Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Vo Fínsku sa dejú veci!

Saturday, 29. 07. 2017 - 08:22, Ľuboš Kašický   

Vo Fínsku sa dejú veci!

Po prvej etape na rely tisícich jazier kraľuje Toyota, ktorá má tri autá v TOP5! Hyundai sa trápi a Ogier zaparkoval o strom a asi zranil Ingrassiu.

 

To, že je fínska rely jedna z najťažších, ak nie vôbec najťažšia na svete netreba fanúšikom tohto nádherného a nebezpečného športu vravieť. Šialene rýchle šotolinové úseky plne skokov pomedzi stromy neskutočne dvíhajú posádkam adrenalín a naprázdno neobídeme ani my, vzrušení fanúšikovia. A hneď prvá etapa sa nám postarala o super zážitky.

Fínska naháňačka začala hneď zrána. Najprv vystrčil rožky nenápadný mladík Teemu Suninen navigovaný skúseným Mikko Markkulom (fiesta WRC17), keď vyhrali prvý piatkový úsek. Potom však nastúpila úderka z Toyoty a od kritickej RS4-ky za Latvala s Lappim začali preťahovať o prvú priečku.

Copyright manufacturer;tgr-0019-5.jpg

Najprv bol hore sebavedomejší Jari-Matti Latvala, no Esapekka Lappi začal postupne sťahovať a v polovici druhej (popoludňajšej) sekcie vyskočil do čela, kde sa rozhodol bivakovať až do soboty. „Idem na limite. Rýchlejšie sa snáď ani nedá," prezradil na seba Lappi. „Ako chlapec som sníval, že budem jazdiť fínsku rely a teraz vediem! Jazdím na najlepšom aute na najlepšej rely. Či vyhrám? Neviem. Musím sa sústrediť. Nechcem súperiť s Jarim. Mojim cieľom je pódium."

Copyright manufacturer;tgr-0023-4.jpg

A čo na to líder Toyoty, Jari-Matti Latvala, ktorý už vo Fínsku zvíťazil? „Musím priznať, že som dnes robil, čo som vedel, no na Esapekku som dnes nemal," otvorene vraví Latvala. „Uvidíme, ako to bude zajtra."

A zatiaľ, čo sa na čele naháňali toyoty (mimochodom tretia toyota v rukách Juho Hänninena sa drží na piatom mieste), tak súperi sa trápili. Najväčším sklamaním je Hyundai, kde sa všetci piloti svorne zhodujú, že nemajú rýchlosť a asi sa sekli s nastavením.

Copyright manufacturer;2017finland-sv-051.jpg

O najdramatickejšiu udalosť prvej etapy sa postaral šampión Seb Ogier, ktorý na štvrtej rýchlostnej skúšku neustál rýchlu ľavú zákrutu a bokom vletel na strom! Náraz, 700 metrov pred cieľom eresky, bol poriadne silný a doplatil na to spolujazdec Julien Ingrassia, ktorý sa sťažuje na bolesti hlavu, nevoľnosť a zvracanie. Julien bol prevezený do nemocnice na CT vyšetrenie a jeho štart v druhej etape je veľmi otázny. Opraviť auto s odlomeným pravym zadným závesom by do soboty problém nebol.

Copyright manufacturer;2017010786al.jpg

Štvorka bola pre M-Sport zlomová, keď aj Ott Tänak poškodil koleso o kameň na ceste s defektom došiel so stratou 1,5 minúty. Farby „Wilson-Fordu" tak zachraňuje Suninen, ktorý sa ako správny Fín drží na domácej rely (síce s odstupom na Toyotu) na treťom mieste.

Do Citroenu si znova sadol Kris Meeke, ktorý tu vlani kraľoval, no zjavne nie je vo svojej koži. Po prvej etape figuruje na deviatom mieste a frfle na všetko. „Necítim sa v aute komfortne. Musíme pozrieť čo je s autom," hundre Meeke, no kto vie, či by Citroen nemal prekontrolovať aj pilota. (Sorry.)

Copyright manufacturer;2017010137n.jpg

Francúzsku trikolóru tak tlači dopredu írska posádka Craig Breen s Marti Scottom. Tí zatiaľ figurujú na peknom štvrtom mieste a ako jediní sa dostali medzi dominujúcich domácich Fínov.

V sobotu pokračuje fínska rely štvoricou meraných úsekov, ktoré si posádky dajú dvakrát (dopoludnia aj popoludní). V cieli by sme mali mať jasno približne o deviatej večer.

Poradie po prvej etape:
1. Esapekka Lappi/Janne Ferm (Toyota Yaris WRC) 1h11m36.4s
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +4.4s
3. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta WRC) +19s
4. Craig Breen/Scott Martin (Citroen C3 WRC) +33s
5. Juho Hänninen/Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) +39.1s
6. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Ford Fiesta WRC) +45s
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) +45.1s
8. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) +58s
9. Kris Meeke/Paul Nagle (Citroen C3 WRC) +1m07.6s
10. Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Fiesta WRC) +1m50.2s
...

Doplnenie: V sobotu do druhej etapy nenastúpila posádka Ogier - Ingrassia. Zámer tam bol, ale Ingrassia nie je v poriadku, aby mohol štartovať.

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri