Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally

Víťazná premiéra teamu TEMPUS STYLLEX na Rally Eger 2008

Monday, 07. 04. 2008 - 15:34, T. Szabosi   

Víťazná premiéra teamu TEMPUS STYLLEX na Rally Eger 2008Úspešnú tohtoročnú premiéru absolvoval na tratiach v okolí maďarského mesta Eger team TEMPUS STYLLEX. Na štart Rally Eger 2008, ktorá bolá úvodným podujatím seriálu Majstrovstiev Slovenska TEMPUS BECEP Rally 2008, nastúpila posádka v inovovanom zložení, keď si k Jozefovi Bérešovi na sedadlo spolujazdca sadol Róbert Muller. Nová bola i technika: osvedčený Renault Clio S1600 nahradil Fiat Grande Punto S2000. Prioritou na prvej súťaži teda logicky bolo zbieranie skúseností s novou technikou a doladenie spolupráce medzi pilotom a novým navigátorom.

Fanúšikovia sa samozrejme tešili na súboj Ďodiho so slovenskou špičkou i porovnanie s kvalitnou maďarskou konkurenciou. V hre boli i dôležité body do slovenského šampionátu. Keďže posádka absolvovala s novým autom len krátky test tesne pred súťažou, bolo jasné, že víkend bude nesmierne náročný.

Tibor Szabosi;1t1u5065.jpg

V sobotu ráno odštartovalo viac ako 150 posádok na trať za zmračeného počasia. Prvé tri rýchlostné skúšky ukázali, že na nastaveniach auta bude potrebné popracovať. Podľa predpokladov patrili k najväčším súperom Béreša s Mullerom maďarskí jazdci na rýchlych Mitsubishi, poľský jazdec Grzyb, ktorý disponoval rovnakou technikou ako Béreš, Igor Drotár s Octaviou WRC a príjemne prevapil i český pilot Orsák. Postupné zvykanie si na auto a zrýchľovanie tempa stačilo na priebežné prvenstvo v hodnotení Majstrovstiev Slovenska. Naviac po výlete mimo trať odstúpil rýchly Grzyb a Drotár inkasoval penalizáciu 10 sekúnd. Odstupy na prvých miestach však boli minimálne.

Druhé kolo sobotňajšej etapy situáciu ešte skomplikovalo, keď po daždi absolvovala posádka Béreš-Muller premiéru s Puntom na mokrej trati a znovu musela hľadať optimálne nastavenia a zisťovať limity novej techniky. Výborne jazdiaci Orsák začal Bérešov náskok rapídne znižovať. Rýchlemu tempu nestačili ani domáci "strelci" a tak sa súboj o slovenské prvenstvo medzi Bérešom a Orsákom stal i súbojom o celkového víťaza v triede N4. V závere druhého kola chytil český pilot defekt, naopak Béreš zajazdil skvelý čas a upevnil si vedúcu pozíciu.

Tibor Szabosi;1t1u5079.jpg

Do tretieho, večerného kola, ktoré sa išlo na rovnakej trati, bolo hlavnou úlohou udržať vedenie v MSR. Trať bola silno znečistená z predchádzajúcich prejazdov, hmla a tma vytvorili extrémne náročné podmienky. Práve výborný výkon Béreša s Mullerom v závere etapy, keď úspešne súperili dokonca s vozidlami kategórie WRC, sa stal základom neskoršieho úspechu. Po prvej etape si posádka teamu TEMPUS STYLLEX vybudovala dostatočný náskok pred svojimi súpermi: v "slovenskom" hodnotení figurovali na prvom mieste s náskokom viac ako jednej minúty pred Orsákom a Drotárom. V celkovom hodnotení triedy N4 viedli s náskokom 54,3 sekundy pred domácim Asim.

Stratégia do druhej etapy bola viac ako jasná: neurobiť chybu, obhájiť vybojované pozície a získavať ďalšie skúsenosti s novým autom. Túto úlohu zvládli Ďodi s Robim viac ako dobre, keďže v prvom kole jazdili porovnateľné, či dokonca lepšie časy ako vozidlá najvyššej kategórie WRC a ešte zvýšili svoj náskok pred súpermi. V závere súťaže tak mohli v kľude a bez zbytočného rizika dokončiť výborne rozbehnutú súťaž.

Tibor Szabosi;1t1u5643.jpg

Jozef Béreš s Róbertom Mullerom presvedčivo zvíťazili v hodnotení Majstrovstiev Slovenska TEMPUS BECEP Rally 2008, stali sa celkovými víťazmi triedy N4 a v absolútnom hodnotení súťaže vybojovali v ťažkej konkurencii vozidiel WRC skvelé piate miesto.

Jozef Béreš: "Sme v cieli a moje pocity sú samozrejme veľmi dobré, keďže sa nám podarilo zvíťaziť. Pred súťažou som si ani netrúfal myslieť na to, že také umiestnenie dosiahneme. Pre nás to bol v prvom rade test, ale po prvom kole som nové auto "dostal do ruky" a fungovalo perfektne. Časy tiež boli vcelku dobré, takže som veľmi rád. Podarilo sa nám zvíťaziť a ja chcem poďakovať všetkým slovenským i maďarským fanúšikom, ktorí nás pri trati podporovali."

Tibor Szabosi;1t1u5077.jpg

Róbert Muller: "Premiéru máme za sebou a som strašne šťastný, že sme v cieli a naviac na prvom mieste. Záver sme jazdili v opatrnom tempe, na rozbitej a zablatenej trati sme nechceli zbytočne riskovať. Jožko začína mať auto "v rukách" a som rád, že aj spolupráca medzi nami fungovala výborne. Verím, že to tak bude i naďalej."

Podrobné spravodajstvo z účinkovania teamu TEMPUS STYLLEX na Rally Eger 2008 a zvukové záznamy zo servisnej zóny nájdete na oficiálnej stránke teamu http://www.tempus.styllex.com.

Tibor Szabosi;1t1u5003.jpg

Najbližším podujatím na ktorom sa predstaví team TEMPUS STYLLEX bude druhá súťaž seriálu Majstrovstiev Slovenska TEMPUS BECEP Rally - IVECO Rally Rožňava v dňoch 25. - 26. apríla 2008.


TEMPUS STYLLEX media team





Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri