Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

XIV. Rally Tríbeč po prvej etape

Sunday, 02. 06. 2013 - 08:11, Martin Trenkler   

XIV. Rally Tríbeč po prvej etape

Striedavá oblačnosť a dážď na záver prvej etapy poznačili dramatický prvý deň tríbečskej súťaže. Grzegorz Grzyb s Robertom Hundlom majú na konte prvú víkendovú trofej vďaka suverénnej a kontrolovanej jazde. Jaro a Erik Melichárekovci prežili chaotický deň a napriek rozličným problémom si odnášajú druhé miesto. Boj o tretiu priečku dňa padol po daždi na topoľčianskom okruhu do rúk maďarskej dvojici András Hadik a Krisztián Kertész.

mg-8972.jpg

Na programe bolo dovedna 9 rýchlostných skúšok, t.j. tri prejazdy troch tratí s názvami Skýcov, Vestenice a Topoľčany. Už po prvej rýchlostnej skúške bolo jasné, že tríbečské trate budú pasovať najviac posádkam vozidiel WRC. Grzyb/Hundla (RUFA Šport) na Forde Focus WRC si hneď na úvod vyjazdili najrýchlejší čas, len 1,6 s pred bratmi Melichárekovcami (MELICO Racing) na Citroene C4 WRC. Tých však od začiatku trápili problémy s interkomom a na druhej skúške medzi Dolnými Vestenicami a Uhrovcom dostali pomalý defekt, vďaka ktorému stratili na Grzyba/Hundlu 15 sekúnd. „Vôbec sme nezačali dobre," povedal po prvom kole jázd Jaro Melichárek a pokračoval: „Na štarte prvej RS nám niečo rušilo interkom. Až v cieli sme zistili, že to bola kamera. Nepočul som nič, ani Erika, dokonca ani štartovací program, takže sme odštartovali s dvoj-trojsekundovým oneskorením. Na druhej skúške sme od polovice išli s defektom na pravom prednom kolese a stratili sme asi 15 sekúnd."

mg-8979.jpg

Autá sa potom presunuli na mestský okruh v centre Topoľčian. Grzyb nezaváhal ani raz a prvé kolo jázd zakončil tretím víťazstvom dňa, tentokrát pred Karlom Trněným/Václavom Pritzlom (Slovakia Rally System) na Škode Fabia WRC a tretími Melichárekovcami. Grzegorz Grzyb: „Sme veľmi spokojní. Trošku sme bojovali s autom, pretože to boli v podstate naše prvé ostré kilometre, včera sme natestovali len pätnásť kilometrov... Vozidlo je veľmi rýchle, aj trate a musíme sa prispôsobiť."

V priebežnom poradí po tretej rýchlostnej skúške tak viedli Grzybovci pred Melichárekovcami a tretími Igorom Drotárom/Vladom Bánocim (Slovakia Rally System) na Škoda Fabia WRC. Tých na záver potrápilo pokazené turbo. Igor Drotár: „Išlo sa nám s Vladom veľmi dobre, avšak od prvej RS sme cítili zvýšený nával dymu. Najprv sme to nebrali tak vážne, ale na druhej skúške už toho bolo viac a na tretej nám začalo horieť auto. Vďaka kolegom Bérešovi, Srnkovi a Melichárekovcom sme za cieľom plameň zahasili."
Druhý prejazd Skýcovom a Vestenicami vyšiel najlepšie tentokrát Melichárekovcom a ich strata po dvoch víťazstvách na Grzyba predstavovala necelých 12 sekúnd. „Na mestskom okruhu som mal pocit, akoby bolo niečo s motorom, alebo s benzínom. Auto na výjazdoch strieľalo a nemalo potrebné zrýchlenie," okomentoval problematickú jazdu mestom Jaro Melichárek.

Po druhom kole v meste však Grzyb zvýšil najlepším časom svoj náskok o ďalšie tri sekundy. Drotárovci si napriek stíhacej jazde Hadika/ Kertésza udržal tretie miesto.

mg-9017.jpg

Grzyb s Hundlom si posledný - tretí prejazd Skýcovom ukontrolovali, zatiaľ čo stíhacia jazda Jara a Erika Melichárekovcov skončila chybou tesne pred cieľom skúšky. „Išiel som naplno, avšak vtedy občas vznikajú chyby," skonštatoval Jaro Melichárek a pokračoval: „Na poslednej skýcovskej skúške sme sa tesne pred cieľom nezmestili do retardéra, dostal som hodiny a skončili sme v priekope. Cúvali sme a k tomu nám zhaslo auto." Víťazstvom vo Vesteniciach skrátili Grzybov náskok o 5,7 s. Igor Drotár si pred poslednou skúškou dňa stále držal priebežne tretiu priečku.

Dážď na poslednom prejazde topoľčianskym mestským okruhom poriadne zamiešal kartami. „Išlo o to, kto má so sebou mokré pneumatiky, a kto nie," priznal po rýchlostnej skúške Igor Drotár. Grzyb stihol prezuť na stredne mokré pneumatiky a jazdu vyhral pred druhými Bérešom/Répasom, ktorí mali tak isto so sebou dve pneumatiky do dažďa. Laurent Viana/Isabelle Galmische (Peugeot 207 S2000) rozumnou voľbou obutia získali na mokrej trati tretie miesto, ich prvá etapa ale nedopadla najlepšie a deň ukončili na celkovo 12. mieste. Melichárekovci mali k dispozícii len sliky a napriek piatemu miestu v meste ukončili deň na druhej priečke v celkovom hodnotení. Drotár/Bánoci tu stratili vyše 34 sekúnd na víťaza a v celkovej tabuľke sa prepadli z tretieho na šieste miesto. Po prvom dni tak priebežné poradie vyzerá nasledovne:

1. Grzyb/Hundla, 2. Melichárek/Melichárek (+27,8 s), 3. Hadik/Kertész (+1:15,9 s), 4. Trněný/Pritzl (+1:26,3 s), 5. Béreš/Répas (1:38,4 s), 6. Drotár/Bánoci (+1:43,2 s), 7. Semerád/Mozner (2:41,3 s), 8. Majerčák/Kollárik (2:57,8 s), 9. Ondrej/Gomori (+3:08,3 s), 10. Kukučka/Podobník (+3:11,1 s).

mg-9238.jpg

Spolujazdec víťaznej posádky dňa Robert Hundla na konci etapy povedal: „Myslím si, že posledná skúška bola pre všetkých veľmi náročná. Keď sme prišli do časovej kontroly, všetci mali suché pneumatiky a začalo pršať. Mali sme v kufri dve mokré gumy a tak sme ich rýchlo nasadili. Celú skúšku sme išli veľmi obozretne, aby sme sa vyvarovali akýmkoľvek chybám. Osemnásť sekúnd na Melicháreka nám dávalo istotu, že ak neurobíme chybu, prvé miesto si udržíme. S výsledkom sme veľmi spokojní."

Slovenský rally pohár pokračoval druhým podujatím sezóny. Posádky absolvovali päť rýchlostných skúšok, vynechali len posledný prejazd Topoľčanmi. Najlepšie si dnes počínala posádka Kysucký/Pečner na Seate Ibiza 1,9 TDI pred Kundlákom/Hrankom (Honda Civic) a Kriškom/Bombom (Renault Clio).

V nedeľu posádky DMACK Rally 2013 - Majstrovstiev Slovenska absolvujú šesť rýchlostných skúšok, čiže tri prejazdy na dvoch tratiach Uhrovec a Tríbeč.

Martin Trenkler, tlačové stredisko XIV. Rally Tríbeč

mg-8986.jpg

mg-9016.jpg

mg-9035.jpg

mg-9057.jpg

mg-9075.jpg

mg-9083.jpg

mg-9110.jpg

mg-9138.jpg

mg-9206.jpg 



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri