Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Abu Dhabi Desert Challenge 2011: Volanie púšte

Monday, 28. 03. 2011 - 08:00, Michal Kostka   

Abu Dhabi Desert Challenge 2011: Volanie púšte

Prvé dve podujatia Svetového pohára FIA od seba delia len dva týždne. Ešte len pred pár dňami skončila Italian Baja a o slovo sa už hlási Abu Dhabi Desert Challenge. Klasická púštna rally, kedysi známa pod menom UAE Desert Challenge, vznikla v roku 1991 a zo začiatku pútala pozornosť len arabských jazdcov. Jazdci zo zámoria však rýchlo prišli na chuť súťaži v emirátoch Perzského zálivu a od roku 1994 na dlhých štrnásť rokov nedovolili zvíťaziť žiadnemu miestnemu pretekárovi. Arabským hrdinom sa v roku 2008 stal Nasser Saleh Al-Attiya, aktuálny dakarský šampión.

Marian Chytka;

Po tretí rok sa súťaž koná pod patronátom ostrovného mesta Abu Dhabi. Tohtoročnou zmenou je presun centra súťaže do rozprávkového sedemhviezdičkového rezortu uprostred púšte Qasr Al Sarab. Ešte viac tak vynikne rozdiel medzi ropou živeným, uprostred ničoho budovaným luxusom a prirodzenou divokou krásou púšte.

Posledný marcový a prvý aprílový deň vyplní papierovanie pri preberaní posádok a vozidiel, 2. apríla poobede sa viac ako stovka prihlásených zahreje pri krátkej super špeciálke. Počas nasledujúcich piatich dní si dajú šesť rýchlostných skúšok, slávnostné ukončenie sa odohrá 7. apríla na okruhu Yas Marina.

Marian Chytka;

Minulý rok v Abu Dhabi zvíťazil Leonid Novickij, čo vzhľadom na zázemie ktoré mu poskytuje tím X-Raid a absenciu rovnocenného súpera bolo očakávaným výsledkom. Tento rok sa pri obhajobe triumfu bude musieť poriadne obracať. Jeho tímový kolega Stéphane Peterhansel sa bude snažiť o pódium pre nové Mini All4 Racing. Zároveň bude útočiť na piate víťazstvo v kategórii automobilov, čím by vyrovnal rekord Jean-Louis Schlessera.

Francúzsky matador Schlesser sa do Emirátov vracia po prvý raz od roku 2006, kedy obsadil tretiu priečku. Je jedným zo štyroch pilotov, ktorí štartovali aj v Taliansku na úvodnom podujatí Pohára a robia si chuť na jeho zisk. Ďalším kandidátom je jeho aktuálny držiteľ Novickij. Po dvoch triumfoch v seriáli Baja súťaží (2007, 2009) si na Svetový pohár brúsi zuby Boris Gadašin. No a štvrtým do partie je Miroslav Zapletal, ktorý už v Baja pohári bol tretí aj druhý, no na celkové víťazstvo zatiaľ nedosiahol. BMW X3 s ktorým štartoval v Európe vymenil za overené Mitsubishi L200.

Marian Chytka;

Favoriti si však budú musieť dávať pozor aj na jazdcov druhého sledu. Laurent Rosso vybojoval vlani druhú priečku za volantom produkčného Nissanu, zopakovať tento skvelý výsledok bude ťažké, ak nie nemožné. Roky sme v triede T2 mohli vídať Yahya Al-Heliho, teraz však veľký a ťažký Nissan Patrol vymenil za malú a ľahkú buggy Powertec v triede T3. Vlani tretí Abdul Bari bin Sugat (Nissan Patrol), ale tiež Raed Baker (Mitsubishi L200) či Ian Barker (Nissan Patrol) mieria do prvej desiatky. Po takmer roku sa do cross country vracia Jiří Janeček, na ADDC ho v Toyote LC120 bude navigovať Eva Vykydalová.

Po dvojročnej prestávke opäť odštartuje tím Kamaz, ktorý prechádza generačnou výmenou. Namiesto Čagina či Kabirova sa k slovu dostáva omladina v podaní Eduarda Nikolajeva (26 rokov), Ajrata Mardejeva (23 rokov) a Andreja Karginova (35 rokov). Trojici Kamazov sa v kategórii kamiónov tento rok nepostaví žiaden súper.

Marian Chytka;

V jednej stope na štartovej listine nefiguruje päťnásobný víťaz Cyril Despres a to dáva šancu Marcovi Comovi (KTM 450 Rally) dosiahnuť rovnakú métu. Španiel za posledných päť rokov pozbieral štyri víťazstvá, skvelú sériu mu len v roku 2008 prekazili technické problémy. Chýba tiež vlani tretí David Casteu. Francisco Lopez (Aprilia RXV 450) a Helder Rodrigues (Yamaha WR 450 F) si budú chcieť zopakovať urputné boje a hlavne dobrý výsledok z tohtoročného Dakaru. Dobiedzať do nich budú James West (Yamaha WR 450 F), Ruben Faria či Pal-Anders Ullevalseter (obaja KTM 450 Rally).

Marian Chytka;

Zmena nastala v tíme Speedbrain, ktorý ešte začiatkom roka pripravoval špičkové stroje značky BMW. Dvojica Frans Verhoeven a David Fretigné teraz do oblasti Perzského zálivu mieri na motorkách značky Husqvarna. Ide o novú stratégiu nemeckého výrobcu, ktorý všetky svoje off-raod aktivity presúva pod švédsku značku Husqvarna. Tím Speedbrain funguje ako „predĺžená" off-roadová ruka pre BMW a aktuálna zmena sa týka všetkých športových aktivít mimo asfalt. Hoci Husqvarna TE 449 RR nie je identická s doteraz používanou BMW G450 X, je viac než pravdepodobné, že skúsenosti a riešenia uplynulých rokov budú aplikované na novú „Husky".

Na záver dobrá správa pre domasedov. Vďaka spolupráci so športovou stanicou Eurosport budú každý deň počas trvania rally vysielané 12-minútové zostrihy toho najdôležitejšieho čo púštna súťaž prinesie.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri