Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Vzniká nová FOTA. Vybojuje pre tímy F1 spravodlivejšie prerozdeľovanie?

Thursday, 16. 02. 2017 - 08:53, Ľuboš Kašický   

Vzniká nová FOTA. Vybojuje pre tímy F1 spravodlivejšie prerozdeľovanie?

Po zmene majiteľov čaká F1 turbulentná sezóna. Bude sa hrať o nemalé peniaze pri prerozdeľovaní príjmov.

Liberty Media Group vytvorila pre F1 novú riadiacu jednotku Formula One Group, ktorá má nahradiť Ecclestonovu Formula One Management a cez ňu bude riadiť finančné toky a operácie.

Prerozdeľovanie peňazí roky diktoval Bernie Ecclestone cez Zmluvu Concorde (Concorde Agreement), ktorá od roku 1981 upravovala vzťahy medzi FIA a tímami F1. Jej posledné dve verzie z rokov 2009 a 2013 sa rodili nesmierne ťažko, lebo štyri špičkové tímy dostali 65% z celkových platieb tímom a na zvyšné sa ušlo iba 35%! Aj vďaka tomu sme tento rok prišli o ďalší tím (Manor) a tímy dúfajú, že sa prerozdeľovanie s novým vedením upraví spravodlivejšie.

merc-d306406.jpg

Buďme však realisti. Američania nekúpili F1 preto, aby sa stali filantropmi, ale preto, aby aj oni zarobili, ako sa najlepšie dá. Ich prednosťou je, že po skúsenostiach s americkým prístupom k marketingu a novým médiám môžu kráľovskú disciplínu oživiť a nielen priblížiť k divákom, ale aj pritiahnuť ďalšie peniaze nových partnerov. A to by znamenalo vyššie príjmy akcionárom aj aktérom (tímom).

Záujmy tímov sa snažila zastávať od roku 2008 FOTA (Formula One Teams Association). Tá vznikla na podnet bývalého prezidenta Ferrari, Luca Montezemola, v lete 2008 a sprostredkovávala rozhovory medzi tímami a FIA. Jej sila však postupne slabla. Niektoré tímu ju opustili a v roku 2014 FOTA definitívne ukončila svoju činnosť. S novým vedením tímy teraz vidia nový zmysel vyjednávania a na stole je vznik novej FOTA, respektíve obnovenia jej činnosti.

15firstcurve.jpg

Pochopiteľne hlavným bodom budú peniaze a snaha zrušiť takzvaný Constructors Championship Bonus, ktorý dostávali tímy Mercedes, Ferrari, McLaren a RedBull. Iniciatíva však logicky neprichádza z týchto tímov a to tímy rozdeľuje. Je celkom možné, že stojíme na prahu nového sporu, pretože kto sa dobrovoľne vzdá vyšších príjmov? S novými majiteľmi sa teda pootvárajú staronové témy a problémy, čo znamená, že nás čaká veľmi zaujímavá (turbulentná) sezóna minimálne v paddocku.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri