Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

1. International Cross Country Rally Příbram

Saturday, 06. 06. 2009 - 01:06, Michal Kostka   

1. International Cross Country Rally PříbramO vznik novej súťaže, na domácej pôde prvej po mnohých rokoch, sa zaslúžil Jiří Přibyl. Spolu s pomocou ľudí organizujúcich tradičnú Rally Příbram, pripravili v okolí tohto kedysi banského mesta dve rýchlostné skúšky na sobotu a v neďalekých Sedlčanoch aj piatkový prológ. Rýchlostné skúšky svojou dĺžkou rozhodne neoslňovali, RS Jerusalem ( 5,5 kilometra) a RS Pichce (8 kilometrov) však aj na tak malom priestore dokázali ponúknuť rozmanité a náročné trate. Poľné cesty plné blata, v lesoch ukryté zradné korene, rozbitá „panelka“ a aj zamotaná motokrosová trať čakali na posádky bojujúce o prvé tohtoročné domáce body.

Michal Kostka;img_7946.jpg

Sklamaním pre organizátorov mohla byť nízka účasť na novej rally. Na štarte sa zišli len domáce posádky, zahraniční (teda aj slovenskí) účastníci absentovali. Z Dřevohostíc prišli reprezentanti Offroadsport.cz Miroslav Zapletal a Zdeněk Pořízek, obaja na starších Mitsubishi Pajero DiD. Zapletalov Strakar dávajú v tímových dielňach do poriadku po nedávnom kotrmelci v Taliansku a Pořízkovo BMW X5 sa do daného terénu a počasia vôbec nehodilo. Dvojnásobné zastúpenie mal aj tím Off Road Centrum Praha. Jiří Janeček (Toyota LC 120) a Viktor Chytka (Mitsubishi Pajero DiD) sa na domácej pôde zmenili zo spolujazdcov na súperov usilujúcich o body v triede T2. Po maďarskej Rábakoz Kupa vytiahol svoju Kiu Sportage aj Petr Vaculík a poltucet dopĺňal „pan domácí“ Jiří Přibyl na Nissane King Car. Jazdcov na motocykloch bola rovná polovica z áut, čiže traja a na quadoch štartovali dvaja jazdci.

Michal Kostka;img_8180.jpg

Najväčším neprajníkom sa už od piatkového rána ukazovalo byť počasie. Vytrvalý dážď ustával len sporadicky a na krátky čas a nakoniec bol aj dôvodom, pre ktorý sa neodjazdil piatkový prológ. Neplánované operácie a havárie na cestách nedovolili dostaviť sa vopred dohodnutému, ani náhradnému lekárovi a bez neho na trať žiadna posádka nesmela. Krátku ale zaujímavú trať prológu s prudkými výjazdmi aj dramatickými zjazdmi a s množstvom vody a blata si tak užili len dve vozidlá predjazdcov. Štartové poradie na sobotu bolo určené na večernom brífingu.

Michal Kostka;img_8200.jpg

Dážď neustával ani keď sa posádky zoraďovali na štarte prvého sobotného meraného úseku. Celkovo ich čakalo šesť prejazdov dvojice RS, tri razy tam a tri razy späť. Časový sklz zapríčinený nepriazňou počasia pri štarte a čoraz ťažšie zjazdná trať ku koncu, mali za následok zrušenie posledných dvoch RS. Výhodu domáceho prostredia sa snažil čo najlepšie zužitkovať Jirka Přibyl a zo začiatku sa mu to aj darilo. So Zapletalom sa naťahovali o každú sekundu, s pribúdajúcimi kilometrami sa však „kráľ Miroslav“ začal domácemu pilotovi vzďaľovať. Pri spomienkach na minuloročné zahájenie sezóny v poľskom Walbrzychu, kde panovali podobné podmienky ako v Příbrami, musel byť Zdeněk Pořízek tento raz s výberom vozidla spokojný. S malým Pajerom mu to v náročných podmienkach išlo podstatne lepšie ako s veľkým BMW X5 a zaslúžene si vyjazdil tretiu priečku.

Michal Kostka;img_7931.jpg

Kým prvá trojka absolvovala celú súťaž bez ťažkostí, druhá trojica si užila svoje malé ale aj väčšie drámy. Jedinú haváriu dňa zaznamenala hneď v druhej RS posádka Vaculík-Malý na Kii Sportage. V zjazde do pravej zákruty ich nakopla hromada hliny po ktorej nasledovalo salto s dopadom na kolesá. Nanešťastie si vozidlo v mäkkom teréne sadlo na „brucho“ a to sa dalo už len čakať na vytiahnutie. Strata osemnástich minút zrazila posádku na koniec pelotónu. Pred nimi sa odohrával boj dvoch zástupcov triedy T2 a viac sa v ňom darilo Viktorovi Chytkovi. Menej skúseností a väčšie auto brzdili Jiřího Janečka, pomohla mu však smola súpera. Chytkovi sa na jednom zo skokov uvoľnil konektor odpojovača, čo však zistili až v servise po dvoch vynechaných RS. Inkasovaný maximálny čas ho pripravil o štvrté miesto. Posledným technickým problémom celej súťaže odtrhnutý brzdič na Vaculíkovej Kii.

Michal Kostka;img_7963.jpg

Prvej cross county rally v Příbrami sa nevyhli detské nemoci, negatívne sa k nej stavalo však len nevydarené počasie. Domáca (česká) scéna potrebuje nové súťaže ako soľ a v Příbrami je potenciál aj priestor zveľaďovať tento nový prírastok. O rok dovidenia.

Konečné poradie 1. CCR Příbram, zároveň aj priebežné hodnotenie MMČR:

1. Zapletal-Ouředníček   20 bodov
2. Přibyl-Kulštejn   15 bodov
3. Pořízek-Sýkora   12 bodov
4. Janeček-Šablová   10 bodov
5. Chytka-Vaculík   8 bodov
6. Vaculík-Malý    6 bodov





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri