal na jeho priebežnú striebornú pozíciu.



Rozhodnutie o anulovaní penalizácií z desiatej etapy sa najviac prejavilo v kategórii kamiónov. Do čela sa opäť dostal Jan de Rooy, nasledovaný tímovým kolegom Hansom Bekxom. Miklós Kovács prišiel o svoje krátke vedenie, od de Rooya ho však delilo len dvadsaťdva minút. Na krátkej špeciálke ale nedokázal stratu znížiť, tá práve naopak narástla o ďalších osem minút a tridsaťjedna sekúnd.

12. etapa: Saint Louis - Dakar

Posledný bivak, posledný brífing, posledný štart do špeciálu. Cieľ prvého ročníka Africa Race bol už na dosah, riaditeľ súťaže René Metge však ešte naposledy vystríhal účastníkov pred poľavením pozornosti. Všetci si dobre uvedomovali, že rally končí až na brehu Ružového jazera a brali jeho slová vážne.



Športovú tragédiu na poslednú chvíľu takmer zažil José Manuel Pellicer. Na poslednom spojovacom úseku cestou na pódium, vypovedala jeho motorka službu. Našťastie mu v tej chvíli robila spoločnosť talianska dvojica Michele Galizia a Carlo Alberto Migliazza a za ich pomoci sa síce na lane, ale predsa len dostal do Dakaru. Prejazd cieľovou čiarou bol úplne zaslúžený, veď počas celej súťaže dominoval súťažnému poľu motocyklistov a nedopustil sa takmer žiadnych navigačných či jazdeckých chýb. Vďaka celkovému víťazstvu ovládol aj triedu do 450 ccm. Z druhého miesta sa radoval Arnaud Jacquart, francúzsky jazdec na silnej KTM 690. Napriek desivému momentu, keď sa po jedom skoku takmer neudržal na motorke, sa mohol radovať zo svojho druhého etapového víťazstva. Tretia priečka sa stala korisťou nemeckého jazdca Thomas Schattata na Yamahe a vďaka tomu mali na stupňoch víťazov zastúpenie hneď tri značky. Pri oslavách víťazstva neváhali traja najlepší jazdci podeliť sa o šampanské so svojimi súpermi a kolegami zároveň, čím znovu raz dokázali súdržnosť ktorá medzi nimi panovala.



Podľa očakávaní sa v kategórii automobilov na stupienok najvyšší dostal Jean-Louis Schlesser so spolujazdcom Arnaudom Debronom. V cieli ich okrem nadšených divákov vítal aj zástupca senegalského Ministerstva športu, aby osobne pogratuloval šampiónom Africa Race. J-L Schlesser znovu vyjadril svoju radosť z účasti na Africa Race a poďakoval organizátorom za ich prácu pred súťažou aj počas nej. Druhí v cieli Artem Varencov s navigátorom Romanom Elaginom boli zároveň víťazmi triedy T2 (Production) a s náskokom jedenástich minút ubránili svoju pozíciu pred víťazom poslednej etapy, Abdelhamidom Abouyoussefom po boku s Hervé Cotelom.



Aj v poslednej etape dokázal Jan de Rooy využiť potenciál svojho 900-koňového Iveca a okrem etapového víťazstva mohol oslavovať aj triumf celkový. V kategórii kamiónov sa počas celej rally odohrávali najtesnejšie súboje o pomyselné zlato, veď pred poslednou etapou boli traja najrýchlejší naskladaní v rozpätí tridsiatich minút. Objav Africe Race, maďarský pilot Miklós Kovács držal počas celej rally krok s oranžovými kamiónmi, vyššie ako na tretiu priečku to ale nestačilo. Legendárny „lietajúci Holanďan“ Jan de Rooy svoju pozíciu nikomu neprepustil a po dvadsiatichdvoch rokoch od víťazstva na Dakare znovu dosiahol vavrín najcennejší.



Ružová farba jazera vraj predstavuje dobré úmysly jej duchov. Tí, ktorí toto miesto poznajú a prišli sa pozrieť na záver Africa Race potvrdili, že jazero ešte nikdy nevideli v tak jasných odtieňoch ružovej. Akoby duchovia jazera vyjadrovali spokojnosť všetkých zúčastnených s priebehom a podobou prvého ročníka Africa Race.

Konečné poradie po dvanástich etapách:
Motocykle:
1. Juan Manuel Pellicer   BMW  41:38:25
2. Arnaud Jacquart  KTM + 5:28:59
3. Thomas Schattat  Yamaha  + 14:02:45
4. Jean Hugues Moneyron  KTM  + 15:40:40
5. Michele Gallizia Suzuki + 25:53:42
6. Carlo Alberto Migliazza  Suzuki  + 26:09:15
7. Olivier Le Cocq   Honda  + 41:27:32

Automobily:
1. Schlesser/Debron   Schlesser Ford  40:28:44
2. Varencov/Elagin   Toyota Landcruiser  +10:08:36
3. Abouyoussef/Cotel   Buggy Toyota  + 10:19:24
4. Aregall/Landa  Toyota Landcruiser  + 25:58:17
5. Vela Ibanez/Puerto   Land Rover  + 36:26:18
6. Bondarev/Gorelov   Toyota Landcruiser  + 45:09:45
7. Savenko/Šuchnov   Buggy Honda  + 53:17:50

Kamióny:
1. De Rooy/Colebunders/Rodewald  Iveco  50:51:14
2. Bekx/Maessen/Willems   DAF  + 10:56
3. Kovacs/Czegledi/Toth   Scania  + 37:13
4. Vismara/Verzeletti Mercedes  Unimog  + 1:37:31

Zdroj a foto: www.africarace-live.com

Africa Race v číslach

Na štart Africa Race sa postavilo osem súťažiacich v kategórii motocyklov, zastúpených bolo päť výrobcov: 1x BMW, 1x Yamaha, 2x KTM, 2x Suzuki, 2x Honda. Medzi automobilmi sa objavilo jedenásť posádok reprezentujúcich osem rôznych vozidiel: 1x Buggy Schlesser, 1x Buggy Honda, 1x Buggy Toyota, 1x prototyp Suzuki, 1x Nissan, 1x Mitsubishi, 1x Land Rover, 4x Toyota. A účasť štyroch kamiónov zabezpečili štyri rôzne značky: Iveco, DAF, Scania, M-B Unimog.

Z 23 posádok na štarte ich do cieľa dorazilo 18, čo predstavuje percentuálnu úspešnosť 78%. V jednotlivých kategóriách je úspešnosť 87,5% pre motocykle (dokončilo sedem z ôsmich), 63,5% pre automobily (sedem z jedenástich) a neuveriteľných 100% pre kamióny. Za zmienku stojí aj kategória Raid, v ktorej sa do cieľa dostali všetci štyria účastníci.



Počas jedenástich súťažných etáp spoznala kategória motocyklov len dvoch víťazov: Juan Manuel Pellicer ich vyhral deväť (82%), zvyšné dve získal Arnaud Jacquart (18%). V kategórii automobilov si etapové triumfy rozdelili tri posádky: J-L Schlesser bol úspešný sedem krát (63,5%), Andrej Ivanov tri krát (27%) a raz Abdelhamid Abouyoussef (1,5%). Rovnako v kategórii kamiónov si jednotlivé etapy podelili traja jazdci: Jan de Rooy vyhral šesť etáp (54,5%), Miklós Kovács tri (27,5%) a Hans Bekx dve (18,5%).

Celková hodnota reálne meraných kilometrov po skrátení etáp sa zastavila na čísle 2920 kilometrov. Rýchlostný priemer víťazov jednotlivých kategórií je 70,14 km/h pre J-M Pellicera, 72,17 km/h pre J-L Schlessera a 57,42 km/h pre Jan de Rooya. Najnižší rýchlostný priemer zo všetkých súťažiacich mal najviac penalizovaný Sergej Savenko, 31,34 km/h a to vďaka 73 hodinám a 33 minútam penalizácií.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri