Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Žltá znamenala Brazíliu, Copersucar a Fittipaldi

Friday, 06. 07. 2018 - 12:30, Ľuboš Kašický   

Žltá znamenala Brazíliu, Copersucar a Fittipaldi

Štvrtým krásnym modelom F1 z vrcholného obdobia minulého storočia, ktoré sme obdivovali na okruhu v Moste, je Fittipaldi F5A.


Podľa Emersona Fittipadliho, šampióna F1 z rokov 1972 a 1974, je pomenovaná aj jedna z tried historických monopostov. Na Moste sme mali možnosť vidieť jedno z vozidiel, ktoré nosí hrdé meno stále populárneho Brazílčana. V polovici 70-tých rokov ho totiž brat Wilson prehovoril, že za peniaze cukrovaru Copersucar postavia vlastný brazílsky tím. A Emmo sa dal „ukecať". Odišiel z McLarenu (kde ho nahradil Hunt) a začal niekoľkoročné trápenie, ktoré ukončilo jeho kariéru v F1.

mo02.jpg

Z tej doby je aj monopost Fittipaldi F5A Ford Cosworth na ktorom teraz jazdí Angličan Max Smith-Hilliard. Model F5A je upgradom F5-ky z roku 1977. Nijako však z dúhovo-žltého trápenia Brazílčanov nevyčnieval. V F1 odjazdil v roku 1978/79 dvadsaťštyri veľkých cien a jediným slušným výsledkom bolo druhé miesto Emersona Fittipaldiho na domácej veľkej cene Brazílie v roku 1978. Treba však popravde priznať, že F5A bola najúspešnejšia zo všetkých Copersucarov (Fittipaldi) a Emmo s ňou v roku 1978 vyjazdil „až" sedemnásť bodov a siedme miesto v šampionáte. Nikdy viac už táto značka úspešnejšia nebola a začiatkom 80-tych rokov sa vytratila zo scény. Dodajme, že skúsený Smith-Hilliard oprašuje značku úspešnejšie, keď v predošlých pretekoch na Brands Hatch dokonca jedny preteky vyhral a na Moste skončil raz tretí. Emmo by mal určite radosť.

mo09.jpg

mo04.jpg

mo03.jpg

mo01.jpg

mo05.jpg

mo06.jpg

mo08.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri