Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Vergne a TECHEETAH sa radujú z ďalšieho víťazstva

Sunday, 18. 03. 2018 - 08:18, Ľuboš Kašický   

Vergne a TECHEETAH sa radujú z ďalšieho víťazstva

V šiestych pretekoch štvrtej sezóny Formule E vyhral na uruguajskej pláži v Punta del Este Francúz Jean Eric-Vergne, ktorý si tým upevnil vedenie v priebežnom poradí šampionátu.

 


Pred týždňom Svetová rada motoristického športu na svojom zasadaní potvrdila zrušenie finálového dvojkola v Montreale a tak sa počet ePrix pretekov v tejto sezóne znížil na dvanásť. To znamená, že v Uruguaji sme sa práve prehupli do druhej polovice sezóny.

Veľmi pozoruhodným je účinkovanie nového čínskeho tímu TECHEETAH, ktorý jazdí len druhú sezónu. Jej líder Vergne od ePRix v Berlíne v polovici minulého roka pravidelne bodoval už v dvanástich pretekoch, pričom za posledných desať vyjazdil tri prvé a tri druhé miesta! Zaslúžene sa preto po nedávnom chilskom víťazstve usadil na čele priebežného poradia, Teraz si víkendovým triumfom vedenie výrazne upevnil.

lo01-3.jpg

„Veľmi sa radujem," netajil Francúz. „Nemyslím na víťazstvo v šampionáte, ale zameriavam sa na jednotlivé preteky. Vyhrať v pretekoch, ako dnes považujem za jednu z mojich najlepších jázd. Súperiť na ostrie s Lucasom (Di Grassim), ktorý je aktuálnym držiteľom titulu, bolo úžasné. Nemyslel som si, že v tejto sezóne budeme takto vyhrávať. Dnes to bolo naozaj náročné. Sme malý súkromný tím a poraziť týchto chlapcov nie je vôbec jednoduché."

Kto videl okruh v Punta del Este, tak vie, že to nie je nič mimoriadne. Skôr nudná naháňačka okolo chudobnejšej pláže. A tak vyzerali aj preteky. Nakoniec sa rozhodovalo v strhujúcom závere, keď sa na vedúcu dvojicu Vergne a Di Grassi dotiahol aj Bird. Elektrickým formulám dochádzala energia a išlo sa na hranu. Vergne dokázal odraziť všetky ataky zúfalého Brazílčana a zaslúžene vyhral. Aj keď Di Grassi mal na neho trochu ťažké srdce. „Bol to tvrdý a tesný súboj. JEV urobil v závere malú chybu a skončili sme veľmi tesne. Nemám teda 20 bodov, ale iba 18," skonštatoval Di Grassi.

lo02au.jpg

Súboj o prvú priečku prebiehal prakticky od štartu do cieľa. Vergne štartoval z prvého miesta potom, čo Di Grassimu neuznali najrýchlejší čas v kvalifikácii a Brazílčan štartoval „až" ako druhý. Rozhodnúť už mohla zastávka v depe na výmenu auta, no v rovnakom tesnom závese sa obaja vrátili na trať a Vergne musel ustáť tlak až do cieľa.

Tretie miesto si právom zaslúžil Sam Bird, ktorý štartoval z deviateho miesta a postupne sa pretlačil na pódium. Naopak Sebastian Buemi mal tentoraz zasa smolu. Po nevydarenom úvode sezóny nasledovali pódia a sťahovanie straty, no teraz to trochu prepálil, keď asi v desiatom kole škrtol o bariéru a poškodil prvé auto. Švajčiar presadol do druhého, no do konca pretekov ostávali ešte tri štvrtiny pretekov a batéria to nemohla vydržať.

lo01mah.jpg

Pekný výkon ukázal aj Felix Rosenqvist (ktorého v máji uvidíme v Poprade), keď z pätnásteho miesta po štarte sa nakoniec dostal na piate a udržal si priebežne druhú pozíciu v šampionáte. Jeho tímový kolega Nick Heidfeld mal znova smolu a z pretekov odstúpil už v úvode pre poruchu.

Z Južnej Ameriky sa teraz FE vracia na Starý kontinent, kde v polovici apríla pokračuje premiérovou ePrix priamo v uliciach Ríma!

Výsledky ePrix Uruguaj 2018:
1. Jean-Eric Vergne, TECHEETAH, 50:43.809s (28)
2. Lucas di Grassi, Audi Sport ABT Schaeffler, +0.447s (18)
3. Sam Bird, DS Virgin Racing, +2.611s (15)
4. Mitch Evans, Panasonic Jaguar Racing, +4.075s (12)
5. Felix Rosenqvist, Mahindra Racing, +4.224s (10)
6. Alex Lynn, DS Virgin Racing, +7.672s (8)
7. Oliver Turvey, NIO Formula E Team, +11.818s (6)
8. Jose Maria Lopez, DRAGON, +12.612s (5)
9. Jerome D'Ambrosio, DRAGON, +22.242s (2)
10. Maro Engel, Venturi Formula E Team, +26.293s (1)
11. Antonio Felix da Costa, Andretti Formula E, +27.335s
12. Andre Lotterer, TECHEETAH, +38.731s
13. Luca Filippi, NIO Formula E Team, +39.926s
14. Daniel Abt, Audi Sport ABT Schaeffler, +43.139s
15. Nico Prost, Renault e.dams, +47.194s
16. Tom Blomqvist, Andretti Formula E, +59.299s
17. Edoardo Mortara, Venturi Formula E Team, +1 Lap
...
DNF - Sebastien Buemi, Renault e.dams, 29 kôl
DNF - Nelson Piquet Jr, Panasonic Jaguar Racing, 25 kôl
DNF - Nick Heidfeld, Mahindra Racing, 1 kolo


Poradie piloti (6/12):
1. Jean-Eric Vergne, TECHEETAH - 109 bodov
2. Felix Rosenqvist, Mahindra Racing - 79
3. Sam Bird, DS Virgin Racing - 76
4. Sebastien Buemi, Renault e.dams - 52
5. Nelson Piquet Jr, Panasonic Jaguar Racing - 45
...

Poradie tímy (6/12):
1. TECHEETAH - 127 bodov
2. Mahindra Racing - 100
3 .DS Virgin Racing - 93
4. Panasonic Jaguar Racing - 86
5. Renault e.dams - 59
6. Audi Sport ABT Schaeffler - 58
7. Venturi Formula E Team - 35
8. NIO Formula E Team - 33
9. Andretti Formula E - 20
10. DRAGON - 19

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri