Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

10 najťažších rýchlostných skúšok sveta

Thursday, 14. 02. 2013 - 13:00, Zdenka Frývaldská   

10 najťažších rýchlostných skúšok sveta

Portál wrc.com priniesol desať najťažších rýchlostných skúšok sveta, ktoré sa organizovali niekedy v minulosti alebo sa ešte stále organizujú. Pozrite si, čo medzi nich patrí.

 

Vladislav Maschl;dsc-7390.jpg

10. Bauxites, Grécko

Rýchlostná skúška Bauxites je pravdepodobne fyzicky najnáročnejšou rýchlostnou skúškou, ktorá sa organizuje dodnes. Je vysoko technicky náročná, obsahuje veľké kamene až skaly a v horúcom počasí spôsobuje niektorým jazdcom veľké zdravotné problémy.

Tibor Szabosi;film 16 foto 19.jpg

9. Eldama Ravine, Keňa

Táto skúška je známa ako "the road to hell", v preklade "cesta do pekla", čo hovorí o všetkom. Vedie pozdĺž horského hrebeňa, ktorý je zakončený veľkou priepasťou. Ak sa jazdcovi podarilo náhodou zísť mimo trate, mohol sa dostať až do Ugandy... V roku 1999 našťastie zvíťazil zdravý rozum a rýchlostná skúška sa od vtedy nepoužíva.

Tibor Szabosi;rallye sweden 2003 day 2 021.jpg

8. Granberget, Švédsko

Tradične najdlhšia rýchlostná skúška, ktorá vedie až do nekonečna. Náročnosť zvyšujú vysoké snehové valy, ktoré narušujú jazdcovi výhľad a sťažujú zákruty. Pretekári ju často prirovnávajú k dlhému jasnému bielemu tunelu.

Tibor Szabosi;1t1u8236.jpg

7. Bunnings, Austrália

Spomienka na skúšku, ktorá sa jazdila, keď mala Rally Australia centrum v meste Perth. Zaradená bola väčšinou do posledného dňa pretekov a známa bola svojimi "trampolínovými" skokmi. Posádky sa dostali vo vzduchu tak vysoko, že na dlhší čas nevideli zem.

Vladislav Maschl;dsc-4612.jpg

6. Arena Panzerplatte, Nemecko

Trate tejto skúšky boli kedysi využívané pre testovanie tankov. Pre jazdcov sú náročné z dôvodu nulového gripu na betónovom povrchu.

Tibor Szabosi;rallye sweden 2003 day 3 248.jpg

5. Giulio Cesare, Argentína

Vysoká nadmorská výška, hustá hmla a obrovské skaly len čakajú na chybu jazdca, ktorá môže mať nepekné následky.

Martin Trenkler;_e8z0917.jpg

4. St Gwynno, Anglicko

Skúška obsahuje všetko, čo má mať pravá rýchlostná skúška veľkého šampionátu. Dážď, hmlu, bahno a tmu. Často sa koná v skorých ranných hodinách. Problémy spôsobuje aj rozdielny grip.

Tibor Szabosi;film 18 foto 05.jpg

3. Calvi-Porto, Korzika

Žiadny zoznam náročných rýchlostných skúšok sa určite nezaobíde bez spomenutia jednej z korzických skúšok. Táto RS bola nazývaná ako "coast road", v preklade "pobrežná cesta" a vo svojej dobe mala približne 80 km. Problémy spôsoboval možný pád z útesu do mora. Na druhú stranu to bola aj veľká motivácia, prečo ostať na trati.

Tibor Szabosi;p2211722.jpg

2. Col de Bleine, Monte-Carlo

Jazda po nej sa často prirovnávala k šmýkaniu po ľade v papučiach. Samozrejme záviselo to aj od obutých pneumatík a od počasia. Je to taká typická skúška Monte-Carla s rôznou priľnavosťou, ktorá "zovrie zadok" aj najväčším majstrom.

Radek Vojtěchovský;img_9787.jpg

1. Ouninpohja, Fínsko

Naozaj desivá rýchlostná skúška, ktorá je "krstným otcom" všetkých skúšok. K dobrému umiestneniu vyžaduje ohromnú priemernú rýchlosť okolo 130 km/h, čiže prázdnu myseľ a plné odhodlanie.

Vladislav Maschl;img-5351-2.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri