Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Sebastian Vettel oslavuje druhý titul majstra sveta, Button sa teší z víťazstva VC Japonska

Sunday, 09. 10. 2011 - 13:19, Eva Rihová   

Sebastian Vettel oslavuje druhý titul majstra sveta, Button sa teší z víťazstva VC Japonska

Sebastian Vettel si zabezpečil zisk druhého titulu na Veľkej cene Japonska. Stačilo mu k tomu 3.miesto, i keď sa nemecký jazdec pred pretekmi netajil tým, že by titul šampióna sezóny 2011 chcel osláviť víťazstvom. Z najvyššieho stupňa víťazov sa však tešil Jenson Button, ktorý tak v Suzuke získal svoj prvý triumf na úplnej suchej trati za tím McLaren. Skvelý výsledok zaznamenalo Ferrari, keď si Fernando Alonso prišiel v cieli pre druhé miesto.

12130.jpg

Túžba tímu a rovnako Sebastiana Vettela po treťom víťazstve VC Japonska sa naplno prejavila hneď na štarte. Nemec zvádzal so svojím najväčším súperom Buttonom boj hrana na hranu a aby si ubránil prvú pozíciu zo štartu, vytlačil pilota McLarenu pravou časťou auta na trávu, čo znamenalo jasnú stratu v prospech tímového kolegu Lewisa Hamiltona. Jenson Button následne na to požadoval cez rádiovú komunikáciu penalizáciu pre Vettela, situácia bola skutočne vyšetrovaná stewardmi, žiadne ďalšie kroky však podniknuté neboli.

12123.jpg

12119.jpg

Lewis Hamilton sa stále držal na 2.mieste, avšak až do chvíle, keď bol nútený v kole č. 7 pomalým tempom zájsť do boxov, z dôvodu defektu pravej zadnej pneumatiky. Majster sveta z roku 2008 sa prepadol po prvých pitstopoch na štvrtú pozíciu za Alonsa - ktorý predbehol kolegu Felipeho Massu v prvej zákrute v úvodnej fáze pretekov.

12103.jpg

Button dokázal udržať pneumatiky Pirelli v lepšej kondícii ako Vettel, a preto sa v závere prvého stintu na rodáka z Heppenheimu postupne doťahoval. Sebastian Vettel absolvoval svoju zástavku v boxoch o kolo skôr, pričom bol aj naďalej pred Britom. Druhé pitstopy však už také neboli. Jenson Button predviedol skvelé časy a podobne aj mechanici v boxovej uličke dali do zástavky svoje maximum, čo stačilo na to, aby Button figuroval v čele VC Japonska.

12118.jpg

Počas Veľkej ceny Japonska sme na trati mohli vidieť výjazd Safety Caru. Príčinou boli úlomky z monopostu Felipeho Massu, ktoré ostali ležať v šikane, po tom čo sa Massa vonkajšou stopou snažil prekonať štvrté miesto okupujúce Lewisom Hamiltonom. Tento súboj bol rovnako vyšetrovaný, podobne ostal bez ďalšej aktivity.

V 33. kole sa nevzdávajúci Sebastian Vettel objavil znova v boxoch. Tento raz si prišiel pre tvrdšiu zmes s cieľom dôjsť s nasadenou zmesou až do konca pretekov. Nemecký jazdec sa po treťom pitstope dostal do skupinky bojujúcich, situáciu nezlepšil ani fakt, že sa na posledné miesto znamenajúce stupne víťazov prebojoval Fernando Alonso, čo Vettela značne frustrovalo. Všetko samozrejme vyznelo v prospech Jensona Buttona, ten pohodlne zäčšoval svoj náskok na čele.

12121.jpg

Ostávali posledné kolá a v Red Bulle sa schyľovalo k oslavám, avšak nikto nechcel podceniť situácii, kedy sa Vettel doťahoval na Ferrari Fernanda Alonsa, a tak z boxov prišla pre ich zverenca jasná správa - neriskovať. Alonso, po tom čo si mohol vydýchnuť zo strany Sebastiana Vettela, sa celkom jednoznačne zameral na lídra pretekov. Rozdiel medzi prvými dvoma činil len niečo cez sekundu, monopost McLarenu, ale ukázal svoju obrovskú rýchlosť.

d11jpn2044.jpg

Michael Schumacher si z okruhu Suzuka odniesol body za šieste miesto. 7-násobný majster sveta absolvoval pomerne dlhý druhý stint pred svojou poslednou plánovanou výmenou pneumatík Pirelli, a tak mohli japonskí diváci nadšene sledovať Michaela Schumachera svietiaceho na priebežnom čele pretekov, prvýkrát od návratu do F1.

Stratégia 2 zástavok vyznela brilantne pre Sergia Péreza zo Sauberu - ktorý získal body za 8.miesto a prekvapivo aj najrýchlejší čas v pretekoch - a pre Vitalija Petrova, ktorý skončil v cieli na 9.mieste. Smoliar z kvalifikácie Nico Rosberg, ktorý VC Japonska odštartoval z poslednej rady si napokon odniesol aj posledný majstrovský bod.

12120.jpg

Nádeje japonského hrdinu Kamuiho Kobayashiho na skvelé preteky boli, žiaľ, hneď po štarte zruinované. Kobayashi nepredviedol uspokojivý štart, a tak sa prepadol o niekoľko pozícii, pričom sa počas celého popoludnia trápil za ostatnými autami v strede poľa. V cieli mu patrí až 13.miesto. Brazílčan Bruno Senna sa podobne ako Kobayashi pripravil zlým štartom o nádej na slušné body. Pomalá prvá zástavka na optimizme taktiež nepridala, v Japonsku jeho výkon stačil na 16.pozíciu.

d11jpn1970.jpg

Jediný, kto bol nútený odstúpiť z pretekov, bol Sebastien Buemi na Toro Rosso, ktorého prvá zástavka v boxoch skončila voľne sa hompáľjúcim pravým predným kolesom.

d11jpn2029.jpg

Výsledky VC Japonska 2011:

1. Button McLaren-Mercedes 1h30:53.427
2. Alonso Ferrari + 1.160
3. Vettel Red Bull-Renault + 2.006
4. Webber Red Bull-Renault + 8.071
5. Hamilton McLaren-Mercedes + 24.268
6. Schumacher Mercedes + 27.120
7. Massa Ferrari + 28.240
8. Perez Sauber-Ferrari + 39.377
9. Petrov Renault + 42.607
10. Rosberg Mercedes + 44.322
11. Sutil Force India-Mercedes + 54.447
12. Di Resta Force India-Mercedes + 1:02.326
13. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1:03.705
14. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1:04.194
15. Maldonado Williams-Cosworth + 1:06.623
16. Senna Renault + 1:12.628
17. Barrichello Williams-Cosworth + 1:14.191
18. Kovalainen Lotus-Renault + 1:27.824
19. Trulli Lotus-Renault + 1:36.140
20. Glock Virgin-Cosworth + 2 kolá
21. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 2
22. Ricciardo HRT-Cosworth + 2
23. Liuzzi HRT-Cosworth + 2

Nedokončili (v kole) :

Buemi Toro Rosso-Ferrari 35

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri