Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Výborný výkon Petra Liptáka v Limanowej prerušila havária

Tuesday, 26. 06. 2012 - 21:45, Miroslav Majláth   

Výborný výkon Petra Liptáka v Limanowej prerušila havária

Rožňavský L Racing Team má za sebou ďalšie preteky zaradené do seriálu pretekov automobilov do vrchu.



Tibor Szabosi;co8c2543-4.jpg

Po druhých a tretích pretekoch tohtoročného slovenského seriálu pretekov automobilov do vrchu, ktoré sa konali v Košiciach, pokračoval vrchársky šampionát už po dvoch týždňoch pretekmi v poľskej Limanowej. Tu sa zišlo rekordných stosedemnásť súťažiacich z Poľska, ale aj Slovenska. Pre našich domácich jazdcov boli preteky v Limanowej štvrtými a piatymi tohtoročnej sezóny. Na štarte týchto pretekov nechýbal ani rožňavský L Racing a jeho jazdec Peter Lipták s vozidlom Mitsubishi Lancer EVO VIII.

Tibor Szabosi;co8c1777-6.jpg

Nielen pre Petra, ale aj pre zvyšok slovenských jazdcov bol limanowský kopec úplnou novinkou. „Napriek tomu, že som do Limanowej cestoval s dosť veľkými obavami, všetko tu napriek zdržaniu fungovalo veľmi dobre. Zdržanie v podstate nastalo iba z dôvodu niekoľkých veľmi ťažkých havárií, ktoré, aj keď sa to pri pohľade na totálne zničené autá nezdalo, skončili pre hlavných aktérov našťastie bez väčších zdravotných problémov. Trať, aj keď bola veľmi rýchla sa mi rovnako páčila. Najviac ma však asi potešil organizátor. Napriek už spomínanému zdržaniu, ale aj presunu druhej súťažnej jazdy zo soboty na nedeľu, sa snažil všetky požiadavky hociktorého tímu riešiť okamžite a hlavne v klude, bez akýchkoľvek emócií a už v sobotu večer sme napríklad boli oboznámení s tým, že v nedeľu pôjde iba jedna súťažná jazda," pochvaľoval preteky v Poľsku manažér L Racing Teamu, Ján Lipták.

Zdenka Tamášová;img-0476-4.jpg

Samotné preteky mali v pláne počas oboch súťažných dní absolvovanie dvojice tréningových a dvojice súťažných jázd. V sobotu dopoludnia všetko išlo podľa plánu, následne sa však začali množiť už spomínané havárie a ich odstraňovanie celé preteky naťahovali. Z toho dôvodu rozhodcovský zbor v sobotu podvečer rozhodol, že druhá súťažná jazdca sa zo soboty presunie na nedeľu a zároveň aj o tom, že v nedeľu sa bude započítavať do výsledkov iba jedna súťažná jazda.

Tibor Szabosi;67c0758.jpg

Peter Lipták a jeho Mitsubishi Lancer EVO VIII figuroval po sobotnej prvej súťažnej jazde na treťom mieste v triede A nad dva litre, za dvojicou podstatne rýchlejších vozidiel Škoda Fabia WRC. V nedeľu ráno, pred druhou súťažnou jazdou prvého dňa organizátor zaradil z dôvodu bezpečnosti súťažiacich ešte jednu tréningovú jazdu. V nej zajazdil Peter fantastický čas, so stratou iba 0,33 sekundy za Igorom Drotárom. V druhej súťažnej jazde chcel ešte o trochu zrýchliť a Igora zdolať, proti však už boli pneumatiky, ktoré v jednej zo zákrut pred cieľom už Petra nepodržali. Samozrejme nasledovala havária pri ktorej sa jazdcovi síce nič nestalo, Mitsubishi však bolo poriadne obúchané zo všetkých strán. „Chcel som skúsiť stiahnuť ešte tých pár desatín sekundy na Igora, bol som už ale veľmi rýchly a samozrejme mi to ustrelilo. Najviac ma štvú body, ktoré som mohol získať a takto som skončil s prázdnym kontom," vysvetľoval po havárii Peter Lipták.

Tibor Szabosi;67c0764.jpg

Napriek všetkému tomuto nešťastiu v tíme zistili po obhliadke auta, že síce je zo všetkých strán obrúsené, funkčné napriek tomu predsa len je. Nasledoval koncert mechanikov v podobe rýchloservisu a po ňom sa Peter opäť postavil na štart, v tomto prípade už nedeľnej súťažnej jazdy. Teraz mal však na svoj pokus už iba jedinú možnosť. Tú využil a nakoniec si domov odviezol body za tretie miesto s triede A nad dva litre. „Som rád, že sa podarilo vybojovať aspoň nejaké body a neboli sme v Poľsku naprázdno. Peter ma v nedeľu ráno, v tréningu veľmi prekvapil. Iba 0,33  sekundy strata proti Igorovému WRC-čku je veľmi dobrý výkon. Aspoň vieme, že v tomto prípade máme motor, ale aj podvozok nastavený naozaj dobre," ukončil rozprávanie Ján Lipták.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri