Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Z Košíc ako majstri

Thursday, 25. 10. 2018 - 10:22, Peter Baran   

Z Košíc ako majstri

44. Rally Košice je pre SK DER Rally Team takmer domácim podujatím. Ale to je iba jeden z dôvodov, prečo na štarte nemohli chýbať obaja Bérešovci. Ten druhý bol pre posádky odlišný. Jozef „Apú" Béreš s Vojtom Bačinským sa tešili na konkurenciu v triede HK2. Jozef „Ďodi" Béreš s Lukášom Šintalom museli zabojovať o titul Majstra Slovenska v triede 3.

Tibor Szabosi

Apú s Vojtom postavili na štart svoju klasiku, Mazdu 323 4WD. A keďže podľa slov Béreša staršieho bude mať Mazda v budúcej sezóne nového majiteľa, dalo by sa povedať, že šlo o „rozlúčkový" pretek. Štart do prvej rýchlostnej skúšky s názvom JAHODNÁ si vychutnali všetci, vrátane divákov. O to väčšie sklamanie prišlo, keď sa najskúsenejší SK DER-áci neobjavili na prejazde polo okruhovej časti. Podľa prvých neoverených správ bol problém s nápravou. Servis ukázal niečo iné. Poslušnosť odmietol motor, ktorý teraz dostane „hodiny lásky" v debraďskej dielni tak, aby ešte dlho slúžil novému majiteľovi.

Tibor Szabosi

Mitsubishi Lancer Evo IX malo v Košiciach úplne inú úlohu. Získavať body do celkového hodnotenia a zabezpečiť tým Ďodimu a Lukášovi titul Majstra Slovenska. Nemuseli vyhrávať, stačilo bodovať. Ale skúste presvedčiť pretekára, že nemusí pretekať. Úloha jednoducho nemožná. Prejazd okolo divákov, čakajúcich pod Jahodnou, bol odmenený obrovským potleskom. V tíme bolo jasné, že Ďodi neubral, len sa trochu viac baví. A už na prvom meranom úseku si vytvoril náskok viac ako 30 sekúnd. Ako je známe, vyhrať bitku neznamená vyhrať vojnu. Do prvého servisu prišla posádka s viac ako 40 sekundovým náskokom. Odstúpený Apú radil, možno aj prosil a prikazoval Ďodimu zvoľniť, udržiavať náskok. Či poslúchol? Jozef Béreš a Lukáš Šintal vyhrali všetky rýchlostné skúšky prvého dňa a tým si zaistili TITUL MAJSTA SLOVENSKA vo svojej triede.

Tibor Szabosi

V pláne druhého dňa košickej rely bola zahrnutá aj rýchlostná skúška z Rellye Trebišov, na ktorej vtedy Ďodiho slušne potrápil jeho hlavný prenasledovateľ, Tomáš Konečný. Bola však opačným smerom a drobnými úpravami. Zmena smeru, mokrý povrch a lístie na ceste Tomášovi asi nevyhovujú, keďže Jožko zvýšil aj na tejto skúške svoj náskok od ďalších 15,2 sekundy. Pri prvom servise druhého dňa prišla klasika. „Ďodi zvoľni, na istotu." Nikto však neveril, že sa tak stane. Hlavne nie v prípade, keď strata na 3. miesto absolútneho poradia bola iba 9,4 sekundy. V druhej časti ešte chalani poriadne zatiahli, ale napriek tomu to nestačilo na legendárneho Igora Drotára. Ten si svoje miesto postrážil a tak SK DER-u ostalo štvrté miesto celkového poradia so stratou iba 2,5 sekundy.

Tibor Szabosi

Každopádne, posádka SK DER Rally Teamu Jozef Béreš ml., Lukáš Šintal a ich Mitsubishi Lancer Evo IX si odniesla z Košíc prvé miesto v triede, štvrté miesto absolútneho poradia, Titul majstrov Slovenska v triede 3. Vyhrali všetky rýchlostné skúšky vo svojej triede a tým jasne ukázali svoje miesto v potravinovom reťazci hodnotenie produkčných vozov.

Peter Baran
SK DER Rally Team

Galéria k článku

Tibor Szabosi;asf-4674-2.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri