Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Africa Eco Race 2011: Stretnutie v Château De Lastours

Wednesday, 29. 12. 2010 - 18:39, Michal Kostka   

Africa Eco Race 2011: Stretnutie v Château De Lastours

Blízko Narbonne, v srdci vinárskej oblasti Château de Lastours, sa v pondelok 27. decembra začal tretí ročník rally Africa Eco Race. Napriek niekoľkým zdržaniam a problémom na ceste spôsobených nepriaznivým počasím, približne päťdesiat áut, motocyklov a kamiónov sa podľa očakávania dostavilo na administratívne a technické preberanie. Priateľská atmosféra sa rozhostila medzi účastníkmi, ktorí sa chystali na presun do španielskej Almerie, kde ich čakal loď do Afriky. Po vylodení v Nadore ich 29. decembra čaká prvá marocká etapa do Borj Bel Freissat.

AD Sport;Vozidlá belgického tímu AD Sport

Každým rokom silnejúce štartové pole sľubuje napínavé súboje najmä v kategórii automobilov. Pravidelní účastníci Jean-Louis Schlesser a François Léthier v modrých buginách Schlesserovho tímu majú proti sebe vlani piateho Jacky Loomansa (Nissan Navara) aj štvrtého Egypťana Abdelhamida Abouyoussefa (Desert Warrior). Poltucet spoľahlivých Bowlerov, ktoré budú súťažiť aj medzi sebou vo vlastnej Wildcat Trophy, povedie obhajca striebra Jérôme Pélichet, vysoko vo výsledkoch si trúfajú aj Michel Visy či Gaëtan Ge. Kartami môže výrazne miešať na poslednú chvíľu prihlásený Stéphane Henrard so svojou dieselovou Buggy, motivácia nechýba ani dvojici Régis Delahaye a Jean-Noël Julien z tímu MD Rallye Sport.

Tomáš Tomeček;Tomáš Tomeček / Vojtěch Morávek - Tatra T815

Účasť z predchádzajúceho ročníka si zopakujú aj Edmond Pélichet (Bowler Wildcat), Gilles Florin (Buggy Cotel) a Rudy Goeminne (Buggy VW Jimco). Pre Patricka Sireyjola bude prvá účasť na Africa Eco Race dvojnásobnou premiérou. Po rokoch strávených za volantom Bowleru sa posadí do ľahšej a výkonnejšej Buggy SMG. Štyri poháňané kolesá vymení za dve, za cieľ si dáva víťazstvo v triede 2WD. Pod vedením Thierry Charbonniera boli do súťaže pripravené štyri buginy Predator X-18, v jednej z nich sedí bývalý dakarský šampión a riaditeľ Hubert Auriol.

Schlesser Aventures;Jean-Louis Schlesser / Celine Merle-Beral - Schlesser Original

V kategórii kamiónov sa proti sebe postavia viacerí víťazi niekoľkých afrických súťaží. Miklós Kovács so Scaniou obhajuje víťazstvo z druhého ročníka. Elisabete Jacinto si po vypadnutí v roku 2010 chce napraviť chuť triumfom medzi veľkými chlapcami. V príprave vyhrala obe tohtoročné rally v Tunisku a v Maroku. Tomáš Tomeček sa do Afriky vracia po dvoch nevydarených štartoch v Južnej Amerike. Na čiernom kontinente dosiahol všetky svoje veľké úspechy, tri razy vyhral Marockú a raz Tuniskú rally. Belgičania Noël Essers a Tavi Tielen či Francúz Michel Salvatore tiež nejdú na púštne galeje len tak pre zábavu.

Elisabte Jacinto;Portugalskí súťažiaci pred štartom

Najslabšie obsadenou zostáva kategória motocyklov, volanie Afriky zlákalo len štyroch Francúzov. Thomas Bourgin má za sebou len jeden štart v Maroku v roku 2009, Africa Eco Race 2011 bude pre neho náročnou skúškou. To Bruno N'Diaye nemá na konte zatiaľ žiadnu rally, cesta do Dakaru bude prvou skúsenosťou. Druhá dvojica im môže byť zdrojom cenných skúseností. Norbert Dubois štartoval na šiestich Dakaroch, Willy Jobard na desiatich.

Qualisport;Kamióny pri technickom preberaní

Na tretej Africa Eco Race bude mať zastúpenie aj Slovensko, hoci nie v súťažnej kategórii. So Semerova do Afriky mieria Róbert Kasák a Ján Svoreň. V službách organizátora budú zachraňovať menej šťastné posádky. So svojou Tatrou sa budú pohybovať na konci štartového poľa, zbierať odpadlíkov a v tom horšom prípade sa o zranených postará lekárka, ktorá s nimi bude v kabíne.

Tomáš Tomeček;Vyprosťovacia Tatra posádky Róbert Kasák / Ján Svoreň

Program ďalšieho dňa:
29. december, 1. etapa, Nador - Borj Bel Freissat
spojovací úsek 182 km, meraný úsek 150 km

Po prvej „krátkej" špeciálke budú mať súťažiaci predstavu o typických marockých úskaliach a tiež o filozofii road booku a navigácii. Jazdci budú musieť ísť opatrne, čo im dáva možnosť „pocítiť" Afriku.

Začiatok etapy sa kľukatí medzi stromami na kamenitej ceste po ktorej sa dostanú až na náhornú plošinu Rekam. Na 24. kilometri je krásny výhľad, jazdci sa však musia sústrediť na trasu... Následne sa trať otvorí a zjednoduší, treba však dávať pozor na množstvo súbežných ciest keď sa terén zmení na rovinu.

Čakajte poriadnu porciu navigácie, držte sa však kurzu! Cieľ špeciálky je v bivaku v Borj Bel Freissat.

Zdroj: Africa Eco Race



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri